Πρώτη ήττα στην σεζόν...

Antwerp - AEK
Την παρθενική ήττα (1-0 από την Αντβέρπ) στην νέα αγωνιστική περίοδο γνώρισε η ΑΕΚ στο Βέλγιο, αλλά η κατάσταση είναι αναστρέψιμη. Τρίτο (και μάλιστα Ευρωπαϊκό, δηλαδή πολύ περισσότερο απαιτητικό και ενεργοβόρο από τα περισσότερα του Ελληνικού πρωταθλήματος) συνεχόμενο παιχνίδι σε διάστημα μίας εβδομάδας.

Τα δύο (από τα τρία παιχνίδια) εκτός έδρας με ισάριθμα ταξίδια (σε Βέλγιο και Κροατία). Και όλα αυτά σε χρονικό διάστημα (Αύγουστος) που οι ομάδες στερούνται ρυθμού. Έχει την σημειολογία του το ότι η ΑΕΚ ξεκίνησε με νίκη (εκτός με Δυναμό Ζάγκρεμπ), συνέχισε με ισοπαλία (εντός με Δυναμό Ζάγκρεμπ) και προχώρησε με ήττα (1-0 στο Βέλγιο).

Ευελπιστώ στον επαναληπτικό αγώνα η ΑΕΚ να επανέλθει στις νίκες για να κλείσει "ορθά" ο κύκλος. Δηλαδή νίκη στην αρχή και νίκη στο φινάλε πριν τους ομίλους του Champions League. Μπορεί η ΑΕΚ να αποκλείσει την Αντβέρπ; Ναι, αλλά τις ίδιες πιθανότητες έχει και να αποκλειστεί. Τα ίδια ακριβώς ίσχυαν και στις αναμετρήσεις με την Δυναμό.

Για κάποιον λόγο έχει επικρατήσει η άποψη και η εντύπωση (στον φίλαθλο κόσμο εννοώ, όχι στον ποδοσφαιρικό οργανισμό της ομάδας) πως και στις δύο περιπτώσεις η ΑΕΚ είναι το (ακλόνητο) φαβορί και πιθανός αποκλεισμός θα είναι αποτυχία μεγατόνων!

Γιατί; Έχει η ΑΕΚ, η οποία πέρυσι δεν αγωνίσθηκε καν στην Ευρώπη και πρόπερσι αποκλείσθηκε με το καλημέρα από την Βελέζ, μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή εμπειρία από Δυναμό και Αντβέρπ; Έχει μεγαλύτερο προϋπολογισμό; Αγωνίζεται σε περισσότερο ανταγωνιστικό ή υψηλοτέρου επιπέδου πρωτάθλημα; Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάμε και στο άλλο άκρο.

Στο Βέλγιο η ΑΕΚ ήταν καλή. Όπως αποδείχθηκε αυτό δεν αρκούσε, έπρεπε να είναι (τουλάχιστον) πολύ καλή. Δύο από τα βασικά χαρακτηριστικά της (μπορείς να τα πεις και μειονεκτήματα), τα οποία επισημάναμε αρκετές φορές την περασμένη σεζόν ήταν παρόντα. Ποια είναι αυτά;

Το ότι χρειάζεται μεγάλο αριθμό τελικών προσπαθειών για να βρει δίχτυα και το ότι δέχεται (συχνά) γκολ στην πρώτη τελική ή έστω στην πρώτη ευκαιρία του αντιπάλου. Στην Ευρώπη αυτά κοστίζουν. Στοίχημα για την ΑΕΚ στον επαναληπτικό είναι (και) το να μην δεχθεί γκολ για πρώτη φορά φέτος, καθώς στα πρώτα τρία παιχνίδια είδε την μπάλα να... αναπαύεται στα δίχτυα της τέσσερις φορές!

Στην εκτός έδρας αναμέτρηση με την Αντβέρπ η ΑΕΚ είχε την κατοχή (57% έναντι 43%), τις περισσότερες τελικές (22 έναντι 8), υπερδιπλάσιες ολοκληρωμένες πάσες με υψηλό ποσοστό (468 / 87% έναντι 241 / 76%), περισσότερα κόρνερ (11 έναντι μόλις 1).

Οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ έτρεξαν 116,7 χιλιόμετρα, περίπου ένα λιγότερο (115,8) οι αντίπαλοί τους. Το μεγάλο πρόβλημα που έχει να λύσει ο Αλμέιδα είναι το γεγονός ότι η Αντβέρπ κατάφερε να μας "απονευρώσει" και να ελέγξει -παρότι σε παθητικό ρόλο- τον ρυθμό του αγώνα.

Τί ξεχώρισα σε ατομικό επίπεδο; Τον (εξαιρετικό) Άμραμπατ (από τα πόδια ξεκινούσε ότι καλό δημιούργησε η ΑΕΚ) και τον Λιβάι στο μικρό χρονικό διάστημα που αγωνίσθηκε. Μπορεί να μην βρήκε δίχτυα (κάτι που προκάλεσε μουρμούρα σε μερίδα φίλων της ΑΕΚ) αλλά αυτό που κάνει (συνολικά) στο γήπεδο δεν υπάρχει άλλος παίκτης της ΑΕΚ να μπορεί.

Ξεχώρισα και τον Βίντα. Χάρηκα που ξαναείδα με τα κιτρινόμαυρα τον Πόνσε. Αρκετοί υστερήσαντες, πρώτος όλων ο Σιντιμπέ. Πάμε για την ρεβάνς, αλλά προηγείται η πρεμιέρα της ΑΕΚ στο πρωτάθλημα όπου θα φιλοξενήσει τον Πανσερραϊκό και θα παραταχθεί λογικά με αρκετές αλλαγές στο αρχικό σχήμα. Αλλά έχουμε καιρό μέχρι τότε...

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίας εβδομάδας

Super League 2022-23: Το πρόγραμμα της ΑΕΚ

Επιστροφή στην αγωνιστική δράση...

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη...

Από τον Μάνταλο στον Ελίασον, μία... επταετία δρόμος!

ΚΑΕ ΑΕΚ: Περαστικά κυρία Πέπη