Είναι ο Πογέτ ο κατάλληλος;

Ο προπονητής Γκουστάβο Πογέτ
Έχουν προκύψει από χθες - Κυριακή τόσες (καταιγιστικές) εξελίξεις που αναρωτιέσαι με τι να (πρωτο)ασχοληθείς. Η θλιβερή εμφάνιση (και η ήττα) από την Ξάνθη ξεχάστηκε ήδη από τις διαφαινόμενες απολύσεις Καρντόσο - Λυμπερόπουλου και την ονοματολογία για την διάδοχη κατάσταση στην τεχνική ηγεσία.

Τι να πρωτοσχολιάσεις αλήθεια από το χθεσινό ναυάγιο; Το να επικαλείται ο Καρντόσο τον παράγοντα τύχη (δύο τελικές η Ξάνθη - ισάριθμα γκολ) είναι μονάχα δικαιολογία της στιγμής. Σε κάποιο άλλο ματς η θεά τύχη ήταν με το μέρος σου. Αναφέρομαι στην εντός έδρας αναμέτρηση με την Κραϊόβα όπου το τελικό 1-1 είναι πολύ κολακευτικό με βάσεις τις (πάμπολλες) ευκαιρίες που δημιούργησαν (και έχασαν) οι ποδοσφαιριστές της Ρουμάνικης ομάδας.

Το κεφάλαιο Καρντόσο δείχνει να κλείνει προτού προλάβει να... ανοίξει στην ΑΕΚ. Ήταν ένα πείραμα υψηλού κινδύνου. Τόσο με βάση της προσδοκίες της διοίκησης, όσο και με βάση το βιογραφικό του Πορτογάλου τεχνικού. Οι πιθανότητες επιτυχίας ήταν -εξ' αρχής- πολύ μικρές.

Στα της ονοματολογίας τώρα, Κωστένογλου (προσωρινά) και Πογέτ. Παλαιοί γνώριμοι και οι δύο. Για την περίπτωση του Κωστένογλου δεν έχω σχόλιο. Ουσιαστικά μιλάμε για υπηρεσιακό προπονητή δύο αγώνων (εκτός κι αν δεν "κάτσει" του Πογέτ και πάμε σε άλλη περίπτωση οπότε θα μείνει λίγο περισσότερο - αν και στην Ελλάδα συνηθίζουμε να λέμε "ουδέν μονιμότερο του προσωρινού").

Πογέτ. Τον ξέρουμε, μας ξέρει. Αυτό είναι το θετικό της υπόθεσης. Στην παρούσα κατάσταση με την σεζόν να έχει ξεκινήσει θες κάποιον να γνωρίζει που έρχεται, που να χρειάζεται τον λιγότερο δυνατό χρόνο προσαρμογής. Θα ρωτήσετε δικαίως: γιατί να μην πάρεις κάποιον που πιστεύεις ότι αξίζει να επενδύσεις πάνω του κι ας πάρει περισσότερο χρόνο;

(Συνεχίζοντας το ερώτημα) Μήπως (με τον διαφαινόμενο Ευρωπαϊκό αποκλεισμό και το "δίπολο" ΟΣΦΠ - ΠΑΟΚ να δείχνει δύσκολο να "σπάσει") η χρονιά είναι ούτως ή άλλως χαμένη, οπότε ο (όποιος) νέος τεχνικός έχει χρόνο μπροστά του να δημιουργήσει με το μικρότερο δυνατό κόστος;

Έχει βάση και λογική η ερώτησή σου, με έναν (μόνο) αστερίσκο. Βρισκόμαστε στα τέλη Αυγούστου. Πιστεύεις ότι κάποιος με αυτά τα χαρακτηριστικά είναι διαθέσιμος αυτή την εποχή; Εννοώ ότι θα είναι ελεύθερος και θα έχει πολύ καλύτερο βιογραφικό από τον Καρντόσο (για να μειωθούν οι πιθανότητες αποτυχίας στην επιλογή);

Στην περίπτωση Πογέτ τώρα. Αναγνωρίζω τα (όποια) θετικά της περίπτωσής του την δεδομένη χρονική στιγμή. Ίσως και να αποτελεί την καλύτερη περίπτωση για τέλη Αυγούστου. Αν η διοίκηση δεν είχε "αδειάσει" προ διμήνου τον Μανόλο Χιμένεθ κι ήταν η πόρτα της ΑΕΚ ακόμη ανοιχτή γι' αυτόν δεν θα υπήρχε δίλημμα.

Από τη στιγμή που η περίπτωση Χιμένεθ δεν μπορεί να "μπει στο κάδρο", τότε από τους "γνωστούς" μόνο Πογέτ. Δεν υπάρχουν κι άλλες επιλογές. Το ερώτημα είναι: Πογέτ (ή κάποιος άλλος) για υπηρεσιακός και μέσα στην σεζόν βρίσκεις και κλείνεις αυτόν που (πιστεύεις ότι) σου κάνει για να πας οργανωμένος από νωρίς στην επόμενη αγωνιστική περίοδο ή (όπως γράψαμε και παραπάνω) "ουδέν μονιμότερο του προσωρινού";

Η προηγούμενη θητεία του Πογέτ στην ΑΕΚ είναι σχετικά πρόσφατη. Θυμόμαστε (με κάθε λεπτομέρεια) τον τύπο και το στυλ ποδοσφαίρου που έπαιξε η ομάδα επί ημερών του. 4-3-3, "σφιχτοδεμένη" ομάδα, νίκες του "μισό-μηδέν". Το (όποιο) θέαμα περνά σε δεύτερη και σε τρίτη μοίρα. Απ' ότι φαίνεται στην παρούσα φάση αρκεί αυτό (στην διοίκηση).

"Πιάσαμε" το θέμα του προπονητή γιατί είναι το πιο άμεσο, το περισσότερο επείγον. Εκείνο του τεχνικού διευθυντή είναι εξίσου σημαντικό. Πρόκειται για τον άνθρωπο που θα αναλάβει όλο το κομμάτι του αγωνιστικού σχεδιασμού. Το οικοδόμημα θα βρίσκεται στα χέρια του. Αν ακολουθηθεί (κι εδώ) η... πεπατημένη, προτείνω Μαϊστόροβιτς ή Ίβιτς (όχι απαραίτητα με αυτή την σειρά).

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίας εβδομάδας

Επιστροφή στην αγωνιστική δράση...

Αυτές οι τάσεις αυτοκτονίας...

Καλή ΑΕΚ, κακός Άρης, άνετη νίκη (videos)

Τα στατιστικά της ΑΕΚ στον 1ο γύρο των play off

Έπιασε τον Χόκαν Σάντμπεργκ ο Πόνσε