Επιτέλους νίκη στην Νέα Φιλαδέλφεια (videos)

ΑΕΚ
Έχοντας ολοκληρώσει με (σχεδόν απόλυτη) επιτυχία την (αποκαλούμενη ως) διαβολοβδομάδα (οκταήμερο για την ακρίβεια) με δύο νίκες (με Μπράιτον και Παναθηναϊκό εκτός έδρας) και μία ισοπαλία (με Ολυμπιακό) το λες και... ανώμαλη προσγείωση το παιχνίδι με τον Ατρόμητο.

Όχι τόσο για την δύσκολη νίκη με 2-1 στις καθυστερήσεις, ούτε γιατί η ομάδα δεν είχε την ένταση των (δύο) προηγουμένων αγώνων, ούτε καν γιατί "κλάταρε" η ΑΕΚ ειδικά στο τελευταίο εικοσάλεπτο (αναμενόμενο με το πολύ κοπιαστικό πρόγραμμα), αλλά γιατί δεν "βγήκε" το πλάνο, να "καθαρίσει" δηλαδή το ματς, έστω και "σβηστά", όσο είχε δυνάμεις.

Ναι, η ΑΕΚ του πρώτου ημιχρόνου θα μπορούσε να το είχε τελειώσει με ένα 3-0 (με βάση τον αριθμό των ευκαιριών που δημιούργησε) και να το "σβήσει" στο δεύτερο μέρος. Αντ' αυτού έμεινε στο "φτωχό" 1-0 (κι αυτό από πέναλτι) και στο φινάλε το ματς απέκτησε... Χιτσκοκικά χαρακτηριστικά!

Αν και δεν στέκομαι στις απουσίες αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός αποστολής ήταν οι Λιβάι, Βίντα, Πινέδα, Μοχαμάντι, Φαν Βέερτ (και φυσικά ο Πάολο Φερνάντεζ), ενώ στον παγκο έμειναν (χωρίς να αγωνισθούν) οι Μουκουντί, Ρότα, Σιμάνσκι και πέρασαν ως αλλαγή οι Γκατσίνοβιτς, Τσούμπερ, Ελίασον, Γαλανόπουλος και Ζίνι.

Ακόμη κι έτσι όμως η ΑΕΚ "έπρεπε" να το έχει "καθαρίσει" το παιχνίδι από το πρώτο ημίχρονο. Οφείλω να ομολογήσω ότι το πλάνο του Κρις Κόλμαν λειτούργησε στο έπακρο. Έστεισε άκρως αμυντικά την ομάδα, γύρω από την περιοχή της.

Ακόμη κι όταν δέχθηκε γκολ ο Ατρόμητος δεν "ξεμύτισε". Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι την πρώτη τελική προσπάθεια την κατέγραψε στο 59ο λεπτό (το σουτ του Βαλέντσια στα... περιστέρια) και την πρώτη του ευκαιρία στο 77ο λεπτό.

Το σχέδιο του Ουαλού τεχνικού ήταν να μείνει η ομάδα του κοντά στο σκορ και να διεκδικήσει τις πιθανότητές της στο τελευταίο εικοσάλεπτο όπου θεωρούσε ότι η ΑΕΚ θα ξεμείνει από δυνάμεις λόγω των τριών εξαιρετικά δύσκολων παιχνιδιών που προηγήθηκαν σε διάστημα μόλις οκτώ ημερών.

Από την στιγμή που ο Ατρόμητος δεν δέχθηκε δεύτερο (και τρίτο) γκολ μπορούμε να πούμε ότι λειτούργησε. Ναι, στο φινάλε οι φιλοξενούμενοι έφεραν το παιχνίδι στα μέτρα τους και διεκδίκησαν με ισχυρές πιθανότητες να πάρουν αποτέλεσμα.

Από την μία χαροποιεί το ότι η ΑΕΚ πέτυχε μία νίκη "χαρακτήρα" αρνούμενη να αποδεχθεί πιθανή απώλεια βαθμών, από την άλλη η κατάρρευση στο τελευταίο εικοσάλεπτο (η οποία μου θύμισε εκείνη στο δεύτερο μισό του πρώτου ημιχρόνου με τον Ολυμπιακό) αφήνει μία μάλλον πικρή γεύση παρά την νίκη.

