Η ανασκόπηση της πρωταθλήτριας ΑΕΚ

ΑΕΚ
Με αφορμή την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος (Super League 2022-2023) η διοργανώτρια αρχή επιχειρεί -μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της- την ανασκόπηση όλων των ομάδων που έλαβαν μέρος. Η σειρά της πρωταθλήτριας (και κυπελλούχου) AEK:

Η ΑΕΚ κατέκτησε το 13ο πρωτάθλημα της ιστορία της από την ίδρυσή της και τον 11ο τίτλο στα χρόνια από την καθιέρωση της Α’ Εθνικής / Super League. Παράλληλα κατέκτησε και το Κύπελλο Ελλάδος, κάνοντας το τρίτο νταμπλ της ιστορίας της.

Συνολικά έχει συμμετάσχει στα 62 από τα 64 πρωταθλήματα που έχουν διεξαχθεί και αυτή τη σεζόν συμπλήρωσε 2000 αγώνες στην κατηγορία. Αυτό συνέβη στην εκτός έδρας αναμέτρηση με τον Παναιτωλικό στις 17 Σεπτεμβρίου 2022, όπου επικράτησε με 2-0.

Το τέλος της σεζόν την βρήκε με 2031 αναμετρήσεις για το πρωτάθλημα όπου έχει 1175 νίκες - 467 ισοπαλίες - 389 ήττες. Τα γκολ της είναι 3.684-1782. Στις 3 Οκτωβρίου 2022 επέστρεψε στη φυσική της έδρα, στη Νέα Φιλαδέλφεια και στο ντεμπούτο της με τον Ιωνικό επικράτησε με 4-1.

Ο Γκατσίνοβιτς σημείωσε το πρώτο γκολ, με τον Ελευθεριάδη του Ιωνικού να γίνεται στις καθυστερήσεις ο ποδοσφαιριστής που σημείωσε το πρώτο γκολ αντιπάλου. Το προηγούμενο παιχνίδι της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια ήταν στις 3 Μαΐου 2003, το ΑΕΚ - Άρης 4-0.

Θέση: 1η
Νίκες: 26
Ισοπαλίες: 5
Ήττες: 5
Τέρματα υπέρ: 69
Τέρματα κατά: 17

Ευρύτερη νίκη:
➜ Βόλος - ΑΕΚ 0-4
➜ ΑΕΚ - ΠΑΟΚ 4-0
➜ ΑΕΚ - Βόλος 4-0

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ
Ο Ματίας Αλμέιδα ανέλαβε την τεχική ηγεσία της ομάδας το καλοκαίρι και ήταν από τους βασικούς συντελεστές για την κατάκτηση του πρωταθλήματος από τους Κιτρινόμαυρους.

Έβαλε το όνομα του δίπλα από διάφορα σημαντικά επιτεύγματα, όπως τις 12 εκτός έδρας νίκες σε μια σεζόν που αποτελεί την καλύτερη επίδοση στην ιστορία της ΑΕΚ, αλλά κυρίως έγινε μόλις ο δεύτερος προπονητής από την Αργεντινή που κατέκτησε τον Ελληνικό πρωτάθλημα μετά από τον Χουάν Ραμόν Ρότσα.

Στην ιστορία των Κιτρινόμαυρων γίνεται ο όγδοος προπονητής που πανηγυρίζει πρωτάθλημα.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
Χρησιμοποιήθηκαν 29 ποδοσφαιριστές στις αναμετρήσεις του πρωταθλήματος, με τους Ορμπελίν Πινέδα και τον Γενς Γιόνσον να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας. Οι 8 από τους 29 ποδοσφαιριστές έπιασαν το όριο των 30 αγώνων, ενώ ο Χρήστος Αλμπάνης, ο Θεοδόσης Μαχαίρας και ο Ευθύμιος Χριστόπουλος είχαν από μια συμμετοχή.

ΓΚΟΛ
Οι 13 από τους 29 ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στο φετινό πρωτάθλημα με την ΑΕΚ σημείωσαν γκολ, με τον Λιβάι Γκαρσία να είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας με 14 τέρματα και κανέναν από τους υπόλοιπους να μην φτάνει σε διψήφιο αριθμό γκολ.
Ω Οι Γκατσίνοβιτς και Πινέδα είχαν από 9 τέρματα. Τα 69 συνολικά τέρματα που σημείωσε η ΑΕΚ στην σεζόν είναι τα περισσότερα της την τελευταία δεκαετία.

Ο Γκαρσία είχε συμμετοχή σε 19 τέρματα, αφού εκτός από τα 14 είχε και 5 ασίστ, ενώ ο Σέρχιο Αραούχο ήταν μέσα σε 14 με 7 γκολ και 7 ασίστ. Πρώτος σκόρερ στην διαδικασία των Playoffs ήταν ο Στίβεν Τσούμπερ, ο οποίος σημείωσε πέντε από τα οκτώ που είχε στην σεζόν.

ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ
Ο Πέτρος Μάνταλος ανέβηκε στην λίστα των ποδοσφαιριστών που έχουν αγωνιστεί με τα χρώματα της ΑΕΚ στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής / Super League και την 10η αγωνιστική της Super League έφτασε τα 200 ματς με την ΑΕΚ στην κατηγορία και μαζί την 20η θέση στην σχετική λίστα.

Το τέλος του πρωταθλήματος τον βρήκε να έχει 221 συμμετοχές και να είναι στην 17η θέση. Παράλληλα ο μέσος της ΑΕΚ στη διαδικασία των Playoffs έφτασε τα 400 επίσημα παιχνίδια στην καριέρα του σε όλες τις διοργανώσεις.

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίας εβδομάδας

Οι μεταγραφές της ΑΕΚ (2022)

Μία... "ξεζουμισμένη" ΑΕΚ!

Επιστροφή στην αγωνιστική δράση...

Στέψη ή παράταση αγωνίας;

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη...