Ποιο σύστημα ταιριάζει στην ΑΕΚ του Αλμέιδα;

ΑΕΚ
Ρητορική η ερώτηση του τίτλου. Για να έχουμε (μερική έστω) άποψη θα πρέπει αφενός να έχουμε δει το υπάρχον έμψυχο δυναμικό σε όλα τα συστήματα (το ίδιο χρονικό διάστημα) και αφετέρου να είναι συμπληρωμένο το ρόστερ. Οπότε πάμε στο αμέσως επόμενο ερωτηματικό.

Είναι η τριάδα των κεντρικών αμυντικών αυτό που θα δούμε κατά κόρον στην φετινή ΑΕΚ; Σε σχετική ερώτηση στην Ολλανδία ο Αλμέιδα είχε δηλώσει πως όχι, στις προπονήσεις δουλεύονται και άλλα συστήματα, απλά δοκιμάζει στα φιλικά περισσότερο την συγκεκριμένη διάταξη των στόπερ γιατί την γνωρίζουν λιγότερο οι ποδοσφαιριστές (σε σχέση πχ με το 4-2-3-1).

Με δεδομένο όμως ότι η τριάδα στο κέντρο της άμυνας κυριαρχεί πλέον καθώς σε όλα τα μέχρι τώρα φιλικά (με "ολίγη" από 4-2-3-1 και 4-3-3) δεν είναι πρόωρο να πούμε ότι ο συγκεκριμένος αμυντικός σχηματισμός "κλείδωσε" (για το ξεκίνημα των επίσημων υποχρεώσεων τουλάχιστον).

Τι είναι όμως το 3-5-2 (ή 3-1-4-2 όπως το αναφέρουν κάποιοι) που μας παρουσιάζει ο Αλμέιδα; Είναι πολύ ενδιαφέρον το ότι χρησιμοποιεί ποδοσφαιριστές σε θέσεις διαφορετικές από τις "κανονικές" τους. Δοκιμάζει τους παίκτες αν μπορούν να ανταπεξέλθουν και σε άλλες θέσεις με βάση το πλάνο που έχει στο μυαλό του; Ή μας δείχνει πως σκέφτεται την παρουσία της ΑΕΚ στο γήπεδο;

Πιθανά ισχύουν και τα δύο. Και το 3-5-2 του Αλμέιδα απέχει πολύ από το τυπικό σύστημα που γνωρίζουμε και -ως νέος προπονητής στην ομάδα- θέλει να μάθει όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά των ποδοσφαιριστών του. Και που αλλού μπορεί να γίνει αυτό, αν όχι στην περίοδο της προετοιμασίας; Τι έχουμε δει μέχρι τώρα;

Τον Ρότα και τον Χατζσαφί ως ακραίους στόπερ, τον Σιμάνσκι ως κεντρικό αμυντικό στην τριάδα (τύπου λίμπερο), τους Τσούμπερ, Λιβάι, Γκατσίνοβιτς και Άμραμπατ ως ακραίους μπακ - χαφ, με τον Γκαρσία να τον έχουμε δει και ως επιθετικό (είτε περιφερειακό, είτε φουνταριστό), τον Μάνταλο περιφερειακό επιθετικό. Τι μας δείχνουν όλα αυτά;

Ότι αυτό που προσπαθεί να παίξει ο Αλμέιδα με την φετινή ΑΕΚ ΔΕΝ χρειάζεται τρεις τυπικούς κεντρικούς αμυντικούς (στην τριάδα των στόπερ) στην ενδεκάδα, αλλά... δύο! Όταν παίζει ο Μήτογλου από δεξιά είναι ο Χατζησαφί αριστερό στόπερ. Όταν παίζει ο Τζαβέλλας από αριστερά είναι ο Ρότα δεξί στόπερ.

Αυτό μου δείχνει ότι η τριάδα των κεντρικών αμυντικών αφορά μόνο το κομμάτι που η ομάδα θα αμύνεται. Όταν θα βρίσκεται σε φάση δημιουργίας και επίθεσης ο ένας στόπερ μεταφέρεται στα άκρα (ως δεξί ή αριστερό μπακ, ανάλογα με την σύνθεση) και η άμυνα γίνεται τυπικής τετράδας.

Επίσης στα άκρα δεν θέλει μπακ (έστω και επιθετικογενή) αλλά εξτρέμ που να παίζουν όλη την πλευρά. Τσούμπερ δηλαδή και Άμραμπατ και Λιβάι Γκαρσία. Γι' αυτό ο Μοχαμάντι έμεινε στον πάγκο (και αγωνιζόταν στο δεύτερο ημίχρονο) και ο Ρότα ήταν κατώτερος του αναμενομένου (μέχρι τώρα στα φιλικά).

Το ότι ο Τσούμπερ ανταποκρίθηκε καλύτερα από "κανονικούς" ακραίους αμυντικούς κάτι δείχνει (και δεν αναφέρομαι μόνο στην αξία του ποδοσφαιριστή). Η ΑΕΚ πηγαίνει για ακόμη δύο (ή και τρεις) μεταγραφές συν τον Βίντα που δεν τον έχουμε δει ακόμη αγωνιζόμενο. Παραμένει ερωτηματικό αν θα αλλάξει η διάταξη με την προσθήκη των νέων ή θα παραμείνει αυτό που είδαμε κατά κόρον στα φιλικά προετοιμασίας.

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίας εβδομάδας

Επιστροφή στην αγωνιστική δράση...

Νίκη επί του Άρη και (επί) των... ημίψηλων παραγόντων!

ΚΑΕ ΑΕΚ: Περαστικά κυρία Πέπη

Ο τελικός, των τελικών, ω... τελικέ!

Σχόλιο πάνω στο ΑΕΚ - Παναθηναϊκός