20 χρόνια από τον θάνατο του Τσάκναντι

Γένε Τσάκναντι
Ο Γένε Τσάκναντι (Jenő Csaknády: 20 Σεπτεμβρίου 1924 - 7 Ιανουαρίου 2001) ήταν Ούγγρος (αν και πολιτογραφημένος Γερμανός) ποδοσφαιριστής και αργότερα προπονητής ποδοσφαίρου. Ως ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε στην Ουγγρική Τσέπελ, όμως έγινε ευρύτερα γνωστός κυρίως λόγω της προπονητικής του καριέρα στην Μπουντεσλίγκα με την Σααρμπρίκεν, την Κίκερς Στουτγκάρδης και την Νυρεμβέργη.

Το καλοκαίρι του 1962 βρέθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα για λογαριασμό της ΑΕΚ, κατακτώντας το πρωτάθλημα (1962-63), αποχώρησε όμως με την ολοκλήρωσή του για να επιστρέψει στην Γερμανία. Τρία χρόνια αργότερα εργάστηκε εκ νέου στην ΑΕΚ, ερχόμενος στα μισά της περιόδου 1966-67 (αντικαθιστώντας και τις δύο φορές στην τεχνική ηγεσία της ομάδας τον Τρύφωνα Τζανετή), οδηγώντας τον σύλλογο στην κατάκτηση του πρωταθλήματος της επόμενης χρονιάς (1967-68).

Την περίοδο 1969-70 βρέθηκε για μία χρονιά στον πάγκο του ΠΑΟΚ, ενώ το 1971 ανέλαβε χρέη πρώτου προπονητή στην Γαλλική Στρασμπούρ. Στις 7 Ιανουαρίου 2001 απεβίωσε σε ηλικία 76 ετών με την ΠΑΕ ΑΕΚ να θυμάται την επέτειο και να τιμά την μνήμη του με σχετικά αναφορά στην Facebook σελίδα της, στην οποία αναφέρει:
«Σαν σήμερα το 2001 έφυγε από τη ζωή, ο Γένε Τσάκναντι, ένας από τους μεγαλύτερους προπονητές και μία από τις πλέον σημαντικές προσωπικότητες στην ιστορία της ΑΕΚ. Οδήγησε την ομάδα μας στο πρώτο μεταπολεμικό πρωτάθλημα του 1963 και στο αμέσως επόμενο του 1968 στη δεύτερη θητεία του στον κιτρινόμαυρο πάγκο.»

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίας εβδομάδας

Ξεκίνημα που προβλημάτισε (videos)

Η εικόνα της ΑΕΚ στα φιλικά προετοιμασίας | videos

Bienvenido Erik Lamela (video)

Bienvenido Roberto Pereyra (video)

ΚΑΕ ΑΕΚ: Περαστικά κυρία Πέπη