Απλά, χαλαρά και όμορφα...

ΑΕΚ
Να πω την... αμαρτία μου; Δεν περίμενα τόσο εύκολη επικράτηση επί του ΠΑΟΚ. Δεν είναι ότι η ΑΕΚ "θάμπωσε" με την απόδοσή της ή ότι "χάθηκε το τόπι" ή οποιοδήποτε άλλο κλισέ χρησιμοποιούμε. Είναι η σοβαρότητα και η συγκέντρωση (σε όλη την διάρκεια του αγώνα) τόσο στο ανασταλτικό, όσο και στον δημιουργικό - επιθετικό κομμάτι του παιχνιδιού.

"Απονεύρωσε" τον αντίπαλό της (και τα όποια πλεονεκτήματά του) και είχε υψηλό ποσοστό ευστοχίας. Στο δοκάρι η πρώτη τελική, γκολ η δεύτερη. Με την δεύτερη τελική εντός εστίας (και πέμπτη συνολικά μέχρι τότε, αν δεν με απατά η μνήμα) η ΑΕΚ πέτυχε και το δεύτερο γκολ "κλειδώνοντας" το παιχνίδι.

Άκρως κυνική (και άψογη τακτικά) εμφάνιση. Την θεαματική ΑΕΚ την είδαμε στο φινάλε, μετά το 80ό λεπτό. Παρά την κοπιαστική προσπάθεια στην Μασσαλία (συν το ταξίδι) ο Αλμέιδα δεν προχώρησε σε εκτεταμένο rotation (όπως πχ έκανε ο Λουτσέσκου). Για του λόγου το αληθές...

Η ενδεκάδα της ΑΕΚ κόντρα στον ΠΑΟΚ: Στάνκοβιτς, Σιντιμπέ, Βίντα, Μουκουντί, Μοχαμάντι, Σιμάνσκι (82' Γκατσίνοβιτς), Γιόνσον (64' Γαλανόπουλος), Πινέδα, Ελίασον (82' Άμραμπατ), Μάνταλος (64' Τσούμπερ), Πόνσε (82' Πισάρο).

Η ενδεκάδα της ΑΕΚ στην Μασσαλία: Στάνκοβιτς, Σιντιμπέ (46' Πόνσε), Μουκουντί, Βίντα, Χατζισαφί (43' Μοχαμάντι), Σιμάνσκι (75' Γαλανόπουλος), Γιόνσον, Άμραμπατ (75' Ελίασον), Πινέδα, Μάνταλος (59' Αθανασιάδης), Τσούμπερ.

Σχεδόν η ίδια ενδεκάδα με μοναδικές αλλαγές τον Πόνσε αντί του Τσούμπερ (που προερχόταν από δύο -πλήρη- εκτός έδρας παιχνίδια), τον Ελίασον αντί του Άμραμπατ και την (υποχρεωτική) αλλαγή του Μοχαμάντι αντί του τραυματία Χατζισαφί.

Εν τέλει οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ που τράβηξαν το "λούκι" στην Μασσαλία (και αρκετοί εξ αυτών και στην Τρίπολη) εμφανίσθηκαν πιο "φρέσκοι" από εκείνους του ΠΑΟΚ (των έξι -ή μήπως επτά;- αλλαγών σε σχέση με το παιχνίδι στην Σκωτία).

Θεωρούσα δεδομένο ότι θα ξεκινήσει ο Στάνκοβιτς (αυτό σημαίνει έμπρακτη υποστήριξη) αν και ο Αθανάσιαδης χρειάζεται παιχνίδια από την στιγμή που θα παίξει στο επόμενο Ευρωπαϊκό παιχνίδι (δεν πειράζει υπάρχει και το ματς με την Κηφισιά για να αποκτήσει ρυθμό).

Για να είμαι ειλικρινής περίμενα τον ξεκούραστο Ρότα αντί του Σιντιμπέ (έστω κι αν είχε παίξει μόνο ένα ημίχρονο στην Γαλλία). Αριστερά ο Μοχαμάντι έπαιζε... χωρίς αντίπαλο μετά τον τραυματισμό (και την αναγκαστική αλλαγή) του Χατζισαφί στην Μασσαλία.

Το κεντρικό αμυντικό δίδυμο δεν αλλάζει (παρότι για τον Βίντα ήταν το τρίτο σερί πλήρες παιχνίδι σε μόλις οκτώ ημέρες). Το ίδιο και το δίδυμο των κεντρικών χαφ (Σιμάσνκι - Γιόνσον). Περίμενα να μείνει στον πάγκο ο Τσούμπερ (προερχόταν από δύο πλήρη -εκτός έδρας- παιχνίδια).

Λογική η τοποθέτηση του Πόνσε στην κορυφή. Από δεξιά είμαστε καλά. Και Ελίασον και Άμραμπατ. Υπάρχει η δυνατότητη να μοιρασθεί ο χρόνος και τα παιχνίδια. Από αριστερά σχεδόν... μονόδρομος η επιλογή του Πινέδα με Τσούμπερ, Γκατσίνοβιτς και Πισάρο στο πάγκο και Ζίνι εκτός.

Αξίζει να σημειωθούν οι απουσίες, οι οποίες μεγιστοποιούν την αξία της νίκης: Λιβάι, Σέρχιο, Φερνάντες, Χατζισαφί, Ζίνι, Κάλενς συν τους Γκατσίνοβιτς και Πισάρο που ήταν στην αποστολή με μόλις μία προπόνηση (κάτι που σημαίνει ότι δεν υπήρχε περίπτωση να ξεκινούσαν). Φοβερό έτσι;

Για τρίτη συνεχόμενη αγωνιστική η ΑΕΚ πετυχαίνει "καθαρή" νίκη και μάλιστα με μηδέν παθητικό. Μου έκανε τρομερή εντύπωση που η πρώτη (κάτι σαν) ευκαιρία του ΠΑΟΚ σημείωθηκε στο έκτο λεπτό των καθυστερήσεων. Πολύ καλή η ΑΕΚ; Πολύ κακός ο ΠΑΟΚ; Και τα δύο μαζί;

Δικαίως αναδείχθηκε MVP ο Σιμάνσκι. Εντυπωσιακός. Ήταν παντού και έκανε τα πάντα. Από στόπερ (βοηθώντας στο built-up που λένε και στο χωριό μου), ανασταλτικός μέσος που κατάπιε χιλιόμετρα ("σκούπα" κανονική), μέχρι... εξτρέμ (στην φάση του δεύτερου γκολ, η οποία ξεκινά από δικό του κλέψιμο). Είμαι σίγουρος ότι ακόμη τρέχει στης... Φιλαδέλφειας τα μέρη.

Δεν υπάρχει λόγος να ψάχνουμε διακριθέντες από την στιγμή που όλοι ήταν (από) πολύ καλοί (και πάνω). Δεν μπορώ να μην κάνω μία αναφορά όμως στο πρώτο "μεγάλο" παιχνίδι του Πόνσε από την ημέρα που επέστρεψε.

Μπορεί με Ολυμπιακό και Μπράιτον να σκόραρε (κι αυτό είναι άκρως σημαντικό όταν το παιχνίδι έρχεται ισόπαλο ή κρίνεται στο γκολ), αλλά κόντρα στον ΠΑΟΚ ήταν σέντερ φορ ολκής.

Απείλησε, ήταν άκρως κινητικός, πίεσε, έπαιξε τόσο με πρόσωπο όσο και με πλάτη προς την εστία, ταλαιπώρησε τα αντίπαλα στόπερ, έπαιζε με την μία (κλασικό παράδειγμα η φάση του δεύτερου γκολ) και φαίνεται να έχει μπει στην αγωνιστική νοοτροπία της ΑΕΚ του Αλμέιδα. Μακάρι να έχει και συνέχεια.

Η δεύτερη αναφορά έχει να κάνει με το -τρίτο συνεχόμενο- μεγάλο παιχνίδι του Ελίασον. Το έγραψα μετά το ματς με τον Παναιτωλικό, το επανέλαβα μετά τον αγώνα στην Τρίπολη, θα το πω ακόμη μία: πλέον μου θυμίζει τον Ελίασον προ του (σοβαρού) τραυματισμού, έχει "επιστρέψει" πλήρως!