Σε μία γενική αποτίμηση αυτό που αφήνει το παιχνίδι είναι περισσότερο συζήτηση για διαιτητικά παρά για αγωνιστικά θέματα. Είναι το ματς με τα τρία πέναλτι, το ακυρωθέν γκολ, την αποβολή. Ακόμη κι έτσι όμως αξίζει να σημειωθεί ότι η ΑΕΚ πέτυχε την πρώτη νίκη στην Νέα Φιλαδέλφεια την φετινή αγωνιστική περίοδο.

Θυμίζω ότι είχαν προηγηθεί τα παιχνίδια με Ντιναμό Ζάγκρεμπ (2-2), Αντβέρπ (1-2), Πανσερραϊκό (1-1) και Ολυμπιακό (1-1). Η αμέσως προηγούμενη εντός έδρας νίκη ήταν στο φινάλε του περασμένου πρωταθλήματος (το 4-0 επί του Βόλου που "σφράγισε" τον τίτλο)!

Κορυφαίος του γηπέδου ο Πέτρος Μάνταλος (ανασταλτικά και οργανωτικά συν τα δύο πέναλτι που κέρδισε) δικαίως αναδείχθηκε MVP, εξαιρετικός στο πρώτο ημίχρονο ο Αραούχο.

Τις κάθετες "πάρε - βάλε" που έβγαλε στην Αγγλία (τα δύο χαμένα τετ α τετ του Λιβάι), κόντρα στον Παναθηναϊκό και χθες (στον Πόνσε) είναι πάσες δεκαριού κλάσης και ο μόνος λόγος που δεν του πιστώθηκαν ως ασίστ είναι ότι δεν σκόραραν οι συμπαίκτες του.

Η στατιστική απεικόνιση της αναμέτρησης της ΑΕΚ με τον Ατρόμητο με βάση την επίσημη ιστοσελίδα της διοργανώτριας αρχής:

2 Γκολ 1

0 Ασίστ 0

18 Τελικές προσπάθειες 6

8 Σουτ εντός μεγάλης περιοχής 2

5 Σουτ εκτός μεγάλης περιοχής 3

5 Κεφαλιές 1

2 Αποκρούσεις 7

9 Επεμβάσεις 23

21 Κλεψίματα 20

11 Φάουλ 14

2 Οφσάιντ 2

6 Κόρνερ 1

36 Λάθη 27

18/34 Γεμίσματα 3/11

Σε ατομικό επίπεδο τις 18 τελικές έκαναν δώδεκα ποδοσφαιριστές, τις περισσότερες (πέντε) ο Πόνσε. "Απόλυτος" σε γεμίσματα ο Αραούχο (6/6), ίδιο αριθμό επιτυχημένων είχε και ο Χατζισαφί αλλά σε 13 γεμίσματα.

Στο passing game κορυφαίος (μακράν του δεύτερου) ήταν ο Μάνταλος με 15 πάσες (από έξι είχαν ο Μήτογλου, ο Γιόνσον και ο Πισάρο, από πέντε οι Αραούχο, Σιντιμπέ, Κάλενς). Στα λάθη πρώτευσαν οι Άμραμπατ, Αραούχο (από έξι). Μόλις δύο αποκρούσεις για την ΑΕΚ, μία του Στάνκοβιτς στο σουτ του Έντερ Γκονζάλες στο 77' και εκείνη του Χατζισαφί στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων.

Κορυφαίος "κλέφτης" ο Μάνταλος με πέντε, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι η ομάδα δεν πήρε ούτε ένα κλέψιμο από όσους πέρασαν ως αλλαγή (πράγμα οξύμωρο για "φρέσκους" και ξεκούραστους παίκτες). Στα περισσότερα φάουλ υπέπεσε ο Μάνταλος (τέσσερα), αλλά κέρδισε και τα περισσότερα (επίσης τέσσερα).

Το αφήνουμε πίσω μας. Το βράδυ της Δευτέρας μας περιμένει στην Κρήτη ο ΟΦΗ και μετά ακολουθεί ο Άγιαξ την Πέμπτη (και μετά το εξ αναβολής παιχνίδι της πρεμιέρας την Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών). Ένα ακόμη "σετ" τριών αγώνων σε διάστημα μόλις έξι ημερών!!!

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίας εβδομάδας

Super League 2022-23: Το πρόγραμμα της ΑΕΚ

Επιστροφή στην αγωνιστική δράση...

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη...

Από τον Μάνταλο στον Ελίασον, μία... επταετία δρόμος!

ΚΑΕ ΑΕΚ: Περαστικά κυρία Πέπη