Μία (κακή;) ημέρα στην δουλειά...

Ολυμπιακός - ΑΕΚ
«Κανονικά δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη η χθεσινή εμφάνιση της ΑΕΚ και η "τριάρα" από τον Ολυμπιακό. Έδειξε κάτι διαφορετικό απ' ότι είχε παρουσιάσει στα προηγούμενα παιχνίδια πρωταθλήματος; ΟΧΙ. Το ερώτημα δεν είναι γιατί την διέσυρε ο Ολυμπιακός, αλλά γιατί δεν έχει πλάνο στο παιχνίδι της. Ούτε επιθετικό (παίκτες που στηρίζονται στις -όποιες- ατομικές ενέργειες), ούτε αμυντικό» έγραφα τον Οκτώβριο του 2016.

Τότε ο Ολυμπιακός (02/10/2016) είχε επικρατήσει (επίσης στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης") με το ίδιο σκορ 3-0. Τέσσερα χρόνια και τρεις μήνες μετά θα μπορούσα να βάλω αυτούσιο το ίδιο κείμενο με λίγες μόνο προσαρμογές και αλλαγές στα ονόματα των ποδοσφαιριστών. Γιατί δεν έχει αλλάξει κάτι από τότε;

Στο αγωνιστικό δεν ξέρω κατά πόσο είναι συνετό να σταθούμε. Δεν έδειξε κάτι η ΑΕΚ που δεν το γνωρίζαμε ήδη. Δέχεται γκολ στην πρώτη ή στην δεύτερη επίσκεψη του αντιπάλου στην εστία της. Το έπαθε και χθες. Δέχεται "αστεία" γκολ από αυτά που συνηθίζουμε να λέμε "ούτε στα τοπικά". Συνέβη και χθες, τρεις φορές κιόλας!

Οι γνωστές παθογένειες και οι "παιδικές ασθένειες" της ανασταλτικής λειτουργίας (αναφέρομαι στην γενικότερη ανασταλτική λειτουργία της ομάδας κι όχι μόνο στους αμυντικούς) παρούσες σε... όλο τους το μεγαλείο στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης". Ο Χιμένεθ έχει πολύ δουλειά, πολύ δρόμο μπροστά του και το ξέρει. Ας εστιάσουμε όμως λίγο και σε ατομικό επίπεδο:

⏩ Κατανοώ ότι την ώρα της ήττας τους "παίρνει όλους η μπάλα" (δικαίως ή αδίκως), αλλά η γκρίνια για το κοουτσάρισμα του Χιμένεθ δεν έχει βάση. Όποιος περίμενε ότι θα μπορούσε να αντιστρέψει την εικόνα της ομάδας μέσα σε λίγες μόνο προπονήσεις είναι εκτός πραγματικότητας και πραγματικής ζωής. Και ο Μανόλο θα κριθεί (όπως κρινόμαστε όλοι), αλλά σε βάθος χρόνου, όταν δηλαδή θα αρχίσουμε να βλέπουμε τις δικές του "πινελιές" (γιατί ριζικές αλλαγές μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου μην περιμένετε) στην ομάδα.

⏩ Κατανοώ την μουρμούρα (και την πίεση) για μεταγραφές, ειδικά στο ανασταλτικό κομμάτι. Δεν νομίζω όμως ότι η πραγματική εικόνα των αμυντικών της ΑΕΚ είναι τόσο κακή όσο δείχνουν (σ)τα φετινά παιχνίδια. Ναι, μπορεί να μην έχεις top class αμυντικούς, αλλά πόσο καλύτερους χρειάζεσαι για να νικήσεις τον Βόλο ή να μην καρδιοχτυπάς από τον Απόλλωνα; Νομίζω ότι το βασικό πρόβλημα δεν είναι η (όποια) ατομική ποιότητα των παικτών, αλλά η δουλειά - προεργασία που έγινε (ή για την ακρίβεια δεν έγινε) στην ομάδα. Όταν ο σύλλογος είναι καλά (αγωνιστικά) οι ποδοσφαιριστές δείχνουν καλύτεροι απ' ότι πραγματικά είναι (η αλληλεπίδραση των μελών του συνόλου καλύπτει τις όποιες ατομικές αδυναμίες). Όταν η ομάδα δεν είναι καλά συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.

⏩ Ένα καλό ερώτημα είναι το τι συμβαίνει τώρα, από εδώ και πέρα. Είσαι τέταρτος κι απέχεις ένδεκα βαθμούς από την κορυφή. Πιστεύεις στην επαναφορά (με δεδομένο ότι υπάρχουν και τα play off); Οφείλεις να το παλέψεις παρότι οι πιθανότητες είναι συντριπτικά εις βάρος σου. Θεωρείς την σεζόν χαμένη; Ξεκίνα να δημιουργείς και να "χτίζεις" από τώρα για την επόμενη (με το όποιο βραχυπρόθεσμο κόστος).

⏩ Όμως το βασικότερο όλων είναι να κατασταλάξει (επιτέλους) η ομάδα κάπου, σε κάποιο πλάνο που θα το έχει αποφασίσει και θα το ακολουθήσει βήμα - βήμα χωρίς ιδιαίτερες αποκλίσεις (στην πρώτη "στραβή"). Αλήθεια δεν βαρέθηκε (ακόμη) η ΠΑΕ να αλλάζει προπονητές και τεχνικούς διευθυντές;

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίας εβδομάδας

Σχόλιο πάνω στο ΑΕΚ - Παναθηναϊκός

Περί Κατίδη...

Επιστροφή στην αγωνιστική δράση...

Η στατιστική απεικόνιση της νίκης στην Λαμία

Δείτε όλα τα γκολ της ΑΕΚ στο περσινό πρωτάθλημα