Football Idols | Ντέμης Νικολαΐδης | Video

Ντέμης Νικολαΐδης
"Football Idols": πρόκειται για μία απόπειρα - ποδοσφαιρική σειρά της Super League, τριάντα επεισοδίων, με πρωταγωνιστές τους ποδοσφαιριστές που έχουν γράψει την δική τους ιστορία στην χώρα μας. Το πέμπτο επεισόδιο αφορά τον Ντέμη Νικολαΐδη. Το κείμενο στην επίσημη ιστοσελίδα της SL που προλογίζει το βίντεο που είναι αφιερωμένο στον "Ντεμίνιο" αναφέρει:

Η διαδρομή μας στη λεωφόρο των ποδοσφαιρικών αναμνήσεων και της σύγχρονης αθλητικής ιστορίας μέσα από τα Football Idols συνεχίζεται με χρώμα κιτρινόμαυρο για χάρη του Ντέμη Νικολαΐδη.

Η ιστορία -όπως κάθε ποδοσφαιρικό διήγημα που σέβεται τον εαυτό του- ξεκινά από μια αλάνα. Εκεί που ένας πιτσιρικάς αγνοούσε τη λέξη πάσα -επίσης όπως κάθε εκκολαπτόμενος μπαλαδόρος που σέβεται τον εαυτό του- περνούσε τους φίλους του... από πάνω και ονειρευόταν να παίξει στην ΑΕΚ.

Ο Ντέμης ήταν, το παραδέχεται και ο ίδιος, από τους πολύ τυχερούς που είδε τα όνειρά του να γίνονται πραγματικότητα. Έβαλε κι ο ίδιος το... χέρι του βέβαια αρνούμενος άλλες προτάσεις για να δει τον εαυτό του όπως πόζαρε μικρός στον καθρέπτη.

Με την ίδια αντισυμβατική σκέψη ήταν ο αυτός που επέλεξε να βγάλει τη φανέλα της ΑΕΚ, έπειτα από ένα ευχάριστο και αναζωογονητικό διάλειμμα στην Ατλέτικο Μαδρίτης, για να βάλει το κοστούμι. Να γίνει πρόεδρος και να σώσει την αγαπημένη του ομάδα.

Έβαλε στη ντουλάπα τον παίκτη και φόρεσε τη στολή του... Superman με γραβάτα. Ακόμα και σήμερα αδυνατεί να διαλέξει ανάμεσα στους δύο ρόλους.

Ένας πραγματικός σταρ εντός κι εκτός γηπέδων ο Ντέμης Νικολαϊδης, πρωταθλητής Ευρώπης το 2004, αποτέλεσε έναν από τους πιο επιδραστικούς ποδοσφαιριστές της εποχής του.

Κάθε του κίνηση γινόταν μόδα, ακόμα κι αν ο ίδιος σήμερα με την άνεση και την ωριμότητα που του προσδίδει η απόσταση από τη δράση, παραδέχεται πως ντρεπόταν και τον ίσκιο του στις δημόσιες εμφανίσεις του.

Στο σημερινό επεισόδιο του «Football Idols», ο αγαπημένος των οπαδών της ΑΕΚ «Ντεμίνιο», ξετυλίγει το κουβάρι των αναμνήσεων και αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές του χαρακτήρα του και της ψυχοσύνθεσής του.

Ο Ντέμης Νικολαΐδης πήρε μεταγραφή στην ΑΕΚ το καλοκαίρι του 1996 από τον Απόλλωνα Σμύρνης. Έφυγε από την ΑΕΚ το καλοκαίρι του 2003 για λογαριασμό της Ατλέτικο Μαδρίτης, στην οποία έκλεισε (στο φινάλε της σεζόν) την καριέρα του λόγω ενός χρονίου προβλήματος στην μέση του σε ηλικία μόλις τριάντα (30) ετών. Στην ΑΕΚ επέστρεψε με την ιδιότητα του προέδρου το 2004 και έμεινε μέχρι το 2008.

Σε μία τόσο "γεμάτη" καριέρα τι να πρωτοθυμηθείς; Το γκολ με την ανάποδη - γυριστή κεφαλιά στο 3-3 με την Ρεάλ Μαδρίτης; Το γκολ στο ΟΑΚΑ κόντρα στον Ολυμπιακό που έκρινε το ματς (0-1) όταν όντας τραυματίας μπήκε αλλαγή στο 60ό λεπτό και "πήρε" το ματς; (Παρέα με τον Άτμα, βεβαίως - βεβαίως.)

Το παιχνίδι στην Νέα Φιλαδέλφεια με τον Ολυμπιακό όπου η παρουσία του και μόνο (σε ρόλο Ελ Σιντ) αρκούσε για να κερδίσει η ΑΕΚ, παρότι ο ίδιος, τραυματίας, δεν μπορούσε ούτε να περπατήσει (που λέει ο λόγος); Το μαγικό δίδυμο με τον πιτσιρικά Τόρες στην Ατλέτικο Μαδρίτης; Τα 234 "επίσημα" γκολ στην καριέρα του (σε μόλις 413 ματς); Το Euro του 2004;

Καλά κι όμορφα όλα αυτά. Αλλά ως πρώτο θα προτάξω κάτι άλλο. Το γκολ που σημείωσε με το χέρι στον τελικό του κυπέλλου κόντρα στον Ιωνικό (σεζόν 1999-2000) και ζήτησε από τον διαιτητή να το ακυρώσει!!! Κίνηση μεγάλου παίκτη και ακόμη μεγαλύτερου ανθρώπου.

Τίτλοι (ατομικοί, συλλογικοί και Εθνικοί)

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (Euro): 2004
Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου Ενόπλων: 1997
Κύπελλο Ελλάδος: 1997, 2000, 2002
Σούπερ Καπ Ελλάδος: 1996
Πρώτος σκόρερ Ελληνικού πρωταθλήματος: 1999
Καλύτερος Νέος Έλληνας ποδοσφαιριστής: 1995
Καλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής: 1997, 1998, 2002
Βραβείο Fair Play από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου: 2002

Σύνολο καριέρας
Σύλλογοι: 413 συμμετοχές - 234 γκολ**
Εθνική ομάδα: 54 συμμετοχές - 17 γκολ

** 26 τέρματα σε 52 αγώνες στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίας εβδομάδας

Super League 2022-23: Το πρόγραμμα της ΑΕΚ

Επιστροφή στην αγωνιστική δράση...

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη...

Από τον Μάνταλο στον Ελίασον, μία... επταετία δρόμος!

ΚΑΕ ΑΕΚ: Περαστικά κυρία Πέπη