Πρώτο ματς στην Νέα Φιλαδέλφεια μετά από 19,5 χρόνια

ΑΕΚ
Σάββατο 3 Μαΐου 2003: Άρης - Άρης 4-0. Δευτέρα 2 οκτωβρίου 2022: ΑΕΚ - Ιωνικός. Η Νέα Φιλαδέλφεια μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες είναι έτοιμη να (ξανα)φιλοξενήσει ποδοσφαιρικό αγώνα της ΑΕΚ, με τον "δικέφαλο" να υποδέχεται τον Ιωνικό στο πέσιμο της αυλαίας της 6ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Super League.

Ιστορική (και άκρως χαρούμενη) στιγμή και ελπίζω να μην γυρίσει μπούμερανγκ όλο αυτό. Εννοώ ότι λόγω της εντυπωσιακής τελετής των εγκαινίων που μονοπώλησε το ενδιαφέρον των ΜΜΕ το μυαλό του προπονητή και των παικτών να μην παρασύρθηκε από το εορταστικό της κατάστασης και να έμεινε επικεντρωμένο στο επερχόμενο ματς, κάτι που θα το διαπιστώσουμε τις επόμενες ώρες.

Αποστολή ΑΕΚ: Στάνκοβιτς, Αθανασιάδης, Μουκουντί, Μοχαμάντι, Ρότα, Βίντα, Μήτογλου, Σιντιμπέ, Σιμάνσκι, Γκατσίνοβιτς, Πινέδα, Φράνσον, Μάνταλος, Γαλανόπουλος, Μουστακόπουλος, Άμραμπατ, Γκαρσία, Τσούμπερ, Αραούχο, Ελίασον, Κοσίδης.

Αποστολή Ιωνικού: Αρμάντο Περλέσι, Λευτέρης Χουτεσιώτης, Κώστας Τσιριγώτης, Φαμπιάν Αντούνες, 15. Γιώργος Βαλεριάνος, 18. Γιώργος Σερβιλάκης, 22. Γιώργος Μύγας, 24. Αλεξίς Ρομαό, 25. Φεντερίκο Μίλο, 66. Εμάνουελ Σάκιτς, 5. Ραμάν Τσίμπσαχ, 8. Ζινεντίν Μασάς, 10. Χαβιέρ Μεντόσα, 34. Μαξιμιλιάνο Λοβέρα, 75. Μπαντιουγκού Φαντιγκά, 87. Χοσέ Αλμπέρτο Κάνιας, 7. Ρέτζις Οφόσου, 9. Νίκος Ιωαννίδης, 11. Σωτήρης Κοκκίνης, 91. Χρήστος Ελευθεριάδης, 92. Σεμπά, 99. Βασίλης Μάντζης.

Διαβάστε το παρελθόν των αναμετρήσεων των δύο ομάδων σε επίπεδο πρωταθλήματος και άλλα ενδιαφέροντα ιστορικά και στατιστικά στοιχεία όπως τα καταγράφει -μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της- η Super League. Σύμφωνα με την προαναγγελία της διοργανώτριας αρχής:

«Η ΑΕΚ επιστρέφει στη Νέα Φιλαδέλφεια έπειτα από 19 χρόνια και 5 μήνες. Η τελευταία της αναμέτρηση πριν κατεδαφιστεί το γήπεδο της εκεί ήταν στις 3 Μαΐου 2003 για την 28η αγωνιστική του πρωταθλήματος και είχε επικρατήσει του Άρη με 4-0.

Τελευταίος ποδοσφαιριστής που είχε σκοράρει στο παλιό γήπεδο ήταν ο Ίλια Ίβιτς που σημείωσε το τέταρτο γκολ της ΑΕΚ. Η τελευταία αναμέτρησή της με τον Ιωνικό στο τότε “Νίκος Γκούμας” ήταν στις 22 Δεκεμβρίου 2002, όπου επικράτησε με 3-0 (59’ Κωνσταντινίδης, 67’ Γεωργάτος, 68’ Νικολαΐδης).

