Ίδια προσέγγιση, άλλη έκβαση

Ολυμπιακός - ΑΕΚ
Δεν μας έκανε σε κάτι σοφότερους η αναμέτρηση της ΑΕΚ στο γήπεδο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" με αντίπαλο τον Ολυμπιακό για την πέμπτη αγωνιστική των play off της Super League. Ότι είδαμε στα παιχνίδια των δύο ομάδων στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος (τα δύο ματς του κυπέλλου είναι άλλη ιστορία, άλλη διοργάνωση, άλλη λογική)!

Η ίδια ακριβώς εικόνα: η ΑΕΚ καταιγιστική στο πρώτο ημίχρονο (με το σκορ να την αδικεί βάσει απόδοσης), τον Ολυμπιακό να ισορροπεί στο πρώτο κομμάτι του δευτέρου ημιχρόνου και να βρίσκει γκολ στην πρώτη (ή άντε στην δεύτερη) τελική στην εστία (ακόμη και στο 0-0 της κανονικής διάρκειας είχε σκοράρει, ασχέτως αν το γκολ ακυρώθηκε) και την ΑΕΚ να επανέρχεται ανεβάζοντας (σταδιακά) την απόδοσή της από το 65'-70' και μετά.

Η μόνη διαφορά είναι ότι αυτή τη φορά η ΑΕΚ νίκησε γιατί βρήκε "δίχτυα" περισσότερες φορές (σε σχέση με το 0-0 του πρώτου γύρου ή το 1-3 στην Νέα Φιλαδέλφεια). Τόσο απλά!

Το γεγονός ότι η ΑΕΚ χρειάζεται πολλές τελικές για να σκοράρει και συνήθως δέχεται γκολ στην πρώτη ή στην δεύτερη τελική του αντιπάλου στην εστία είναι κάτι που (θεωρώ ότι) προβληματίζει τον Αλμέιδα και λογικά είναι από τα πράγματα στα οποία θα δοθεί βαρύτητα στην καλοκαιρινή προετοιμασία (μαζί με το built-up από την άμυνα, αλλά αυτή η κουβέντα δεν είναι της παρούσης).

Έγραφα χαρακτηριστικά (στις 14 Μαρτίου 2023) μετά την ήττα από τον Ολυμπιακό την τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος:

«Ένα άλλο θέμα που σηκώνει συζήτηση (από εμάς και βελτίωση από την ομάδα) είναι το πόσο εύκολα δέχεται γκολ η ΑΕΚ. Εννοώ ότι δέχεται πολλά γκολ σε σχέση με τις τελικές προς την εστία (μας) που κάνει ο αντίπαλος.

Δύο τελικές στην εστία ο ΠΑΣ Γιάννινα ισάριθμα γκολ, δύο τελικές στην εστία ο ΠΑΟΚ στην Τούμπα, ισάριθμα γκολ, τρεις τελικές στην εστία ο Ολυμπιακός ισάριθμα γκολ (η στατιστική δεν θεωρεί ως τελική στην εστία το αυτογκόλ του Μουκουντί).

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση. Ένα ακόμη σημείο που πρέπει να "δουλευθεί" από το τεχνικό επιτελείο και τους ποδοσφαιριστές.»

Εντυπωσιακοί οι Χατζισαφί, Σιμάνσκι, Μουκουντί, Τσούμπερ και οι Πινέδα, Γκατσίνοβιτς του πρώτου (κυρίως) ημιχρόνου. Δεν έχουν επανέλθει ακόμη στα προ τραυματισμού επίπεδα ο Λιβάι με τον Ελίασον και κατανοώ ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο στην παρούσα φάση (στα play off δηλαδή) όπου δεν υπάρχουν χαλαρά ματς κι όλα τα παιχνίδια είναι "τελικοί", στα κόκκινα.

