Έχει ντέρμπι σήμερα...

ΑΕΚ - Ολυμπιακός
Έτσι τα έφερε η κατάσταση (και οι συνθήκες) και η ΑΕΚ θα δώσει σήμερα, στην τελευταία αγωνιστική της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος, το πρώτο της παιχνίδι ως πρωτοπόρος. Και τι παιχνίδι. Ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Σε τέτοιους αγώνες οι προβλέψεις πάνε περίπατο. Ναι, υπάρχει η στατιστική καταγραφή των πεπραγμένων των ομάδων στο πρωτάθλημα (και κυρίως στα μεταξύ τους παιχνίδια ή γενικότερα στα χαρακτηριζόμενα ως ντέρμπι) αλλά αυτά είναι μόνο ενδείξεις.

Σε ένα παιχνίδι μπορεί να συμβούν τα πάντα. Πόσο μάλλον σε ένα ένα ντέρμπι. Υπάρχουν και οι παραδόσεις (οι οποίες δεν παίζουν μπάλα, αλλά είναι ωραίες ως αφορμή συζήτησης). Μία από αυτές λέει πως με γηπεδούχο την ΑΕΚ σε επίπεδο πρωταθλήματος τα πράγματα είναι μοιρασμένα (η ΑΕΚ έχει δύο περισσότερες νίκες σε 65 παιχνίδια).

Υπάρχει μία άλλη που λέει ότι η ΑΕΚ έχει να νικήσει τον Ολυμπιακό (πάντα σε επίπεδο πρωταθλήματος) από τον Φεβρουάριο του 2018, δηλαδή περισσότερο από πέντε χρόνια.

Μία τρίτη (και πλέον πρόσφατη, καθώς αφορά την φετινή αγωνιστική περίοδο) μας λέει ότι η ΑΕΚ είναι αήττητη, καθώς έχει μία άνετη επικράτηση (για το κύπελλο) και το εκτός έδρας "λευκό" 0-0. Δηλαδή ο Ολυμπιακός φέτος δεν έχει σκοράρει απέναντι στην ΑΕΚ.

Σημειώστε και το ότι η ΑΕΚ διατηρεί το απόλυτο σε νίκες εντός έδρας από την ημέρα που επέστρεψε στην Νέα Φιλαδέλφεια τόσο στο πρωτάθλημα, όσο και στο κύπελλο, με ότι μπορεί να (και αν) σημαίνει αυτό.

Διαβάστε το παρελθόν των αναμετρήσεων των δύο ομάδων σε επίπεδο πρωταθλήματος και άλλα ενδιαφέροντα ιστορικά και στατιστικά στοιχεία όπως τα καταγράφει -μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της- η Super League:
Αυτή είναι η 66η αναμέτρηση των δύο ομάδων με γηπεδούχο την ΑΕΚ για την Α’ Εθνική / Super League και η πρώτη από τις 9 Νοεμβρίου 2002 στη Νέα Φιλαδέλφεια για το πρωτάθλημα. Τότε οι δύο αντίπαλοι είχαν μείνει στο 1-1 (44’ Νικολαΐδης / 30’ Τζόρτζεβιτς).

Οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν για το Κύπελλο Ελλάδος στις 9 Φεβρουαρίου 2023, με την ΑΕΚ να επικρατεί 3-0 και να βάζει τέλος σε ένα σερί που την ήθελε να μην έχει νίκη επί του Ολυμπιακού από τις 7 Φεβρουαρίου 2018, όταν είχε επικρατήσει με 2-1 πάλι για το Κύπελλο Ελλάδος.

Η τελευταία νίκη της ΑΕΚ για το Πρωτάθλημα ήταν λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 4 Φεβρουαρίου 2018, όταν είχε επικρατήσει εκτός έδρας του Ολυμπιακού με 2-1. Από τότε έχουν διεξαχθεί 15 αναμετρήσεις για το πρωτάθλημα -ανεξάρτητα έδρας- στις οποίες ο Ολυμπιακός διατηρεί το αήττητο και έχει επικρατήσει στις τρεις τελευταίες εκτός έδρας αναμετρήσεις του με την ΑΕΚ.

