Τα δεδομένα της ΑΕΚ ενόψει Ολυμπιακού

Άρθρο σχετικά με το επερχόμενο ντέρμπι Ολυμπιακός - ΑΕΚ
Το πρώτο μεγάλο ντέρμπι της φετινής αγωνιστικής περιόδου είναι προ των πυλών. Ο Ολυμπιακός υποδέχεται την ΑΕΚ στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" το βράδυ της Κυριακής. Και οι δύο ομάδες δεν βρίσκονται σε "καλή φάση". Ο Ολυμπιακός προέρχεται από δύο σερί ήττες (ΑΕΛ, ΑΠΟΕΛ) και η ΑΕΚ από την "λευκή" ισοπαλία (και την κάκιστη εμφάνιση) με τον Ηρακλή στο ΟΑΚΑ.

Οποιοδήποτε προγνωστικό σε ντέρμπι (ανεξαρτήτως της αγωνιστικής κατάστασης των δύο ομάδων) είναι παρακινδυνευμένη. Εξάλλου, τις τελευταίες ημέρες θα έχετε διαβάσετε εκατοντάδες αναλύσεις για τα "συν", τα πλην" των μονομάχων, για το πως θα πρέπει να αγωνισθούν (κατά την γνώμη αυτών που γράφουν) κι όλα τα συναφή. Απέχω συνειδητά απ' όλη αυτή την διαδικασία. Θα ήθελα να σταθώ όμως στα (μέχρι τώρα) δεδομένα της ΑΕΚ ενόψει Ολυμπιακού για να πατάμε σε στέρεο έδαφος και να θέτουμε όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικά τις προσδοκίες και τις απαιτήσεις μας.

ΟΙ ΑΠΟΥΣΙΕΣ

- Αλμέιδα. Άκρως σημαντική απουσία. Ήρθε εν μέσω "μουρμούρας" από τον κόσμο (καθώς τα τελευταία χρόνια δεν έκανε κάτι σημαντικό), αλλά τους κέρδισε όλους με "το καλημέρα". Το πάθος και η θέλησή του, το γεγονός ότι σκόραρε κατά ριπάς (ακόμη και στο πρώτο "οικογενειακό διπλό" σκόραρε, χωρίς ούτε μία προπόνηση) τον μετέτρεψαν άμεσα σε σημείο αναφοράς της επιθετικής λειτουργίας της ΑΕΚ. Αύριο δεν θα λείψει μόνο η αγωνιστική του αξία, αλλά και οι εμπειρία του από τέτοιου επιπέδου παιχνίδια, κάτι εξίσου σημαντικό.

- Βάργκας. Στο ξεκίνημα της σεζόν έχασε την θέση του στην βασική ενδεκάδα καθώς ήρθαν αρκετοί μεσοπιθετικοί (Πατίτο, Χριστοδουλόπουλος, Μπακασέτας). Όμως παραμένει από τους ποιοτικότερους ποδοσφαιριστές στο roster της ΑΕΚ και... άνθρωπος των ειδικών αποστολών. Θυμηθείτε πόσα ντέρμπι "καθάρισε" πέρυσι με τα γκολ ή τις ασίστ που έβγαλε.

ΟΙ... ΑΝΕΤΟΙΜΟΙ

Πέραν τα δύο απουσιών, ο Κετσπάγια έχει στο κεφάλι του κι άλλα. Την ανετοιμότητα αρκετών ποδοσφαιριστών, αρχής γενομένης από τον Μάνταλο. Αν επρόκειτο για άλλο παιχνίδι θα έμενε εκτός αποστολής. Πίεσε καταστάσεις εξαιτίας του Ολυμπιακού. Τα ρεπορτάζ λένε ότι αγωνιστικά και ψυχολογικά είναι πανέτοιμος.

Είναι όμως; Έχει δυνάμεις για να βγάλει παιχνίδι ή οι προπονήσεις που έχασε θα του στοιχίσουν; Θα μπαίνει με δύναμη στις διεκδικήσεις ή θα "φοβάται"; Θα φανεί στο γήπεδο. Ας μην προσπερνάμε όμως τόσο εύκολα το θέμα της μάσκας. Όσοι αθλητές την φόρεσαν "ζορίστηκαν" (κατά δήλωση των ιδίων).

Ερωτηματικό η περίπτωση Χριστοδουλόπουλου. Μην ξεχνάμε πως δεν έχει ούτε ένα πλήρες 90λεπτο με την φανέλα της ΑΕΚ. Πατίτο, ανέτοιμος (για 90λεπτο) επίσης. Στα δύο πρώτα ματς έγινε αλλαγή, στο τρίτο (με Ηρακλή) έμεινε αναγκαστικά μέχρι τέλους, αλλά ξέμεινε από δυνάμεις κάπου στο 60-70 του αγώνα.

Συνυπολογίστε τον Λέσκοτ (ο οποίος βελτιώνεται από παιχνίδι σε παιχνίδι, αλλά ακόμη απέχει από τον Λέσκοτ που γνωρίζουμε), τον Μπακασέτα (που ψάχνει την θέση και τα "πατήματά" του), τους Σιμόες - Γκάλο που δεν έχει επανέλθει ακόμη στα περσινά τους επίπεδα (προέρχονται από τραυματισμό).

Όλα αυτά θα αναγκάσουν τον Κετσπάγια σε αλχημείες. Με Λαμπρόπουλο ανασταλτικό χαφ (αν επιλέξει το 4-3-3 και δεν ξεκινήσει ο Μάνταλος) ή (πιθανά) τον Μπακασέτα σέντερ φορ (κάτι που -αν γίνει- μαρτυρά διάθεση να παραχωρήσεις χώρο στον αντίπαλο και να περιμένεις).

Αυτά ως προς το ξεκίνημα του αγώνα. Ας δούμε τι γίνεται ως προς την διαχείριση κατά την διάρκεια του ματς. Με επιθετική τριπλέτα Πατίτο - Χριστοδουλόπουλο - Μπακασέτα (και τον Μάνταλο εσωτερικό χαφ) τι εναλλακτικές έχεις επιθετικά αν σου "στραβώσει" το ματς; Πέκχαρτ, Αραβίδη, Πλατέλλα. Τι λες; Το "γυρίζουν" το παιχνίδι;

Δικαιολογούν όλα αυτά την υπεραισιοδοξία των (περισσοτέρων) φίλων της ΑΕΚ; Ναι, ο Ολυμπιακός δεν είναι σε καλή κατάσταση. Η ΑΕΚ είναι; Προσωπικά δεν αποκλείω κανένα αποτέλεσμα. Μπορεί να κερδίσει η ΑΕΚ; Φυσικά, υπό όρους, συνθήκες και προϋποθέσεις. Τις ίδιες πιθανότητες όμως έχει και για να ηττηθεί. Εξάλλου όλα τα ντέρμπι ξεκινάνε από το "χ"...

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίας εβδομάδας

Επιστροφή στην αγωνιστική δράση...

Νίκη επί του Άρη και (επί) των... ημίψηλων παραγόντων!

ΚΑΕ ΑΕΚ: Περαστικά κυρία Πέπη

Ο τελικός, των τελικών, ω... τελικέ!

Σχόλιο πάνω στο ΑΕΚ - Παναθηναϊκός