Επιτέλους, ένα χαλαρό βράδυ!

Νομίζω πως η αναμέτρηση με τον Παναιτωλικό δεν προσφέρεται για ιδιαίτερες αναλύσεις και σχόλια. Το 3-0 και η "μεγάλη" εικόνα του αγώνα (μας) προτρέπουν να προσπεράσουμε και να κοιτάξουμε μπροστά, στα επόμενα παιχνίδια. Κάποιες μικρές παρατηρήσεις όμως μπορούν να γίνουν:

Πρώτο παιχνίδι της φετινής αγωνιστικής περιόδου που η ΑΕΚ κρατά το "μηδέν" στην εστία της. Θα μου πεις (και με το δίκιο σου) ότι το έκανε απέναντι σε ομάδα που έχει πετύχει μόλις δύο γκολ στις επτά πρώτες αγωνιστικές. Σωστό, αλλά και ο Βόλος τέσσερα γκολ έχει βάλει όλα κι όλα εκτός από εκείνα τα δύο με την ΑΕΚ (έχει και ματς λιγότερο για να είμαστε σωστοί).

Πρώτο παιχνίδι της φετινής αγωνιστικής περιόδου για την ΑΕΚ που δεν έχει αγωνία και "τρέξιμο" μέχρι τέλους. Σε όλα τα υπόλοιπα (σε Ελλάδα και Ευρώπη) το σκορ ήταν "ανοιχτό" μέχρι το φινάλε. Χρειάζονται και αυτές οι νίκες, που "καθαρίζεις" το παιχνίδι από νωρίς και μετά το "σβήνεις", αφήνοντας το πόδι από το γκάζι. Να μην σπαταλάς "τσάμπα" ενέργεια, ιδιαίτερα σε τούτη την χρονική περίοδο που η ΑΕΚ είχε μαζεμένα παιχνίδια ανά δύο ή τρεις ημέρες.

Ίσως δεν το συνειδητοποιήσαμε (τουλάχιστον πλήρως) αλλά η ΑΕΚ έβγαλε τρία παιχνίδια σε διάστημα μόλις έξι ημερών! Δευτέρα βράδυ με ΟΦΗ (ήττα), Πέμπτη βράδυ με Άγιαξ (ισοπαλία) και Κυριακή βράδυ με Παναιτωλικό (νίκη). Αν είχαμε αποφύγει την ήττα στην Κρήτη θα ήταν μαγικό εξαήμερο.

Δεν ξέρω κατά πόσο είναι συνηθισμένο αλλά η ΑΕΚ βρήκε τρεις φορές δίχτυα μόνο από... αμυντικούς!!! Βίντα (πόσο μας έλειψες), Ρότα, Μουκουντί (που είχε και δοκάρι). Δεν θυμάμαι αν έχει ξανασυμβεί σε παιχνίδι της ΑΕΚ να σκοράρουν μόνο αμυντικοί (και δεν αναφέρομαι σε ματς που μπορεί να σκοράραμε μία φορά και θα μπορούσε να το επιτύχει ο καθένας το γκολ). Υπάρχει και εκείνο το "επικό" χατ τρικ του (τρελο)Βράνιες με την Ξάνθη τον Φλεβάρη του 2018, αλλά σε εκείνον τον αγώνα είχε σκοράρει και ο Μπακασέτας (4-0 είχε λήξει).

Προ ημερών είχε πει ο Αλμέιδα ότι ο Μάνταλος είναι σε "καλό φεγγάρι". Εξαιρετικός και χθες, εξαιρετικός γενικότερα το τελευταίο χρονικό διάστημα είτε ξεκινά στα παιχνίδια, είτε μπαίνει ως αλλαγή. Εξαιρετικός και ο Βίντα, δεύτερο "μεγάλο" ματς μεσα σε διάστημα τριών 24ωρων μετά από εκείνο με τον Άγιαξ. Ίσως είδαμε το καλύτερο παιχνίδι του Ελίασον από την ημέρα που επέστρεψε μετά τον (σοβαρό) περσινό τραυματισμό του. Και δεν αναφέρομαι μόνο στις δύο ασίστ (φθάνοντας στις τρεις στο φετινό πρωτάθλημα, επτά είχε πέρυσι).

Ο... σκόρερ Βίντα!

Πέρυσι αγωνίσθηκε σε 33 αναμετρήσεις (31 στο πρωτάθλημα και δύο στο κύπελλο) και σκόραρε μία φορά. Φέτος "μετρά" ήδη τρία γκολ, δύο στην Ευρώπη (με Δυναμό Ζάγκρεμπ και Άγιαξ) και ένα στο πρωτάθλημα (με Παναιτωλικό). Ο λόγος για τον Domagoj Vida, τον οποίο θεωρώ ως έναν από τους καλύτερους και πληρέστερους κεντρικούς αμυντικούς που έχουν φορέσει την φανέλα της ΑΕΚ. Τρία γκολ και είναι ακόμη αρχές Οκτωβρίου.

