«Αγάπη, πάθος, αυτοθυσία και Ένωση»

Matías Jesús Almeyda
Καμία συνέντευξη τύπου ενός νέου προπονητή (ή ποδοσφαιριστή, παράγοντα κλπ) δεν μας κάνει σοφότερους. Ιδιαίτερα όταν αυτός που μιλάει είναι γνωστή προσωπικότητα και γνωρίζεις βασικά πράγματα (σχετικά με αυτόν). Δεν περίμενα την συνέντευξη τύπου του Αλμέιδα για να μάθω κάτι.

Πάντως παρότι το γνώριζα είδα ολόκληρη την συνέντευξή του, την οποία μετέδωσε "ζωντανά" το YouTube κανάλι της ΑΕΚ. Ήθελα να τον βλέπω και να τον ακούω και να μην περιμένω τα ρεπορτάζ που θα ακολουθούσαν στις αθλητικές (και όχι μόνο) ιστοσελίδες.

Ο τίτλος της ανάρτησης «Αγάπη, πάθος, αυτοθυσία και Ένωση» είναι αυτός που είχα επιλέξει την ώρα που είπε την συγκεκριμένη φράση ως απάντηση στην ερώτηση που του έγινε «πώς θα περιέγραφε τη δική του ΑΕΚ με μόλις τρεις λέξεις» («Αγάπη, πάθος, αυτοθυσία και μια τέταρτη: ένωση»).

Τον ίδιο τίτλο διάλεξε και η ΠΑΕ ΑΕΚ στο σχετικό θέμα που ανάρτησε στην επίσημη ιστοσελίδα της. Δεν άλλαξα γνώμη (παρότι με πρόλαβαν) και τον κράτησα με μία διαφορά το "ένωση" το έγραψα με κεφαλαίο (Ένωση). Η απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης τύπου του Αλμέιδα σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ ΑΕΚ...

«Ευχαριστώ για την παρουσία σας. Μακάρι να τα πούμε πολλές φορές έτσι. Και να είναι μια καλή αφετηρία μιας καλής επικοινωνίας μεταξύ μας και με το κοινό.»

Για τον βασικό λόγο που αποφάσισε να αναλάβει την ΑΕΚ: «Υπάρχουν πολλοί λόγοι. Μου αρέσουν πολύ οι προκλήσεις. Στα 15 έφυγα από το σπίτι των γονιών μου, ακολουθώντας το όνειρο ως ποδοσφαιριστής. Όταν αποφάσισα να γίνω προπονητής σκέφτηκα ότι θα ήθελα να κάνω μια παρόμοια καριέρα. Από την πρώτη κλήση που δέχθηκα από το κλαμπ η επαφή που είχα μου άρεσε. Προσπάθησα να μπω στην ιστορία του κλαμπ, ο τρόπος που ιδρύθηκε, το πάθος του κόσμου που υποστηρίζει την ομάδα. Ως παίκτης έχω περάσει από μεγάλες ομάδες και ως προπονητής επίσης. Όλα αυτά συνέδεαν διάφορα αισθήματα που είναι ξεχωριστά. Η απόφαση για να δεχθώ την πρόταση έχει να κάνει καθαρά με το αθλητικό κομμάτι.»