Μία παρατήρηση πριν σας παρουσιάσω τα στατιστικά της αναμέτρησης. Στο πρώτο γκολ δεν ξέρω τι να "πρωτοχαζέψω", την εκπληκτική μπαλιά του Μάνταλου ή τον ιπτάμενο Πινέδα; Ποδοσφαιρική μαγεία από την κεφαλιά - πάσα του Γιόνσον στο κέντρο μέχρι και το τελείωμα.

Η στατιστική απεικόνιση της αναμέτρησης με βάση την επίσημη ιστοσελίδα της διοργανώτριας αρχής:

ΑΕΚ - ΠΑΟΚ
2 Γκολ 0
2 Ασίστ 0
14 Τελικές προσπάθειες 4
5 Σουτ εντός μεγάλης περιοχής 2
5 Σουτ εκτός μεγάλης περιοχής 0
4 Κεφαλιές 2
2 Αποκρούσεις 1
14 Επεμβάσεις 21
26 Κλεψίματα 28
14 Φάουλ 9
0 Οφσάιντ 3
5 Κόρνερ 2
43 Λάθη 39
15/30 Γεμίσματα 6/17

Σε ατομικό επίπεδο Πινέδα και Ελίασον οι σκόρερ, σε Μάνταλο και Σιμάνσκι πιστώθηκαν οι αντίστοιχες ασίστ. Τέσσερις παίκτες (Πόνσε, Ελίασον, Γκατσίνοβιτς, Τσούμπερ) είχαν από δύο τελικές προσπάθειες. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Πινέδα είχε μία τελική - ένα γκολ και ο Ελίασον δύο τελικές - ένα γκολ.

Τα περισσότερα γεμίσματα είχε ο Ελίασον (3/10) και ο Μάνταλος (3/7). Μεγαλύτερη συνεισφορά στο passing game είχε ο Σιμάνσκι (7) και ο Βίντα (7), για να ακολουθήσουν οι Πινέδα, Στάνκοβιτς (από 5). Στα περισσότερα λάθη υπέπεσε ο Πόνσε (8). Δύο λιγότερα για Σιμάνσκι (6) και τρία για Πινέδα, Ελίασον, Σιντιμπέ (από 5).

Μεγαλύτερος "κλέφτης" ο Βίντα (5), από 4 κλεψίματα είχαν ο Σιμάνσκι και ο Μουκουντί. 5 επεμβάσεις ο Μοχαμάντι, δύο λιγότερες (3) ο Μουκουντί. Στα περισσότερα φάουλ (4) υπέπεσε ο Πόνσε. Στα σταστιστικά της διοργανώτριας αρχής ο ΠΑΟΚ φέρεται να υπέπεσε σε εννέα (9) φάουλ, αλλά η ΑΕΚ φέρεται να κέρδισε οκτώ (8). Τώρα πως γίνεται αυτό, ειλικρινά θα σας γελάσω (και δεν το θέλω)!

ΥΓ. Διαβάσα πολλά παράπονα φίλων του ΠΑΟΚ για τις (αρχικές) επιλογές του Λουτσέσκου. Δεν μπαίνω στην λογική γιατί έβαλε "αυτόν" και όχι "εκείνον" αλλά μία απορία θα την εκφράσω: τι είχε στο μυαλό του όταν ξεκινούσε τον Βιεϊρίνια στο δεξί άκρο της άμυνας; Γιατί έβαλε έναν ποδοσφαιριστή ο οποίος σε λιγότερο από τρεις μήνες "κλείνει" τα 38 έτη (και συν τις άλλοις είχε αγωνισθεί και την Πέμπτη στην Σκωτία) απέναντι στον "πυραυλοκίνητο" Πινέδα; Τί όνειρο είδε;

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίας εβδομάδας

Οι μεταγραφές της ΑΕΚ (2022)

Επιστροφή στην αγωνιστική δράση...

Στέψη ή παράταση αγωνίας;

Μία... "ξεζουμισμένη" ΑΕΚ!

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη...