Φινάλε πρώτου γύρου με νίκη...

ΑΕΚ
Η εικόνα της αναμέτρησης με τον Άρη στο φινάλε του πρώτου γύρου δεν (με) "ξένισε". Κάπως έτσι το περίμενα το παιχνίδι. Την ΑΕΚ, καταπονημένη από την υπερπροσπάθεια κόντρα στην Μπράιτον, να μην μπορεί να "γκαζώσει" ή για ακρίβεια να μην πιάνει την τελική (ταχύτητα) που μπορεί να πιάσει, τον Άρη να προσπαθεί να διατηρήσει το "μηδέν", αν του προκύψει κάτι σε κάποια αντεπίθεση έχει καλώς (γι' αυτόν) και να φορτσάρει στο τελευταίο εικοσάλεπτο ποντάροντας στην συσσωρευμένη κόπωση των ποδοσφαιριστών του Ματίας.

Ούτως ή άλλως όλες οι ομάδες κάπως έτσι αντιμετωπίζουν την ΑΕΚ μετά από Ευρωπαϊκό της παιχνίδι. "Γεμίζοντας" δε τον άξονα στο δικό του μισό οδήγησε την ΑΕΚ στο να επιτεθεί από τα άκρα με (πολλές) σέντρες. Πότε σεντράρεις (όταν βρίσκεσαι απέναντι σε οργανωμένη άμυνα); Όταν έχεις καλούς κεφαλοσφαιριστές.

Τέτοιοι όμως δεν είναι οι μεσοεπιθετικοί σου στο συγκεκριμένο ματς. Τσούμπερ, Μάνταλος, Πινέδα, Γκάτσι, Ελίασον δεν τους λες και... εξπέρ στον αέρα. Εύκολη λεία για το (έμπειρο) κεντρικό αμυντικό δίδυμο του Άρη και τον Κουέστα οι σέντρες.

Κι όμως κάπως έτσι μπήκε το γκολ. Η βασική διαφορά βέβαια ήταν ότι επρόκειτο για στατική φάση όπου προωθήθηκαν οι στόπερ. Ένας εξ αυτών (ο Βίντα) σκόραρε (τέταρτο γκολ στην σεζόν) και πάμε παρακάτω. Μία ακόμη "επαγγελματική" νίκη για την ΑΕΚ. Μαθαίνει να νικά και με αυτόν τρόπο. Το ξαναείπαμε οι "επαγγελματικές" νίκες όχι μόνο είναι στο πρόγραμμα, αλλά είναι και παραίτητες σε τέτοια σειρά αγώνων. Δεν γίνεται διαφορετικά.

Στην πρόβλεψη ενδεκάδας έπεσα μέσα κατά τα 10/11α, αλλά δεν γνώριζα την ώρα που γραφόταν το κείμενο της προαναγγελίας ότι θα έμενε εκτός αποστολής (και) ο Αραούχο. Συνυπολογίστε και αυτόν τον παράγοντα (πέραν της κόπωσης δηλαδή) στην εικόνα του αγώνα, τις απουσίες: Στάνκοβιτς, Λιβάι, Αραούχο, Γιόνσον, Γαλανόπουλος, Κάλενς, Φαν Βέερτ και Φερνάντες! Οκτώ στο σύνολο!

Τι (και ποιους) ξεχώρισα; Δικαίως MVP ο Βίντα, όχι μόνο για το νικητήριο γκολ. Ιδιαίτερα στο δεύτερο ημίχρονο μέχρι και την φάση που σκόραρε τον έβλεπα περισσότερο μπροστά παρά στον χώρο ευθύνης του (την θέση του κάλυπτε ο Σιμάνσκι).

Μετά το γκολ (όταν η δουλειά έγινε δηλαδή) "άραξε" πίσω. Εξαιρετικοί οι Πινέδα, Σιμάνσκι, Μάνταλος (ο οποίος άλλαζε συνεχώς θέση με τον Πινέδα και γυρνούσε συχνά στο κέντρο για να πάρει την πρώτη πάσα από τα στόπερ και να ξεκινήσει την επίθεση).

Καλά "μπλοκαρισμένος", αλλά κυρίως κουρασμένος ο Τσούμπερ (έπαιξε μέσα σε οκτώ ημέρες 75 λεπτά κόντρα στα Ιωάννινα, 72 απέναντι στην Μπράιτον και 64 στο ματς με τον Άρη). Μέτριος ο Ελίασον, κάτω του μετρίου ο Γκάτσι, με θέματα οι δύο ακραίοι αμυντικοί.

Από τις αλλαγές την διαφορά έκανε ο Άμραμπατ, ξεκίνησαν με ενθουσιασμό αλλά "χάθηκαν" στην πορεία οι Πόνσε, Πισάρο, λίγα πράγματα ο Ζίνι. Μου έκανε εντύπωση που δεν "έκλεισε" τις αλλαγές ο Αλμέιδα, δεν έκανε πέμπτη δηλαδή.

Στο τέλος αυτό που μένει (πέραν της νίκης) είναι ότι η ΑΕΚ -παρότι δεν "πάτησε γκάζι"- ήταν καλύτερη (κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα στατιστικά της αναμέτρησης), προηγήθηκε και στην συνέχεια το "έσβησε" το παιχνίδι χωρίς να απειληθεί ουσιαστικά.

Η στατιστική απεικόνιση της αναμέτρησης στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας με βάση την επίσημη ιστοσελίδα της διοργανώτριας αρχής:

ΑΕΚ- Άρης
1 Γκολ 0
1 Ασίστ 0
15 Τελικές προσπάθειες 7
7 Σουτ εντός μεγάλης περιοχής 4
4 Σουτ εκτός μεγάλης περιοχής 3
4 Κεφαλιές 0
1 Αποκρούσεις 5
9 Επεμβάσεις 39
25 Κλεψίματα 32
15 Φάουλ 9
4 Οφσάιντ 2
9 Κόρνερ 2
41 Λάθη 41
13/39 Γεμίσματα 2/6

Σε ατομικό επίπεδο, δεύτερο γκολ του Βίντα στο πρωτάθλημα (έχει και άλλα δύο στην Ευρώπη), δεύτερη ασίστ στο φετινό πρωτάθλημα του Μάνταλου. Από τις δεκαπέντε τελικές προσπάθειες τις περισσότερες είχαν ο Πόνσε (παρότι πέρασε ως αλλαγή) και ο Πινέδα (από τρεις). Από δύο είχαν ο Βίντα και ο Ελίασον, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ο (σέντερ φορ της ομάδας) Τσούμπερ δεν έκανε τελική στα 64 λεπτά που αγωνίσθηκε.

Τις τέσσερις κεφαλιές (στην περιοχή του Άρη) είχαν ο Βίντα και ο Πόνσε (από δύο), εξού και η σχετική αναφορά ότι η ΑΕΚ έπαιξε πολύ με σέντρες παρότι αγωνιζόταν χωρίς κλασικό σέντερ φορ μέχρι να μπει ο Αργεντινός. Όχι καλό ποσοστό στα γεμίσματα, 4/10 Ελίασον, 3/8 Άμραμπατ, 1/5 Χατζισαφί, 1/5 Σιντιμπέ, 1/3 Πινέδα, 1/3 Μάνταλος, 0/2 Σιμάνσκι, 2/3 Γκατσίνοβιτς.

Μεγαλύτερη συνεισφορά στο passing game είχαν οι Πινέδα (14 πάσες), Σιντιμπέ (6), Γκατσίνοβιτς (5), Μάνταλος, Σιμάνσκι και Μουκουντί (από 4). Στα περισσότερα λάθη υπέπεσε ο Σιντιμπέ (6) και τον ακολούθησαν οι Πινέδα (5), Τσούμπερ (4). Μεγαλύτεροι "κλέφτες" ο Πινέδα και ο Σιμάνσι (από 6).

Περισσότερες επεμβάσεις είχε ο Μουκουντί (4). Χατζισαφί, Μάνταλος, Σιντιμπέ υπέπεσαν στα περισσότερα φάουλ (από 3), ενώ στα κερδισμένα ξεχώρισαν ο Πινέδα (2) και ο Ελίασον (2). Φινάλε πρώτου γύρου με την ΑΕΚ στην δεύτερη θέση να υπολείπεται έναν βαθμό του πρωτοπόρου Παναθηναϊκού. Ανυπομονώ για τον δεύτερο (γύρο)...

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίας εβδομάδας

Super League 2022-23: Το πρόγραμμα της ΑΕΚ

Επιστροφή στην αγωνιστική δράση...

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη...

Από τον Μάνταλο στον Ελίασον, μία... επταετία δρόμος!

ΚΑΕ ΑΕΚ: Περαστικά κυρία Πέπη