Για την φιλοσοφία του και όσα θέλει να παρουσιάσει: «Κάνω προπόνηση με τον τρόπο που ζω. Με τον τρόπο που έπαιζα. Δίνω σεβασμό σε όλους. Μου αρέσει να με σέβονται. Προσπαθώ να είμαι ειλικρινής. Πρώτα από όλα με τον εαυτό μου και φυσικά με τους άλλους. Έχω πάντα μεγάλο πάθος με το ποδόσφαιρο και όσα κάνω. Νομίζω ο χρόνος θα δείξει τη φιλοσοφία μου με έργα και όχι με λόγια. Το να αρχίζω να μιλάω εδώ δεν μου ταιριάζει. Θα προσπαθήσουμε να έχουμε μια ομάδα ανταγωνιστική. Μια ομάδα που θα αισθάνεται ευτυχισμένη να εκπροσωπεί τη φανέλα, μια ομάδα πρωταγωνίστρια. Απαιτείται να είσαι πολύ επαγγελματίας. Το στυλ μας θα είναι βασισμένο στην ένωση, στην αυτοθυσία και στην ευτυχία. Και κυρίως να παλεύουμε όλοι για κάθε μπάλα. Ξέρουμε ότι στο ποδόσφαιρο πολλές φορές τα αποτελέσματα καθορίζουν το μέλλον. Θα προσπαθήσουμε να τα κυνηγήσουμε για να γράψουμε ιστορία.»

Για τις πρώτες σκέψεις που έκανε βλέποντας την ομάδα στα τελευταία ματς της σεζόν και τις πρώτες λέξεις που είπε στους παίκτες: «Είδα κάποια πράγματα και στα παιχνίδια και στα βίντεο. Εξέτασα ξεχωριστά κάθε παίκτη μαζί με το σταφ μου. Γενικά αυτό που κάνω πάντα είναι να μη μιλάω για αυτό που έχει προηγηθεί. Δεν ήμουν εδώ, οπότε θα ήθελα να σεβαστώ στους ανθρώπους που ήταν πριν εδώ. Σήμερα μίλησα λίγο στους παίκτες γιατί κάποιοι παίκτες διεθνείς λείπουν ακόμα. Κάναμε παρουσίαση στο σταφ μας και όλους τους ανθρώπους που δουλεύουμε μαζί και τους διοικούντες μας και θέλουμε να προσπαθήσουμε να δουλεύουμε ως μια ομάδα. Το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό και θα προσπαθήσουμε να το πετύχουμε.»

Για τον σχηματισμό που σκέφτεται: «Υπάρχει ένα στυλ παιχνιδιού που δίνω σημασία. Έχουμε πολλές ιδέες με το πως θα καταφέρει η ομάδα αυτά που θέλουμε. Κανείς όμως δεν μπορεί να έχει ένα σύστημα. Γι' αυτό θέλω να δω τους παίκτες μου να κάνουν προπόνηση. Το σημαντικό είναι να φτάσουμε στο πρώτο ματς με τον καλύτερο τρόπο και πιστεύω ότι έχουμε τον αναγκαίο τρόπο για να βρούμε αυτό που θέλουμε να κάνουμε. Πολλές φορές έχεις κάτι στο μυαλό σου, αλλά όταν βλέπεις τα πράγματα είναι διαφορετικά, οπότε θα πρέπει να τα τροποποιείς.»

