Άντε να διαλέξεις MVP!!!

AEK
Τελικά η αναμέτρηση με τον ΠΑΟΚ δεν επιφύλαξε εκπλήξεις. Και οι δύο ομάδες παρουσιάστηκαν με το ποδοσφαιρικό τους στυλ, με την αγωνιστική τους κατάσταση την δεδομένη χρονική περίοδο, με τα (όποια) πλεονεκτήματα και τα (όποια) μειονεκτήματά τους.

Κάτι που σημαίνει ότι η ΑΕΚ είχε πλεονέκτημα. Πιο έμπειρη, καλύτερη ομάδα από τον ΠΑΟΚ στην παρούσα φάση συν τον παράγοντα έδρα (και τι έδρα!). Όλα αυτά αποδείχθηκαν περίτρανα στον αγωνιστικό χώρο με την ΑΕΚ να φθάνει σε μία άνετη επικράτηση, πολύ πιο εύκολα απ' ότι "μαρτυρά" το τελικό 2-0 (που είναι άκρως τιμητικό για τον ΠΑΟΚ).

Είδαμε... δύο ΑΕΚ χθες. Μία... καταιγιστική στο πρώτο ημίχρονο (θύμησε αρκετά την επίσης επιβλητική εμφάνιση στο "Κλεάνθης Βικελίδης") και μία πιο ρεαλιστική - προσεχτική - συντηρητική στο δεύτερο μέρος που πήγε σε διαχείριση του αγώνα.

Οι... δύο διαφορετικές ΑΕΚ πέτυχαν από ένα γκολ. Στον αντίποδα ο ΠΑΟΚ παρουσίασε μία (καλή) εκδοχή των όσων είχαμε δει (και) τις προηγούμενες αγωνιστικές, αλλά όταν ο καλύτερός σου παίκτης ήταν ο τερματοφύλακας (Κοτάρσκι) και όταν δεν έκανες ούτε μία (ΟΥΤΕ ΜΙΑ) τελική στην εστία σε εκατό (μαζί με τις καθυστερήσεις) λεπτά αγώνα το 2-0 είναι τιμητικό σκορ.

Άντε να διαλέξεις MVP

Πολυτιμότερος ποδοσφαιριστής της αναμέτρησης αναδείχθηκε ο (συγκλονιστικός) Σέρχιο Αραούχο. Η αλήθεια όμως είναι ότι όποιος κατακτούσε τον συγκεκριμένο (άτυπο) τίτλο θα ήταν εξίσου δικαιολογημένο.

Δεν ήταν MVP ο Λιβάι Γκαρσία (που έδιωξε το άγχος με το 1-0) που έκανε ότι ήθελε την άμυνα του ΠΑΟΚ; Δεν ήταν MVP ο Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς που "σφράγισε" το τρίποντο και ήταν παντού;

Δεν είναι MVP ο Νίκλας Ελίασον με το αέρινο και φινετσάτο στυλ που "σέρβιρε" τα δύο γκολ; Δεν ήταν MVP ο "βράχος" Σιμάνσκι που καθάριζε τα πάντα και είχε τα περισσότερα (7) κλεψίματα από όλους (συμπαίκτες και αντιπάλους) και τις περισσότερες ανακτήσεις μπάλας (16);

Δεν ήταν MVP οι υπόλοιποι (για να μην τους "πιάσω" έναν - έναν ξεχωριστά); Ευχάριστοι προβληματισμοί...

Στιγμιότυπα που μένουν

Μικρές - στιγμές (πέραν δηλαδή των κλασικών στιγμιοτύπων της αναμέτρησης) που ξεχώρισα. Η "αλήτικη" πάσα - ραμπόνα του Αραούχο υπό πίεση σχεδόν πάνω στην γραμμή του πλαγίου (που αυξάνει τον συντελεστή δυσκολίας). Ποδοσφαιρική μαγεία!

Η εκπληκτική ατομική ενέργεια του Πινέδα, με τον Κοτάρσκι να του στερεί το γκολ της σεζόν! Ο πανηγυρισμός του Γκατσίνοβιτς (μετά το γκολ που πέτυχε) με τον γιο του!

Και τέλος η απίστευτη ατομική προσπάθεια του Άμραμπατ, με τον μισό ΠΑΟΚ να έχει κολλήσει (κυριολεκτικά) επάνω του, αλλά την μπάλα δεν μπόρεσαν να την αποσπάσουν. Απίστευτη τεχνική κατάρτιση.

Η νοοτροπία "μόνος μου και όλοι σας" σε πλήρη εφαρμογή στο χρονικό σημείο που χρειαζόταν (για να ροκανίσεις πολύτιμο χρόνο, για να κρατήσεις τους αντιπάλους μακριά από την περιοχή σου και -κυρίως- να "παίξεις" με την ψυχολογία των αντιπάλων δηλώνοντας ότι -ποδοσφαιρικά- "δεν σας βλέπω")!

Έσπασε η (μίνι) παράδοση

Όπως γράφαμε και στην προαναγγελία του αγώνα η τελευταία εντός έδρας νίκη της ΑΕΚ επί του ΠΑΟΚ ήταν στις 5 Νοεμβρίου 2017 (με γκολ του παιχταρά Λιβάια)! Γράφει χαρακτηριστικά η διοργανώτρια αρχή (Super League) στην επίσημη ιστοσελίδα της:

«Η ΑΕΚ είχε κακή παράδοση με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια. Αυτή η νίκη της με 2-0 έβαλε τέλος σε ένα σερί από 13 επίσημα ματς που δεν είχε επικρατήσει του ΠΑΟΚ ανεξάρτητα έδρας έπειτα από τη νίκη της με 2-0 στην Τούμπα (01/07/2020) για τα Playoffs του πρωταθλήματος.

Στους αγώνες της στο Λεκανοπέδιο είχε 11 ματς χωρίς νίκη μαζί με τους δύο τελικούς Κυπέλλου Ελλάδος. Συνολικά σε αυτά τα 11 ματς είχε πέντε ισοπαλίες και 6 ήττες. Η ΑΕΚ σημείωσε την 47η νίκη της ως γηπεδούχος με τον ΠΑΟΚ και μάλιστα με το δημοφιλέστερο σκορ στις μεταξύ τους αναμετρήσεις, αφού είναι η 12η φορά που επικρατεί με 2-0.»

1000 ματς ως γηπεδούχος η ΑΕΚ

Ήταν την 1η Νοεμβρίου 1959 όταν η ΑΕΚ έδινε τον πρώτο της αγώνα ως γηπεδούχος σε επίπεδο Α' Εθνικής / Super League και επικράτησε με 5-1 του Παγκορινθιακού. Κόντρα στον ΠΑΟΚ, την Κυριακή (30/10/22) αγωνίστηκε ως γηπεδούχος για χιλιοστή φορά.

Οι "κιτρινόμαυροι" συνδύασαν το παιχνίδι με νίκη, με την οποία έφτασαν τις 750 ως γηπεδούχοι. Μετρούν ακόμα 152 ισοπαλίες και έχουν ηττηθεί 98 φορές. Συνολικά έχουν σημειώσει 2322 γκολ, ενώ έχουν δεχθεί 710. Από τις 750 νίκες που έχουν εντός έδρας, οι 130 είναι με 2-0, ενώ υπάρχουν ακόμη 124 με 1-0. Αυτές είναι και οι μόνες που συγκεντρώνουν τριψήφιο αριθμό, ενώ στην τρίτη θέση είναι το 3-0 με 96 εμφανίσεις.

Τρέχει με... 200 ο Μάνταλος

Ο Πέτρος Μάνταλος πέρασε ως αλλαγή στο 82ο λεπτό στην θέση του Γκατσίνοβιτς καταγράφοντας την 200ή συμμετοχή του στο πρωτάθλημα με την φανέλα της ΑΕΚ και πλέον βρίσκεται στην κορυφαία εικοσάδα όλων των εποχών για τους "κιτρινόμαυρους".

Η πρώτη του συμμετοχή με την ΑΕΚ στην μεγάλη κατηγορία ήταν στις 13 Σεπτεμβρίου 2015, στην εντός έδρας νίκη με 3-1 ως αλλαγή στο 78ο λεπτό στην θέση του Μπαρμπόσα. Αυτή είναι η 9η σεζόν του στην ΑΕΚ και η 8η στην Super League, αφού έχει αγωνιστεί και στην δεύτερη κατηγορία με την ΑΕΚ.

Ο Μάνταλος έχει μπροστά του τον Σπύρο Πομώνη με 202 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, ενώ έχει το περιθώριο να ανέβει αρκετές ακόμη θέσεις μέχρι το τέλος της σεζόν. Στην κορυφή βρίσκεται ο Μίμης Παπαϊωάννου με 481 ματς πρωταθλήματος με τα χρώματα της ΑΕΚ.

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίας εβδομάδας

Σχόλιο πάνω στο ΑΕΚ - Παναθηναϊκός

Περί Κατίδη...

Η στατιστική απεικόνιση της νίκης στην Λαμία

Επιστροφή στην αγωνιστική δράση...

Δείτε όλα τα γκολ της ΑΕΚ στο περσινό πρωτάθλημα