Πόσο... ΑΕΚτζίδικο κλείσιμο χρονιάς!

Πανσερραϊκός - ΑΕΚ
➺ Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023: Άγιαξ - ΑΕΚ (ήττα και Ευρωπαϊκός αποκλεισμός)
➺ Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023: Παναιτωλικός - ΑΕΚ (ισοπαλία σαν... ήττα)
➺ Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023: Πανσερραϊκός - ΑΕΚ (ισοπαλία σαν... ήττα)

Κάπως έτσι ολοκληρώσαμε αγωνιστικά το 2023. Έγραφα μετά το παιχνίδι της περασμένης Δευτέρας στο Αγρίνιο:

"Γκελάραμε" και πάμε την Πέμπτη στις Σέρρες όπου δεν περιμένω να δω τίποτε διαφορετικό αφενός γιατί το χρονικό διάστημα είναι πολύ μικρό για να διορθωθούν πράγματα κι αφετέρου γιατί θα είναι το τρίτο (και μάλιστα εκτός έδρας) παιχνίδι της ΑΕΚ σε διάστημα μίας εβδομάδας.

Τελικά η αναμέτρηση στις Σέρρες έχει όχι απλά πολλές ομοιότητες, αλλά ήταν σχεδόν... πανομοιότυπη με εκείνη στο Αγρίνιο! Ίδιο σκορ (2-2) με την ΑΕΚ να προηγείται (2-0 στο Αγρίνιο, 1-0 και 2-1 στις Σέρρες) και να να μην μπορεί να διαχειριστεί "δικό" της παιχνίδι (να σημειωθεί ότι ο Πανσερραϊκός αγωνιζόταν με ποδοσφαιριστή λιγότερο στο τελευταίο ημίωρο).

Δεν το έγραψα έχοντας κατά νου το (ίδιο) αποτέλεσμα, αλλά την γενικότερη προσέγγιση του αγώνα. Ευελπιστούσα, δε, σε (λίγο έστω) καλύτερη διαχείριση του παιχνιδιού. Είναι ξεκάθαρο (πιο ξεκάθαρο δεν γίνεται) ότι έχουμε μία ΑΕΚ "σκασμένη", "ξεζουμισμένη", χωρίς φρεσκάδα, χωρίς ενέργεια για να βγάλει (σε καλό επίπεδο) πλήρες ενενηντάλεπτο.

Τα πολλά παιχνίδια (25, θα ήταν 26 αν δεν είχε μετατεθεί για το νέο έτος το παιχνίδι του κυπέλλου με τον Άρη) σε μικρό χρονικό διάστημα (τεσσάρων -από τις 15 Αυγούστου μέχρι και χθες- μηνών), εκ των οποίων τα περισσότερα (14) ντέρμπι, συν τις (υπερβολικά πολλές) "μόνιμες" απουσίες (σε όλα τα παιχνίδια δηλαδή) υποθέτω ότι συνετέλεσαν σε αυτό.

Το ερώτημα που έθεσα μετά το ματς στο Αγρίνιο (πόσα γκολ πρέπει να πετύχει η ΑΕΚ για να "κλειδώσει" το (κάθε) παιχνίδι;) παραμένει και μένει να απαντηθεί με το νέο έτος. Το πρόβλημα (αν το έχω διαβάσει σωστά) είναι ξεκάθαρα φυσικής κατάστασης.

Είναι η κατάσταση αναστρέψιμη ή "κάηκαν" οι (περισσότεροι) παίκτες και θα τους πάρει μεγάλο χρονικό διάστημα για να επανέλθουν στα γνωστά τους στάνταρ; Απάντηση δεν έχω. Ούτε γυμναστής είμαι, ούτε γνωρίζω τις μετρήσεις και την καταπόνηση των παικτών.

Εικάζω (ή έστω ελπίζω) πως, ναι, είναι αναστρέψιμη, ιδιαίτερα από την στιγμή που η ΑΕΚ θα έχει μόνο "ντόπιες" υποχρεώσεις. Θα ρωτήσει κάποιος (και με το δίκιο του) οι υπόλοιποι διεκδικητές του τίτλου δεν είχαν τον ίδιο όγκο αγώνων; Ναι και γι' αυτό δεν έχει ξεφύγει κάποιος στην βαθμολογία.

Ως προς το παιχνίδι στο Δημοτικό γήπεδο Σερρών δεν υπάρχουν πολλά να ειπωθούν. Όταν έχεις προηγηθεί (δύο φορές) και ουσιαστικά δεν έχεις απειληθεί από το 39ο λεπτό (το πρώτο γκολ του Πανσερραϊκού δηλαδή) το να "δέχεσαι" δοκάρι στο 90+2' και (αστείο) γκολ στο 90+3' τα λόγια πραγματικά περιττεύουν!