Για τη νέα πρόκληση του νέου γηπέδου και αν είναι έτοιμος για την πίεση με τη δίψα του κόσμου που θα μπει στο νέο γήπεδο: «Έχω μεγάλο ενθουσιασμό για το μέλλον. Έχω τρομερή διάθεση. Έχω έρθει στην Αθήνα εδώ και ένα μήνα. Ήρθα για να εξετάσω την κουλτούρα και τον πολιτισμό σας. Έχω ακούσει διάφορα πράγματα σε σχέση με το ποδόσφαιρο και τη ζωή. Σε κάθε μέρος που πηγαίνω η οικογένεια μου με συνοδεύει. Για μένα είναι απαραίτητα αυτά. Έφερα και τη μητέρα μου για να γνωρίσει το μέρος που θα ζήσω. Αυτό που αισθάνομαι με τον ενθουσιασμό που έχω είναι μεγάλο. Η λέξη πίεση σε σχέση με το ποδόσφαιρο έχει ιδιαίτερη σημασία. Έχω μοιραστεί μια σκέψη με έναν φίλο μου στο ποδόσφαιρο, τον Μαραντόνα και ίσως έχετε ακούσει ότι πίεση είναι όταν ο πατέρας δεν έχει να δώσει φαγητό στο παιδί του. Στο ποδόσφαιρο όταν το κάνεις με πάθος τα αποτελέσματα μπορεί να έρθουν μπορεί και όχι. Εμείς είμαστε εργατικοί. Δεν κινούμαστε με βάση τα χρήματα αλλά με βάση τη δόξα. Όταν μιλάω έτσι εκπροσωπώ όλο το σταφ που με συνοδεύει. Γιατί κάθε φορά μετακινούνται μαζί αρκετές οικογένειες. Για παράδειγμα πριν τρεις μέρες απεβίωσε η μητέρα του Κάρλος Ρόα και εμείς είμαστε εδώ. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο και η δουλειά που διαλέξαμε. Μας δίνει μερικές φορές πόνο, αλλά και χαρά. Μας κάνει να δουλεύουμε ως οικογένεια και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Όσο για το γήπεδο, έχω μεγάλο ενθουσιασμό. Και πιστεύω ότι αυτή την πίεση θα τη μεταφέρουμε στον αντίπαλο που θα έρχεται στο γήπεδό μας. Η ιδέα που έχουμε είναι ο κόσμος να είναι ένας έξτρα παίκτης για εμάς.»

Για το πως η ΑΕΚ θα ανακτήσει τη νοοτροπία νικητή στα ντέρμπι: «Αν είχα αμφιβολία δεν θα είχα δεχθεί την πρόταση. Πιστεύω στη δουλειά που θα κάνουμε και σε κάθε παίκτη ξεχωριστά. Η ιστορία και το μεγαλείο της ΑΕΚ απαιτεί να είναι πρωταγωνίστρια. Για να είσαι πρωταγωνιστής πρέπει να έχεις δική σου ταυτότητα. Αυτή είναι η πρόκληση και θέλουμε να παλέψουμε για να είμαστε πρωταθλητές. Αυτή είναι η αλήθεια. Εγώ σέβομαι την ιστορία όλων των ομάδων και είναι όμορφο να παλεύεις και να είσαι πρωταγωνιστής.»

Για το χρονικό όριο των μεταγραφών που πρέπει να γίνουν: «Η ομάδα κάνει μια αυτοθυσία. Δουλεύουμε ως γκρουπ σε σχέση με τις θέσεις που θέλουμε ενίσχυση. Πιστεύω πως η ομάδα είναι αρκετά καλά. Πρέπει απλά να βελτιωθούμε περισσότερο για να είναι οι παίκτες πιο ανταγωνιστικοί μεταξύ τους. Είναι φυσικά καλό να έχεις στην αρχή της προετοιμασίας όλους τους παίκτες για να υπάρχει προσαρμογή στη λειτουργία. Τώρα αρχίσει να κινείται η αγορά και παντού είναι δύσκολα. Ξέρω ότι η διοίκηση δουλεύει αρκετά δυνατά και σίγουρα θα βρούμε τις λύσεις που ψάχνουμε.»

Για τους Γκατσίνοβιτς και Γιόνσον και τι περιμένει να αλλάξουν στο κέντρο: «Δεν θα ακούσετε ποτέ από εμένα ότι εξαρτώμαι από έναν ή δύο παίκτες. Κάθε ένας θα πρέπει να βάζει το λιθαράκι του για να βοηθάει την ομάδα, ώστε να φτιάξουμε ένα ποδοσφαιρικό σύνολο που θα παίζει ως ομάδα. Τα χαρακτηριστικά αυτών των δύο είναι κατάλληλα για να παίξω αυτό που θέλω να εφαρμόσω. Δεν θέλω να μεταφέρω πίεση στους παίκτες. Ο κάθε παίκτης στη θέση του θα είναι σημαντικός.»

