Το πρώτο ντέρμπι της σεζόν για την ΑΕΚ

ΠΑΟ - ΑΕΚ
Το πρώτο ντέρμπι της ΑΕΚ του Ματίας Αλμέιδα είναι προ των πυλών. Παναθηναϊκός - ΑΕΚ το βράδυ της Κυριακής (11/09/2022, 21:30) στο γήπεδο "Απόστολος Νικολαΐδης". Προγνωστικά; Ποιος μπορεί να κάνει προγνωστικά σε ντέρμπι; Ο Παναθηναϊκός έχει τρία πλεονεκτήματα (σε θεωρητικό επίπεδο τουλάχιστον):

i) την έδρα (με τα εισιτήρια να έχουν εξαντληθεί),

ii) πιο έτοιμη ομάδα την δεδομένη χρονική στιγμή καθώς ξεκίνησε προετοιμασία νωρίτερα ελέω Ευρωπαϊκών υποχρεώσεων και

iii) τον ίδιο προπονητή (και κατ' επέκταση πλάνο) από πέρυσι, έχει δηλαδή μία σειρά την ώρα που Αλμέιδα και ΑΕΚ ακόμη ψάχνονται (όπως είναι και το λογικό).

Αποστολή Παναθηναϊκού: Μπρινιόλι, Λοντίγκιν, Ξενόπουλος, Βαγιαννίδης, Ρουμπέν, Σένκεφελντ, Ιωαννίδης, Σπόραρ, Μπερνάρ, Γκάνεα, Σάντσες, Τσέριν, Κουρμπέλης, Αϊτόρ, Μάγκνουσον, Κώτσιρας, Σάρλια, Παλάσιος, Πούγγουρας, Βέρμπιτς, Φρόκου, Καμπετσής.

Αποστολή ΑΕΚ: Στάνκοβιτς, Αθανασιάδης, Μουκουντί, Μοχαμάντι, Ρότα, Βίντα, Μήτογλου, Χατζισαφί, Τζαβέλλας, Σιμάνσκι, Γιόνσον, Γκατσίνοβιτς, Πινέδα, Φράνσον, Μάνταλος, Γαλανόπουλος, Άμραμπατ, Γκαρσία, Φαν Βέερτ, Αραούχο, Ελίασον.

Διαβάστε το παρελθόν των αναμετρήσεων των δύο ομάδων σε επίπεδο πρωταθλήματος και άλλα ενδιαφέροντα ιστορικά και στατιστικά στοιχεία όπως τα καταγράφει -μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της- η Super League. Σύμφωνα με την προαναγγελία της διοργανώτριας αρχής:
«Συνολικά ο Παναθηναϊκός με την ΑΕΚ έχουν συναντηθεί 70 φορές με γηπεδούχους του Πράσινους. Οι 62 είναι για την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος και οι 8 για τα Playoffs. Ο Παναθηναϊκός έχει επικρατήσει στις 32 από τις αναμετρήσεις, ενώ 26 έχουν τελειώσει ισόπαλες.

Η ΑΕΚ από την πλευρά της έχει φύγει 12 φορές με νίκη σε αγώνες που ήταν φιλοξενούμενη. Τα πέντε από τα δέκα τελευταία τους παιχνίδια ανεξάρτητα έδρας έχουν τελειώσει ισόπαλα, ενώ υπάρχουν τρεις νίκες της ΑΕΚ και δύο του Παναθηναϊκού.

Παράλληλα μόνο στα δύο από τα τελευταία δέκα παιχνίδια τους έχει επικρατήσει ο γηπεδούχος και αυτό συνέβη στα δύο της κανονικής διάρκειας του τελευταίου πρωταθλήματος. Ο Νάτσο Σκόκο είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που έχει καταφέρει να σκοράρει σε τρία διαδοχικά ματς Παναθηναϊκός - ΑΕΚ, αφού είχε βρει δίχτυα και στα τρία εκτός έδρας ματς των Κιτρινόμαυρων με τους Πράσινους.

Στα δύο συνεχόμενα 1-1 των δύο ομάδων το 2008-09 και 2009-10, αλλά και στην ήττα της ΑΕΚ με 3-1 το 2010-11. Τρεις ποδοσφαιριστές έχουν σημειώσει χατ τρικ σε ντέρμπι και οι τρεις είναι του Παναθηναϊκού. Ο Γιάννης Χολέβας στο 4-1 του 1961-61, ο Αντώνης Αντωνιάδης στο 3-1 του 1972-73 και ο Μάικ Γαλάκος στο 3-0 του 1981-82.

Οι δύο ομάδες έχουν μεγάλη ποικιλία στα μεταξύ τους σκορ, αλλά παραμένει εντυπωσιακά κλειστή όταν υπάρχουν ισοπαλίες. Από τις 26 συνολικά αναμετρήσεις που έχουν τελειώσει χωρίς νικητή, οι 12 είναι με 1-1, οι 11 με 0-0 και 3 με 2-2.

Το πιο εντυπωσιακό από τα μεταξύ τους σκορ είναι το 5-4 στις 29 Σεπτεμβρίου 1963, με συνολικά 9 γκολ με επτά διαφορετικούς σκόρερ, αφού ο Μίμης Δομάζος και ο Μίμης Παπαϊωάννου σημείωσαν από δύο τέρματα. Ο Μίμης Δομάζος έχει σημειώσει 5 γκολ σύνολο στις 19 αναμετρήσεις που έχει με τον Παναθηναϊκό ως γηπεδούχο.

Από 5 γκολ έχουν ακόμη ο Αντώνης Αντωνιάδης για τον Παναθηναϊκό και ο Κώστας Νικολαΐδης για την ΑΕΚ. Οι Σαραβάκος, Βαζέχα για τους Πράσινους έχουν σταματήσει στα τέσσερα, όπως και ο Μίμης Παπαϊωάννου της ΑΕΚ. Ο Παναθηναϊκός έχει παραμείνει αήττητος σε 10 διαδοχικές εντός έδρας αναμετρήσεις του με την ΑΕΚ, αλλά ποτέ δεν έχει καταφέρει να επικρατήσει για πάνω από τρία διαδοχικά παιχνίδια.

Αήττητος έμεινε από τις 22 Φεβρουαρίου 1972 και τη νίκη της ΑΕΚ εκεί με 2-1, μέχρι και τις 28 Νοεμβρίου 1982 που επικράτησε πάλι με 2-1. Σε αυτό το διάστημα είχε 5 νίκες και 5 ισοπαλίες. Το μεγαλύτερο σερί της ΑΕΚ χωρίς ήττα ήταν ακριβώς πριν από αυτή την δεκαετία.

Δηλαδή ξεκίνησε από την τελευταία της ήττα εκεί στις 6 Ιουνίου 1965 και η επόμενη ήταν στις 23 Ιουνίου 1971 με 2-1 για την 30η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Μεσολάβησαν πέντε επισκέψεις των Κιτρινόμαυρων εκεί, στις οποίες είχαν 3 νίκες και 2 ισοπαλίες.»

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίας εβδομάδας

Σχόλιο πάνω στο ΑΕΚ - Παναθηναϊκός

Περί Κατίδη...

Επιστροφή στην αγωνιστική δράση...

Η στατιστική απεικόνιση της νίκης στην Λαμία

Δείτε όλα τα γκολ της ΑΕΚ στο περσινό πρωτάθλημα