Στην Φιλαδέλφεια έχει αντιμετωπίσει 11 φορές τον Ιωνικό και ο απολογισμός της είναι 9 νίκες - 1 ισοπαλία και 1 νίκη έχει ο Ιωνικός. Εκτός από το “Νίκος Γκούμας” για τις αναμετρήσεις τους έχουν χρησιμοποιηθεί 4 φορές το ΟΑΚΑ (3-0-1) και από μια το γήπεδο του Πανιωνίου και της Αλεξανδρούπολης με νίκες της ΑΕΚ στα δύο τελευταία.

Από τα 44 τέρματα που έχει σημειώσει η ΑΕΚ απέναντι στον Ιωνικό ως γηπεδούχος, τα 10 είναι από τον Ντέμη Νικολαΐδη, ενώ τέσσερα έχει σημειώσει και ο Βασίλης Τσιάρτας. Ο Ντέμης Νικολαΐδης έχει κάνει καρέ των γκολ (τέσσερα) με αντίπαλο τον Ιωνικό στις 19 Μαρτίου 2000, στη νίκη με 5-1 και το άλλο γκολ εκείνη την ημέρα ήρθε από τον Κωνσταντινίδη, ενώ για τον Ιωνικό σκόραρε ο Ζίζι Ρόμπερτς.

Χατ τρικ έχει κάνει ο Βασίλης Τσιάρτας στο 6-0 της σεζόν 1995-96 και αυτό είναι το ένα από τα τέσσερα συνολικά που έχει στη Super League. Ο πρώτος ποδοσφαιριστής που βρήκε δίχτυα δύο φορές στο ίδιο ματς με τον Ιωνικό ήταν ο Μηλόπουλος, ο οποίος σημείωσε και τα δύο γκολ της ΑΕΚ στη νίκη με 2-0 στις 16 Δεκεμβρίου 1990.

Ο Ιωνικός στα πρώτα πέντε ματς ως φιλοξενούμενος με την ΑΕΚ δεν κατάφερε να σκοράρει και το πρώτο του γκολ ήρθε στην ήττα με 2-1 στις 8 Δεκεμβρίου 1996, όταν ο Νίκος Φρούσος είχε ισοφαρίσει προσωρινά το γκολ του Ντέμη Νικολαΐδη και ο Χρήστος Μαλαδένης έγραψε το τελικό σκορ στο 70ο λεπτό.

Οι τέσσερις από τις 14 νίκες της ΑΕΚ είναι με σκορ 2-0 που είναι και το δημοφιλέστερο στις μεταξύ τους αναμετρήσεις και ακολουθούν το 2-1 και το 3-0 με τρεις εμφανίσεις. Η πρώτη αναμέτρηση των δύο ομάδων για την Α’ Εθνική έγινε στις 26 Νοεμβρίου 1989 και η ΑΕΚ επικράτησε με 2-0 με τους Χριστοδούλου και Οκόνσκι να σημειώνουν τα τέρματα.»

Το παρελθόν των δύο ομάδων σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της διοργανώτριας Super League:

Αναμετρήσεις: 17
Νίκες ΑΕΚ: 14
Ισοπαλίες: 1
Νίκες Ιωνικού: 2
Γκολ: 44-7

Πρωτάθλημα: Super League 1
Φάση: Κανονική διάρκεια
Αγωνιστική: 6η

Αναμέτρηση: ΑΕΚ - Ιωνικός
Ημερομηνία: Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022
Ώρα έναρξης: 20:00
Γήπεδο: Νέας Φιλαδέλφειας

Διαιτητής: Φωτιάς (Πέλλας)
Βοηθοί: Κουρομοπύλια (Δυτικής Αττικής) - Μπούξμπαουμ (Ανατολικής Αττικής)
4ος διαιτητής: Αγγελάκης (Μακεδονίας)
VAR: Τζήλος (Λάρισας)
AVAR: Καλαμπόκης (Αιτωλοακαρνανίας)
Παρατηρητής: Κουκουλάκης (Ηρακλείου)

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίας εβδομάδας

Επιστροφή στην αγωνιστική δράση...

Νίκη επί του Άρη και (επί) των... ημίψηλων παραγόντων!

ΚΑΕ ΑΕΚ: Περαστικά κυρία Πέπη

Ο τελικός, των τελικών, ω... τελικέ!

Σχόλιο πάνω στο ΑΕΚ - Παναθηναϊκός