Η ΑΕΚ, η Εθνική και.. άλλα καινά δαιμόνια!

Στιγμιότυπο από το ματς Φινλανδία - Ελλάδα 1-0
Δεν μαρτυρώ κάποιο μυστικό... υψίστης εθνικής ασφαλείας που ξέρουν μόνο οι "μυημένοι" όταν γράφω ότι η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου έχει πάρει την κατιούσα την τελευταία πενταετία (στην μετα-Σάντος εποχή δηλαδή). Το πως και το γιατί είναι μεγάλο θέμα συζήτησης και -μάλλον- όχι της παρούσης.

Φταίνε οι επιλογές των προπονητών, οι εκάστοτε διοικήσεις της ΕΠΟ, η νέα φουρνιά των Ελλήνων ποδοσφαιριστών είναι κατώτερη από την προηγούμενη, όλα αυτά μαζί; Το αφήνουμε στην άκρη κι εστιάζουμε στο πλέον πρόσφατο ματς με την Φινλανδία εκτός έδρας αναλύοντάς το από τρεις διαφορετικές σκοπιές: της ΑΕΚ, της Εθνικής και του νέου προπονητή.

Α) ΑΕΚ: Τρεις ποδοσφαιριστές του "δικεφάλου" κλήθηκαν στην αποστολή. Ο ένας εξ' αυτών αντικαταστάθηκε λόγω του τραυματισμού του στην Τραπεζούντα (Μάνταλος), ο Μπάρκας ξεκίνησε και ο Μπακάκης πέρασε ως αλλαγή. Αρκεί (για την ΑΕΚ); Ένα από τα πλέον θετικά δείγματα του σλόγκαν "επιστρέφουμε" ήταν το ότι η ομάδα "γέμιζε" διεθνείς ποδοσφαιριστές. Και μάλιστα παίκτες που έγιναν διεθνείς μέσω της ΑΕΚ.

Μάνταλος, Μπακάκης, Μπάρκας, Ανέστης, Λαμπρόπουλος, Οικονόμου, Πλατέλλας, Αραβίδης κλπ κλήθηκαν στην Εθνική λόγω των αγωνιστικών τους πεπραγμένων με την ΑΕΚ. Ο Γιόχανσον το ίδιο (προ ΑΕΚ είχε κληθεί μονάχα σε κάτι φιλικά που δοκιμάζει η Εθνική Σουηδίας παίκτες). Ο Αϊντάρεβιτς έγινε διεθνής το διάστημα που βρισκόταν εδώ. Το ίδιο και ο Λιβάια.

Ο Βράνιες έχασε την θέση του στην Εθνική Βοσνίας όταν έφυγε από την ΑΕΚ. Κάτι είχε αρχίσει να κινείται και να αποδίδει στον οργανισμό ΑΕΚ ως προς την κατεύθυνση αυτή. Η ομάδα "μεγάλωνε" και μαζί της "μεγάλωναν" και οι ποδοσφαιριστές της. Αναπτύσσονταν μαζί.

Πλέον ισχύει αυτό κι αν ναι ως προς ποιο βαθμό; Οι τρεις (προαναφερθέντες) της Εθνικής, ο Ολιβέιρα (στην προεπιλογή έστω) της Πορτογαλίας, ο Χουλτ όποτε καλείται στην Σουηδία. Ξεχνώ κάποιον; Έχει ποιοτικό Ελληνικό στοιχείο για να στηρίξει η ΑΕΚ την Εθνική μας; Νομίζω πως -πλην Γαλανόπουλου ίσως- όχι. (Βλέπω μερικούς να σκέφτονται και να αναφέρουν την περίπτωση Αλμπάνη, ας παίξει πρώτα στην ΑΕΚ και μετά θα δούμε αν κάνει για την Εθνική.)

Για ομάδα που θεωρεί ως προσόν της το έντονο Ελληνικό στοιχείο, το ποσοστό (και των εν ενεργεία και των εν δυνάμει διεθνών) είναι πολύ μικρό. Σημάδι για προβληματισμό στις τάξεις της ομάδας, αν και στην παρούσα φάση την "καίνε" άλλα πράγματα.

Β) ΕΘΝΙΚΗ: Αγαπητοί διοικούντες της ΕΠΟ (πρώην και νυν, από το 2014 και μετά), με ποια κριτήρια αναζητάτε και προσλαμβάνετε προπονητή στην Εθνική; Με βάση το διατιθέμενο ποσό, με βάση πόσο "ακούει" και κάνει "χατίρια", με βάση τι; Θα ήθελα πραγματικά να γνωρίζω τα κριτήρια επιλογής, γιατί ποδοσφαιρικά δεν (μπορεί να) είναι.

