Αγνοείται η (Ευρωπαϊκή) εντός έδρας νίκη...

ΑΕΚ
Ήταν ένα θέμα που είχα από καιρό κατά νου να κάνω, αλλά μου "ταίριαξε" σήμερα που η ΑΕΚ δίνει εντός έδρας Ευρωπαϊκό αγώνα. Θυμάστε την τελευταία εντός έδρας νίκη της ΑΕΚ σε παιχνίδι Ευρωπαϊκής διοργάνωσης;

Τυπικά ήταν η επικράτηση επί της Βελέζ με 1-0 στον Ιούλιο του 2021 με τον γκολ του Μάνταλου στις καθυστερήσεις της κανονικής διάρκειας. Ουσιαστικά όμως δεν λογίζεται ως νίκη γιατί μετά το 90λεπτο ακολούθησε παράταση (χωρίς να σημειωθεί γκολ) και πέναλτι όπου η ομάδα του Μόσταρ επικράτησε και πήρε την πρόκριση.

Η αμέσως προηγούμενη εντός έδρας νίκη, που να έχει και αντίκρισμα, μας γυρίζει 38 μήνες πίσω. Ήταν η 1η Οκτωβρίου 2020 όταν η ΑΕΚ επικρατούσε της Βόλφσμπουργκ με 2-1 (με ανατροπή και το γκολ του Ανσαριφάρντ στις καθυστερήσεις) σε νοκ άουτ παιχνίδι γαι τα play off του Europa League παίρνοντας "επική" πρόκριση για την φάση των ομίλων.

Αν, δε, αναζητήσουμε την τελευταία εντός έδρας νίκη σε παιχνίδι ομίλου πρέπει να γυρίζουμε τους δείκτες του ρολογιού ακόμη πιο πίσω. Νομίζω (χωρίς να το έχω τεστάρει) στα χρόνια προ του υποβιβασμού. Σήμερα το βράδυ (Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023, 19:45) η ΑΕΚ φιλοξενεί την Μπράιτον, την μόνη ομάδα που έχει νικήσει μέχρι τώρα στον όμιλο.

Πάντα όταν μία Ελληνική ομάδα υποδέχεται μία εκπρόσωπο της Premier League το φαβορί είναι ξεκάθαρο. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι παίκτες του Ματίας Αλμέιδα δεν θα διεκδικήσουν τις πιθανότητές τους. Το έκαναν (με απόλυτη επιτυχία στην Αγγλία) θα το κάνουν και στην Νέα Φιλαδέλφεια.

Δεν γνωρίζω σε τι κατάσταση βρίσκεται η Βρετανική ομάδα. Το μόνο παιχνίδι της που έχω παρακολουθήσει ολόκληρο ήταν το ματς του πρώτου γύρου με την ΑΕΚ στην Αγγλία. Διαβάζω ότι ταξίδεψε στην Αθήνα με πολλές απουσίες, δεν πολυδίνω σημασία σε αυτά.

Αποστολή ο Ματίας δεν ανακοίνωσε! (Λέτε να δούμε τον Λιβάι στο γήπεδο; Δεν νομίζω). Οπότε με τα όποια δεδομένα έχουμε στην διάθεσή μας ας κάνουμε μαντεψιά για την αρχική ενδεκάδα. Τέρμα ο Στάνκοβιτς (100%), δεξιά Ρότα ή Σιντιμπέ.

"Κανονικά" στην Ευρώπη παίζει ο Γάλλος, αλλά προέρχεται από full παιχνίδι στα Ιωάννινα (με εμφανέστατα σημάδια κόπωσης στο δεύτερο ημίχρονο), ενώ ο Ρότα είναι πιο ξεκούραστος. Η λογική ίσως λέει Σιντιμπέ, αλλά "βλέπω" Ρότα στο αρχικό σχήμα.

Το κέντρο της άμυνας είναι δεδομένο: Βίντα - Μουκουντί. Αριστερά ο (ξεκούραστος) Χατζισαφί. Στον άξονα ο Σιμάνσκι (παρότι προέρχεται από πλήρες παιχνίδι στους "Ζωσιμάδες") και δίπλα του ο Πινέδα. Λογικά ελλείψει Γιόνσον ο Ματίας θα πάει με ένα αμυντικό χαφ κρατώντας στον πάγκο τον Γαλανόπουλο για "φρεσκάρισμα" ή ενίσχυση (να παίξει με δύο δηλαδή) στους ανασταλτικούς χαφ (αν χρειαστεί).

Αριστερά ο Γκατσίνοβιτς και δεξιά (πιθανολογώ) ο Άμραμπατ. Επιθετικό δίδυμο; Μαντεύω Πόνσε και Αραούχο, με Ελίασον, Τσούμπερ, Μάνταλο, Πισάρο να υπάρχουν στον πάγκο για το απαραίτητο "φρεσκάρισμα" στο τελευταίο ημίωρο ή εικοσάλεπτο.

Η Μπράιτον είναι μία ομάδα που σκοράρει (πολύ) και στα εκτός έδρας παιχνίδια. Πρόβλεψη δεν έχω, αν κάποιος μου "δώσει" αυτή την στιγμή την ισοπαλία την "παίρνω" χωρίς παζάρια, αλλά το ίδιο έλεγα και στο πρώτο ματς και η πραγματικότητα με διέψευσε (ευχάριστα)...

Europa League - Group B
5η αγωνιστική
19:45 ΑΕΚ - Μπράιτον
22:00 Μαρσέιγ - Άγιαξ

Βαθμολογία
1. Μαρσέιγ (10-6) 8
2. Μπράιτον (8-5) 7
3. ΑΕΚ (5-8) 4
4. Άγιαξ (4-8) 2

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίας εβδομάδας

Super League 2022-23: Το πρόγραμμα της ΑΕΚ

Επιστροφή στην αγωνιστική δράση...

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη...

Από τον Μάνταλο στον Ελίασον, μία... επταετία δρόμος!

ΚΑΕ ΑΕΚ: Περαστικά κυρία Πέπη