Για το αν έχει κάποιο άνθρωπο που τον έχει επηρεάσει πολύ στο ποδόσφαιρο: «Μου αρέσει στο ποδόσφαιρο το γεγονός ότι μου έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίζω διαφορετικούς πολιτισμούς, τάξεις και φυλές. Σε όλα τα μέρη του κόσμου το ποδόσφαιρο παίζεται με τον ίδιο τρόπο. Αν βάλεις περισσότερα γκολ και δεχθείς λιγότερα κερδίζεις, αλλιώς χάνεις. Έπειτα σέβομαι όλους τους ανθρώπους. Αναγνωρίζω πως είμαι άνθρωπος με πλεονεκτήματα και λάθη. Μου αρέσει να μαθαίνω. Έπειτα να σέβομαι τον κάθε άνθρωπο. Τη μέρα που θα έχω πρόβλημα με κάποιον, πάω και του το λέω.»

Για το πώς θα περιέγραφε τη δική του ΑΕΚ με τρεις λέξεις: «Αγάπη, πάθος, αυτοθυσία και μια τέταρτη: ένωση.»

Για το μυστικό που τον βοηθά για φτιάχνει πάντα δεμένα γκρουπ: «Οι παίκτες παίζουν για τους ίδιους. Πιστεύω στην ομαδική δουλειά. Την πρώτη μέρα είχε προηγηθεί μια συνάντηση με όλο το σταφ στο προπονητικό. Αυτό που τους είπα είναι ότι όλοι που συμμετέχουν σε μια ομάδα, όλοι πατάμε στην ίδια γη. Προσπαθώ πάντα να συμπεριφέρομαι το ίδιο σε όλους. Πιστεύω πως είναι ο μοναδικός τρόπος να αντιμετωπίζεις με ειλικρίνεια τα πράγματα. Από εκεί προκύπτει ο σεβασμός. Δεν ξεχνάω ότι υπήρξα ποδοσφαιριστής. Λέω στους παίκτες αυτό που σκέφτομαι. Θέλω οι παίκτες να είναι χαρούμενοι που παίζουν, να μπορούν να διασκεδάζουν τον κόσμο που έρχεται να τους δει και όλα αυτό να δημιουργεί ένα σύνολο.»

Για το πλάνο να αναδειχθούν παίκτες από την Ακαδημία και την ΑΕΚ Β': «Έχω κάνει ήδη ένα μίτινγκ με τον Σωκράτη Οφρυδόπουλο. Μιλήσαμε και του είπα ότι θα δουλέψουμε όλοι ως μια ομάδα για να υπάρξει ευημερία. Όπου δούλεψα έχω ακολουθήσει διάφορα πρότζεκτ και έχω βοηθήσει νεαρούς παίκτες. Στην προετοιμασία θα πάρω επτά νεαρούς από τη δεύτερη ομάδα. Μετά ο χρόνος θα δείξει αν κάποιος μπορεί να βρίσκεται στην πρώτη ομάδα. Θα προσπαθήσουμε να έχουμε μια κοινή πορεία και η ΑΕΚ να βγάλει ποδοσφαιριστές. Γι' αυτό καταλαβαίνω ότι πρέπει να κερδίζω για να παραμείνω στη θέση μου. Με βάση την εμπειρία που έχω και σε συνεργασία με το σταφ, αν είμαστε ενωμένοι, θα βγάλουμε αυτά που θέλουμε. Δεν είμαστε μάγοι, είμαστε προπονητές. Το ποδόσφαιρο έχει ανακαλυφθεί ήδη, δεν θα κάνω κάτι πρωτοφανές. Δεν θα κάνω τίποτα το περίεργο. Θα ζήσω το ποδόσφαιρο με πάθος, με σεβασμό σε αυτό που κάνω. Εδώ οι πρωταγωνιστές είναι οι ποδοσφαιριστές. Εγώ θα τους δώσω τα εργαλεία για να βελτιωθούν, αλλά δεν θα κάνω κάτι καινούργιο.»