Αδειάζουν τα Σπάτα!

Και πάνω που λες να η ευκαιρία να χαλαρώσουν λίγο οι ποδοσφαιριστές από τους εξαντλητικούς ρυθμούς των συνεχόμενων αγώνων (οι περισσότεροι εκ των οποίων αρκετά απαιτητικοί) και να κάνουν και καμία "κανονική" προπόνηση δουλεύοντας σε πράγματα που πρέπει να βελτιωθούν έρχονται οι κλήσεις των Εθνικών ομάδων. Ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά... δεκατρείς παίκτες θα απουσιάσουν από τα Σπάτα, οι Βίντα, Πινέδα, Γκατσίνοβιτς, Μάνταλος, Σιμάνσκι, Χατζισαφί, Μουκουντί, Ρότα, Κάλενς, Γαλανόπουλος, Ζίνι, Μοχαμάντι και Χρυσόπουλος! Λογικά θα πάρει παίκτες από την ΑΕΚ Β για να γίνει κάποιο οικογενειακό διπλό.

Η στατιστική απεικόνιση της νικηφόρας αναμέτρησης της ΑΕΚ με τον Παναιτωλικό με βάση την επίσημη ιστοσελίδα της διοργανώτριας αρχής:

ΑΕΚ - Παναιτωλικός
3 Γκολ 0
3 Ασίστ 0
22 Τελικές προσπάθειες 8
11 Σουτ εντός μεγάλης περιοχής 3
7 Σουτ εκτός μεγάλης περιοχής 4
4 Κεφαλιές 1
4 Αποκρούσεις 5
10 Επεμβάσεις 34
23 Κλεψίματα 31
10 Φάουλ 15
4 Οφσάιντ 2
9 Κόρνερ 5
38 Λάθη 36
19/42 Γεμίσματα 5/10

Σε ατομικό επίπεδο τις περισσότερες τελικές προσπάθειες -μακράν του δεύτερου- είχε ο Αραούχο (9). Είναι χαρακτηριστικό πως ολόκληρος ο Παναιτωλικό είχε οκτώ και ο Σέρχιο (μόνος του) μία περισσότερη. Εκπληκτικό ποσοστό ευστοχίας για τον Μουκουντί ο οποίος σε δύο τελικές είχε ένα γκολ και ένα δοκάρι!

Ο Πόνσε σε ένα ακόμη παιχνίδι (όπως και στην Κρήτη με τον ΟΦΗ και εκεί ως αλλαγή) έμεινε χωρίς τελική (αν και αγωνίσθηκε μόλις 14 λεπτά). Είναι χαρακτηριστικό ότι στα πέντε παιχνίδια πρωταθλήματος που αγωνίσθηκε (271 αγωνιστικά λεπτά) έχει μόλις οκτώ (8) τελικές προσπάθειες, αριθμός μικρός για κεντρικό επιθετικό.

4/11 γεμίσματα για Ελίασον, 4/8 ο Μάνταλος, 2/3 ο Πινέδα, 2/4 ο Ρότα και 2/4 ο Άμραμπατ (που πέρασε ως αλλαγή).

Στο passing game συνέβαλε περισσότερο ο Πινέδα με εννέα (9) πάσες και τον ακολούθησαν ο Ελίασον (7), ο Πισάρο (6), Μάνταλος (5) και Χατζισαφί (4).

Στα περισσότερα λάθη υπέπεσε ο Μάνταλος (9), ο Γιόνσον είχε τέσσερα λιγότερα (5) και οι Πινέδα, Ελίασον είχαν από τέσσερα (4).

Κορυφαίοι "κλέφτες" ο Στάνκοβιτς (5), ο Γιόνσον (4) και οι Πινέδα, Μάνταλος (από τρία κλεψίματα).

Τις μισές από τις δέκα επεμβάσεις έκαναν ο Στάνκοβιτς (3) που είχε και τέσσερις αποκρούσεις και ο Γιόνσον (2).

Στα περισσότερα φάουλ υπέπεσαν ο Κάλενς και ο Χατζισαφί (από δύο), ενώ στα κερδισμένα πρώτευσε ο Πινέδα (3) ακολουθούμενος από τους Μάνταλο, Πισάρο, Γκατσίνοβιτς (από δύο).

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίας εβδομάδας

Οι μεταγραφές της ΑΕΚ (2022)

Μία... "ξεζουμισμένη" ΑΕΚ!

Επιστροφή στην αγωνιστική δράση...

Στέψη ή παράταση αγωνίας;

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη...