Φινάλε πρώτου γύρου στην Νέα Φιλαδέλφεια

ΑΕΚ
Με την αναμέτρηση της ΑΕΚ με τον Άρη στην Νέα Φιλαδέλφεια το βρδύ της Δευτέρας (04/12/2023, 21:00) πέφτει (χρονικά) η αυλαία του πρώτου γύρου της κανονικής διάρκειας της Super League 2023-2024.

Το παιχνίδι μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί ντέρμπι (με έναν Άρη "ανεβασμένο" στα τελευταία παιχνίδια λόγω της αλλαγής προπονητή), αλλά η ΑΕΚ έχει τον πρώτο λόγο. Ή έστω οφείλει να έχει τον πρώτο λόγο! Τί (πιθανά) με προβληματίζει; Η κόπωση (τρίτο ματς σε οκτώ ημέρες) και οι απουσίες.

Την προηγούμενη Κυριακή η ΑΕΚ φιλοξενήθηκε στα Ιωάννινα και την Πέμπτη υποδέχθηκε την Μπράιτον, σε ένα πολύ ενεργοβόρο παιχνίδι. Συνυπολογίστε και τις απουσίες. Παρότι ο Ματίας δεν ανακοίνωσε αποστολή θεωρείται δεδομένο ότι εκτός βρίσκονται ο Στάνκοβιτς, ο Λιβάι, ο Γιόνσον, ο Γαλανόπουλος, ο Κάλενς, ο Φαν Βέερτ και ο (τον έχουμε ξεχάσει αυτόν) ο Φερνάντες.

Αυτό περιορίζει -κατά πολύ- τις επιλογές του Αλμέιδα τόσο στον καταρτισμό της αρχικής ενδεκάδας (στην περίπτωση που θα ήθελε να χρησιμοποιήσει ξεκούραστους παίκτες), όσο και στις αλλαγές (οι οποίος -με βάση τον τρόπο που παίζει η ΑΕΚ- είναι κομβικές στο τελετυταίο ημίωρο του παιχνιδιού για να παραμείνει η ομάδα πιεστική μέχρι τέλους).

Να κάνω πρόβλεψη ενδεκάδας; (Με την Μπράιτον βρήκα τα 9/11α, στο επιθετικό δίδυμο πήγα... κουβά!) Στάνκοβιτς, Ρότα, Βίντα, Μουκουντί, Μοχαμάντι, Σιμάνσκι (θα βγάλει τρίτο σερί και full παιχνίδι σε οκτώ ημέρες ο... σκύλος;), Πινέδα, Ελίασον. Αυτούς έχω "σίγουρους".

Στην κορυφή της επίθεσης πιθανολογώ Πόνσε και πίσω του τον Αραούχο (αυτό βέβαια είχα γράψει και πριν την Μπράιτον και πήγα... κουβά). Από αριστερά; Καλό ερώτημα. Γκατσίνοβιτς και Πισάρο οι δύο υποψήφιοι αν και δεν αποκλείω Πινέδα (με τον Μάνταλο "οκτάρι").

Και ο (εξαιρετικά φορμαρισμένος) Τσούμπερ στον πάγκο; Θα ρωτήσετε δικαίως. Όντως εξαιρετικό ερώτημα με δύσκολη απάντηση. Αφήνεις τον πλέον φορμαρισμένο επιθετικό σου στον πάγκο επειδή αγωνίσθηκε 75 λεπτά στα Ιωάννινα και 72' κόντρα στην Μπράιτον;

Όχι το αλλάζω. Βασικός ο Τσούμπερ, είτε στην θέση του Αραούχο είτε του Πόνσε (πιθανολογώ του πρώτου). Για αριστερά δεν τον "βλέπω", τον τελευταίο καιρό όποτε παίζει εκεί είναι αρνητικός (παρότι αποτελεί την φυσική του θέση)!

Να πούμε συμπληρωματικά ότι η Άρης έχει αγωνισθεί πέντε φορές στο φετινό πρωτάθλημα μακριά από το "Κλεάνθης Βικελίδης" με απολογισμό τρεις ήττες, μία ισοπαλία (με τον ΠΑΟΚ) και μία νίκη (στον Βόλο).

Διαβάστε το παρελθόν των αναμετρήσεων των δύο ομάδων σε επίπεδο πρωταθλήματος και άλλα ενδιαφέροντα ιστορικά και στατιστικά στοιχεία όπως τα καταγράφει -μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της- η Super League. Σύμφωνα με την προαναγγελία της διοργανώτριας αρχής:

Τέσσερις νίκες στις ισάριθμες συναντήσεις τους για την περσινή περίοδο σημείωσε η ΑΕΚ απέναντι στον Άρη και στις δύο έδρες για την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος και των Playoffs.

Αυτό ήρθε σε συνέχεια του σερί που είχε δημιουργήσει ο Άρης, με τρεις διαδοχικές νίκες το 2021-22.

Στις οκτώ τελευταίες συναντήσεις τους υπάρχει νικητής και το τελευταίο παιχνίδι τους που ήρθε ισόπαλα, αλλά και δεν σημειώθηκε ούτε γκολ ήταν στις 16 Μαΐου 2021 για τα Playoffs του πρωταθλήματος με γηπεδούχο την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ.

Στα τελευταία είκοσι μεταξύ τους ματς, ανεξάρτητα έδρας, ο γηπεδούχος έχει επικρατήσει μόλις επτά φορές, με την ΑΕΚ να το έχει καταφέρει τέσσερις και τον Άρη τις τρεις.

Στην περσινή περίοδο ο Άρης δεν σκόραρε στις δύο αναμετρήσεις για την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, ενώ στα Playoffs βρήκε γκολ και τις δύο φορές.

Τα περισσότερα γκολ σε μία αναμέτρηση έχουν σημειωθεί στην εντυπωσιακή ισοπαλία των δύο ομάδων στη Νέα Φιλαδέλφεια στις 31 Μαΐου 1981 με 4-4 (23’ Κώττης, 54’ Μαύρου, 56’ Μουσούρης, 66’ Μουσούρης - 37’ Κούης, 45’ Κούης, 55’ Χατηαντωνίου, 86’ Ζήνδρος).

Ο Μίμης Παπαϊωάννου με 11 γκολ είναι ο πρώτος σκόρερ στις αναμετρήσεις με γηπεδούχο την ΑΕΚ, ενώ ακολουθεί ο Ντέμης Νικολαΐδης με 8 τέρματα.

Ο Βασίλης Δημητριάδης έχει σκοράρει 6 φορές σε ντέρμπι ΑΕΚ - Άρης, τις τρεις με τα χρώματα του Άρη και τις άλλες τρεις ως ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ.


Το παρελθόν των δύο ομάδων σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της διοργανώτριας Super League:

Αναμετρήσεις: 63
Νίκες ΑΕΚ: 44
Ισοπαλίες: 14
Νίκες Άρη: 5
Γκολ: 133-44

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίας εβδομάδας

Super League 2022-23: Το πρόγραμμα της ΑΕΚ

Επιστροφή στην αγωνιστική δράση...

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη...

Από τον Μάνταλο στον Ελίασον, μία... επταετία δρόμος!

ΚΑΕ ΑΕΚ: Περαστικά κυρία Πέπη