Για τα φιλικά της ΑΕΚ στο βασικό στάδιο και αν θέλει και έναν ποιο δυνατό αντίπαλο: «Είμαστε ικανοποιημένοι. Για μένα το σημαντικό είναι η καθημερινή δουλειά, όχι τόσο τα φιλικά. Για να πετύχεις κάποια πράγματα, απαιτείται να υπάρξουν προπονήσεις και αυτό θα φέρει ως αποτέλεσμα να παίξεις κάποια παιχνίδια. Το σημαντικό είναι από το πρώτο παιχνίδι να έχουμε ξεκάθαρη την ιδέα για αυτό που θέλουμε.»

Για το πώς θα επηρεάσει τη διαχείριση του ρόστερ η απουσία Ευρωπαϊκών υποχρεώσεων: «Υπάρχει ένα μέρος που βλάπτει το κλαμπ, ότι δεν έχει Ευρωπαϊκά παιχνίδια δηλαδή. Όλοι γνωρίζουμε τι σημασία έχει αυτό για τις ομάδες. Είναι ο ενθουσιασμός και το οικονομικό κομμάτι που χάθηκαν. Πιστεύω ότι ένας νέος προπονητής πάει σε ένα νέο μέρος στο 99% των περιπτώσεων γιατί κάτι δεν είχε λειτουργήσει καλά. Θα μου άρεσε να έρθω και να παίζουμε στην Ευρώπη, αλλά ίσως από την άλλη αυτό θα κάλυπτε κάποια πράγματα που δεν λειτουργούσαν καλά. Μερικές φορές οι μεγάλες ομάδες ίσως χρειάζεται να πιάσουν πάτο για να αναδειχθούν. Τώρα ξεκινάμε από το μηδέν και θα κυνηγήσουμε να βάλουμε μια μεγάλη ομάδα μέσα στις μεγάλες ομάδες.»

Για το τι έχει πει με τον Δημήτρη Μελισσανίδη στις επαφές που είχε μαζί του: «Καταρχάς είμαι ευγνώμων για τον πρόεδρο. Για τη δυνατότητα ζωής που μου έδωσε στην οικογένεια μου και στο σταφ μου. Αυτά που λέω μαζί του και με τους παίκτες μένουν σε εμάς. Πάντα είμαι ευγνώμων όταν μου δίνονται ευκαιρίες, όπως και στα προηγούμενα κλαμπ. Είχαμε μια πολύ ωραία συζήτηση με όλη τη διοίκηση. Υπάρχει μια καλή διάθεση να βοηθήσουν σε κάθε σημείο που αγγίζουμε. Μετά αυτό που μένει είναι να μπορέσει να αποδώσει η ομάδα και να πείσω τον πρόεδρο να μου κάνει δέκα χρόνια συμβόλαιο.»

Κλείνοντας τόνισε: «Αντέχω τις κριτικές. Μια κριτική επειδή μπορεί να μην σας αρέσει όπως παίζει η ομάδα, μπορεί να είναι δημιουργική. Αλλά πριν από το οτιδήποτε ρωτήστε με για να έχετε μια πραγματική πληροφορία και όχι ψέμα. Πάντα θα είμαι διαθέσιμος για εσάς. Πιστεύω θα οργανωθούμε για να μιλάμε μια φορά τη βδομάδα ή τις δέκα μέρες και θα μπορείτε να με ρωτήσετε ό,τι θέλετε και να κρατήσουμε μια καλή επικοινωνία.»

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίας εβδομάδας

Επιστροφή στην αγωνιστική δράση...

Αυτές οι τάσεις αυτοκτονίας...

Η στατιστική απεικόνιση της νίκης στην Λαμία

Ντέρμπι «δικεφάλων» και ντέρμπι κορυφής (μέρος 2ο)

ΚΑΕ ΑΕΚ: Περαστικά κυρία Πέπη