Θα ήθελα πραγματικά να μάθω τι σας έπεισε στην περίπτωση του Φαν'τ Σιπ. Το βιογραφικό του; Η δουλειά που παρουσίασε στην Γουαδαλαχάρα, στην Μέλμπουρν Σίτι και στην Ζβόλε; Τι ακριβώς; Δεν προδικάζω ότι θα αποτύχει, αλλά το γιατί επιλέχθηκε θα ήθελα να το ξέρω.

Κλαούντιο Ρανιέρι, Κώστας Τσάνας, Σέρχιο Μαρκαριάν, Μίχαελ Σκίμπε, Άγγελος Αναστασιάδης, Τζον Φαν'τ Σιπ. Αυτή η σειρά των προπονητών στον πάγκο της Εθνικής μετά την ΕΚΔΙΩΞΗ του Φερνάντο Σάντος. Έξι προπονητές σε μία πενταετία με την χώρα να "κατρακυλά" (ελεύθερη πτώση) στην παγκόσμια κατάταξη.

Ποιες επιλογές είχαν ποδοσφαιρική λογική (έστω κι αν -θεωρήσουμε ότι- απέτυχαν); Μόνο του Σκίμπε και του Μαρκαριάν (την δεδομένη χρονική στιγμή, για να "μπαλώσει" τα πράγματα). Από ποιον πήρε η Εθνική μας πράγματα; Μόνον από τον Σκίμπε όπου προκρίθηκε στα μπαράζ κι έχασε την τελική φάση του Μουντιάλ από την 2η και την 3η ομάδα του κόσμου (Κροατία, Βέλγιο).

Δηλαδή το μόνο θετικό που είδαμε την τελευταία πενταετία προήλθε από την μόνη λογική επιλογή! Οδηγός για το μέλλον; Μέχρι τώρα, όχι, αλλά... όσο ζω ελπίζω (αν και με τα μυαλά που κουβαλούν οι ιθύνοντες του Ελληνικού ποδοσφαίρου δεν υπάρχει λόγος αισιοδοξίας)!

Γ) ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Όλοι (μα όλοι) θεωρούσαμε το ματς στην Φινλανδία ως τελικό για να διατηρηθούν οι όποιες (όχι πολλές πάντως) ελπίδες για πρόκριση στα τελικά του Euro. Όλοι εκτός Φαν'τ Σιπ. Δεν (θέλω να) πιστεύω ότι το είδε και κυρίως το αντιμετώπισε ως τέτοιο.

Γιατί σε αντίθετη περίπτωση δεν μπορώ να βγάλω άκρη από τις κλήσεις του και την ομάδα που παρέταξε. Πας να παίξεις έναν "τελικό" κι έχεις εκτός αποστολής ή εκτός ενδεκάδας τον Μήτρογλου, τον Ζέκα, τον Σάμαρη, τον Δώνη, τον Μπακασέτα;

Κι ως αντιστάθμισμα χρησιμοποιείς (σε έναν "τελικό" πάντα) πρωτάρηδες - αμούστακα παιδιά (Βρουσάι - Παυλίδης), παίκτες που δεν υπολογίζονται στις ομάδες τους και γι' αυτό παραχωρήθηκαν είτε δανεικοί, είτε με μεταγραφή (Κουλούρης - ΠΑΟΚ, Βρουσάι - Ολυμπιακός), παίκτες που δεν αγωνίζονται στις ομάδες τους (Τοροσίδης - Ολυμπιακός, με αποτέλεσμα να μην "βγάλει" ενενηντάλεπτο από τις κράμπες). Γιατί;

Η μόνη λογική εξήγηση που βρίσκω είναι ότι ο Φαν'τ Σιπ έχει "ξεγράψει" το Euro και στοχεύει στα προκριματικά του μουντιάλ. Στο χρονικό διάστημα και στους αγώνες που μεσολαβούν θα δοκιμάσει σχήματα - παίκτες έχοντας χρόνο να "χτίσει" μία νέα ομάδα. Αν δεν είναι αυτό το σκεπτικό του κι η συμφωνία του με την ΕΠΟ τότε είναι επικίνδυνος.

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίας εβδομάδας

Σχόλιο πάνω στο ΑΕΚ - Παναθηναϊκός

Περί Κατίδη...

Η στατιστική απεικόνιση της νίκης στην Λαμία

Επιστροφή στην αγωνιστική δράση...

Δείτε όλα τα γκολ της ΑΕΚ στο περσινό πρωτάθλημα