Για να σταθώ και στα αρνητικά (γιατί μετά από μία εκτός έδρας τριάρα όλα φαίνονται μαγικά), κακώς χάσαμε το μυαλό και την αυτοσυγκέντρωσή μας (και τον μπούσουλα) στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου με τρανό παράδειγμα το γκολ που δεχθήκαμε, το οποίο προήλθε από σωρεία (παιδικών) λαθών! Απαράδεκτη ανασταλτική λειτουργία πραγματικά!

Η στατιστική εικόνα της αναμέτρησης "μαρτυρά" όσα αναφέραμε παραπάνω. Ο Ολυμπιακός δημιούργησε μόλις τέσσερις τελικές σε 108 λεπτά παιχνιδιού, από τις οποίες μόνον η μία ήταν εντός εστίας (το γκολ του Μπακαμπού). Ούτε ένα (μα ΟΥΤΕ ΕΝΑ) σουτ εντός περιοχής!

Στον αντίποδα η ΑΕΚ είχε 16 τελικές (έχει παρουσιάσει και καλύτερες επιδόσεις), οι οκτώ στην εστία. Ο Πασχαλάκης ολοκλήρωσε το παιχνίδι με τέσσερις (4) αποκρούσεις και τρεις (3) επεμβάσεις, την στιγμή που ο Αθανασιάδης δεν ακούμπησε ουσιαστικά την μπάλα (ΜΗΔΕΝ αποκρούσεις)!

Η στατιστική εικόνα της αναμέτρησης με βάση την επίσημη ιστοσελίδα της διοργανώτριας αρχής:

Ολυμπιακός - ΑΕΚ
1 Γκολ 3
1 Ασίστ 1
4 Τελικές προσπάθειες 16
0 Σουτ εντός μεγάλης περιοχής 8
2 Σουτ εκτός μεγάλης περιοχής 5
2 Κεφαλιές 3
5 Αποκρούσεις 0
16 Επεμβάσεις 16
23 Κλεψίματα 25
10 Φάουλ 14
0 Οφσάιντ 4
2 Κόρνερ 5
43 Λάθη 36
5/17 Γεμίσματα 10/22

Σε ατομικό επίπεδο τις περισσότερες τελικές προσπάθειες είχε ο Λιβάι Γκαρσία (κάτι λιγότερο από τις μισές, έξι), τα περισσότερα γεμίσματα ο Χατζισαφί (4/6), τις περισσότερες πάσες ο Πινέδα (επτά από τις 31 στο σύνολο). Στα περισσότερα λάθη υπέπεσε ο Γκαρσία (επτά) ακολουθούμενος από τους Πινέδα - Χατζισαφί (είχαν από έξι).

Περισσότερα κλεψίματα για τον Αθανασιάδη (έξι), τέσσερα είχε ο Γκατσίνοβιτς και τρία ο Σιμάνσκι. Πέντε επεμβάσεις για Αθανασιάδη, τέσσερις για Χατζισαφί και τρεις για Μουκουντί. Στα περισσότερα φάουλ υπέπεσε ο Σιμάνσκι (πέντε), ενώ τα περισσότερα (τρία) κέρδισε ο Πινέδα.

Για τις αλητείες και τα "καραγκιοζιλίκια" που ακολούθησαν την αναμέτρηση (από "επώνυμους" και ανώνυμους) δεν έχω διάθεση και πρόθεση να τοποθετηθώ γιατί κινδυνεύω να "αφομοιωθώ" από τον βούρκο. Λυπηρό, πραγματικά! Και ένα τελευταίο: Πετράν τι έβαλες αγόρι μου; Τι "αλήτικο" (και αρτίστικο) γκολ ήταν αυτό;

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίας εβδομάδας

Επιστροφή στην αγωνιστική δράση...

Με κεκτημένη ταχύτητα από το «Βικελίδης» (videos)

Νίκη επί του Άρη και (επί) των... ημίψηλων παραγόντων!

ΚΑΕ ΑΕΚ: Περαστικά κυρία Πέπη

Ο τελικός, των τελικών, ω... τελικέ!