Η ΑΕΚ των δύο τελευταίων αγώνων μου θυμίζει εκείνη της σεζόν 2020-21 (με τον Καρέρα στον πάγκο) όπου όταν έπιασαν τα... πρώτα κρύα έβαζαν δύο, τρία ή και τέσσερα γκολ και δεν ήσουν σίγουρος ότι θα νικήσει (πχ το 3-4 με τον Απόλλωνα ή το 2-2 με τον Βόλο) για να έρθει (αν δεν με απατά η μνήμη) ο Μανόλο Χιμένεθ για να (προσπαθήσει να) αντιστρέψει την κατάσταση.

Ποιοι ξεχώρισαν; Ο Τσούμπερ, μόνιμη πηγή κινδύνων (μέχρι που κουράστηκε) παρά την κατάχρηση(;) στην τελική προσπάθεια. Με έμπνευση, διάθεση και δημιουργία (ήταν μέσα και στα δύο γκολ, η δε ασίστ στον Λιβάι ήταν καταπληκτική).

Ο Λιβάι, ο οποίος σκόραρε σε τρίτο συνεχόμενο παιχνίδι, έκανε άνω - κάτω την άμυνα των γηπεδούχων, είχε συμμετοχή και στο πρώτο γκολ της ΑΕΚ, κέρδισε την αποβολή του Μπέργκστρεμ και θα μπορούσε να κερδίσει και του Θυμιάνη. Και ο Βίντα ήταν θετικός.

Πρόβλημα στον άξονα με τους Γιόνσον - Γαλανόπουλο, δεν "πατούσε" καλά ο Μουκουντί, ενώ οι δύο ακραίοι (Ρότα - Χατζισαφί) κυμάνθηκαν από το μέτριο μέχρι το συμβατικά καλό. Δραστήριος ο "Γκάτσι", έχασε τα "άχαστα" ο Ελίασον. Παιδικό το λάθος του Αθανασιάδη (που δεν είναι το πρώτο, αλλά το σταματώ εδώ γιατί όταν ο άλλος είναι πεσμένος δεν τον χτυπάμε).

Λίγα πράγματα πήρε και από τις αλλαγές η ΑΕΚ. Μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση που δεν "έκλεισε" τις αλλαγές ο Ματίας. Βέβαια με τόσες απουσίες (εννέα στο σύνολο) και την όχι και τόσο μεγάλη... γκάμα επιλογών στον πάγκο του δεν είχε και πολλές επιλογές.

Η στατιστική απεικόνιση της αναμέτρησης στο Δημοτικό γήπεδο Σερρών με βάση την επίσημη ιστοσελίδα της διοργανώτριας αρχής:

Πανσερραϊκός - ΑΕΚ 2-2

2 Γκολ 2
1 Ασίστ 2
9 Τελικές προσπάθειες 16
3 Σουτ εντός μεγάλης περιοχής 8
4 Σουτ εκτός μεγάλης περιοχής 6
2 Κεφαλιές 2
4 Αποκρούσεις 4
18 Επεμβάσεις 10
31 Κλεψίματα 25
16 Φάουλ 14
4 Οφσάιντ 0
5 Κόρνερ 3
44 Λάθη 52
4/17 Γεμίσματα 3/22

Σε ατομικό επίπεδο, Ρότα και Λιβάι οι σκόρερ, σε Λιβάι (έστω και... καταλάθος) και Τσούπερ πιστώθηκαν οι δύο ασίστ. Περισσότερες τελικές προσπάθειες για Τσούμπερ (πέντε) και Λιβάι (τρεις). Ο Λιβάι είχε 1/1 επιτυχημένο γέμισμα, αρνητικοί (στον συγκεκρικένο τομέα) ο Ελίασον και ο Χατζησαφί (είχαν από 0/5).

Στο passing game (που λένε και στο χωριό μου) συνέβαλαν περισσότερο ο Γαλανόπουλος (11 πάσες), ο Τσούμπερ (10) και οι Χατζησαφί, Μάνταλος στα 38 λεπτά που αγωνίσθηκε (από 8). Τα 52 λάθη στα οποία υπέπεσε η ομάδα είναι (πάρα) πολλά. Τα περισσότερα χρεώθηκαν ο Γκατσίνοβιτς (7), οι Λιβάι και Βίντα (από 6), ενώ από 5 είχαν οι Γιόνσον, Γαλανόπουλος, Γκαρσία.

Μεγαλύτερος "κλέφτης" ο Γιόνσον (με 5 κλεψίματα), από 4 είχαν ο Βίντα και ο Γκατσίνοβιτς. Περισσότερες επεμβάσεις για τον Λιβάι (3), από 2 είχαν ο Αθανασιάδης και ο Βίντα. Στα περισσότερα φάουλ υπέπεσαν ο Λιβάι και ο Τσούμπερ (από 3), τα περισσότερα κέρδισε ο Ελίασον (5). Κλείνουμε με πίκρα και προβληματισμό μία κατά τα άλλα "μαγική" χρονιά...

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίας εβδομάδας

Super League 2022-23: Το πρόγραμμα της ΑΕΚ

Επιστροφή στην αγωνιστική δράση...

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη...

Από τον Μάνταλο στον Ελίασον, μία... επταετία δρόμος!

ΚΑΕ ΑΕΚ: Περαστικά κυρία Πέπη