Οι επτά αγώνες ως φιλοξενούμενος με την ΑΕΚ, οι οποίοι δεν έχει ηττηθεί αποτελούν την καλύτερη επίδοση στην ιστορία των ντέρμπι που έχουν διεξαχθεί σε επίπεδο Α’ Εθνικής / Super League από το 1959-60 και έπειτα.

Η ΑΕΚ έχει καταφέρει να διατηρήσει το εντός έδρας αήττητό της για έξι διαδοχικές αναμετρήσεις σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους, με δύο νίκες και τέσσερις ισοπαλίες και στις δύο περιπτώσεις.

Το δημοφιλέστερο σκορ ανάμεσα στις δύο ομάδες είναι το 1-1 με δέκα εμφανίσεις, ενώ στην δεύτερη θέση βρίσκεται το 1-0 υπέρ της ΑΕΚ με εννέα παρουσίες. Οι λευκές ισοπαλίες (8 φορές) είναι στην τρίτη θέση, ενώ τα δημοφιλέστερα σκορ στις νίκες του Ολυμπιακού είναι το 1-0 και το 2-1 με πέντε παρουσίες.

Ο Θωμάς Μαύρος με εννέα γκολ βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των σκόρερ για τις αναμετρήσεις με γηπεδούχο την ΑΕΚ, ενώ στην δεύτερη θέση έχει σκαρφαλώσει ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί, ο οποίος έχει σκοράρει επτά φορές εκτός έδρας επί της ΑΕΚ. Ο Ντανιέλ Μπατίστα έχει τέσσερα γκολ, με τα δύο να είναι ως ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ και τα άλλα δύο με τα χρώματα του Ολυμπιακού.

Το παρελθόν των δύο ομάδων σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της διοργανώτριας Super League:

Αναμετρήσεις: 65
Νίκες ΑΕΚ : 22
Ισοπαλίες: 23
Νίκες Ολυμπιακού: 20
Γκολ: 77-77

Πρωτάθλημα: Super League
Αγωνιστική περίοδος: 2022-23
Αγωνιστική: 26η
Αναμέτρηση: ΑΕΚ - Ολυμπιακός
Ώρα έναρξης: 19:00
Γήπεδο: Νέας Φιλαδέλφειας

Διαιτητής: Μαριάνι (Ιταλίας)
Βοηθοί: Μπιντόνι – Τεγκόνι (Ιταλίας)
4ος διαιτητής: Μανούχος (Αργολίδας)
VAR: Αμπατίστα (Ιταλίας)
AVAR: Ψάρρης (Ζακύνθου)
Παρατηρητής: Μπίκας (Χαλκιδικής)

Αποστολή ΑΕΚ: Στάνκοβιτς, Αθανασιάδης, Μουκουντί, Μοχαμάντι, Ρότα, Βίντα, Μήτογλου, Χατζισαφί, Σιντιμπέ, Σιμάνσκι, Γιόνσον, Γκατσίνοβιτς, Πινέδα, Φράνσον, Μάνταλος, Άμραμπατ, Λιβάι Γκαρσία, Τσούμπερ, Αραούχο, Ελίασον, Φερνάντες.

Αποστολή Ολυμπιακός: Ανδρούτσος, Μπα, Μπακαμπού, Μπουτούτσι, Κανός, Ελ Αραμπί, Φορτούνης, Χουάνγκ, Χάμες Ροντρίγκες, Κασάμι, Κρίστινσον, Μασούρας, Ντόη, Ρέαμπτσιουκ, Πασχαλάκης, Μπιέλ, Ραμόν, Ρέτσος, Ροντινέι, Σαμασέκου, Τζολάκης, Βαλμπουενά, Βρουσάι.

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίας εβδομάδας

Οι «ντοπιέτες» του Levi Garcia

ΚΑΕ ΑΕΚ: Περαστικά κυρία Πέπη

Η στατιστική απεικόνιση της νίκης στην Λαμία

Επιστροφή στην αγωνιστική δράση...

Τεσσάρα, πρωτιά και συνεχίζουμε...