Περί διαιτησίας, «παράγκας» και φαντασμάτων...

ΑΕΚ - Παναθηναϊκός
Είχα κατά νου να γράψω το παρόν άρθρο όταν είδα την ανακοίνωση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός με αφορμή τον ορισμό του Νταμπάνοβιτς στο παιχνίδι Άρης - ΑΕΚ και του Χίγκλερ στο Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός (και οι δύο αγώνες για το κύπελλο).

Η έλλειψη (ποιοτικού κυρίως) χρόνου δεν μου επέτρεψε να το δημιουργήσω - δημοσιεύσω εγκαίρως (πριν από πέντε ημέρες που βγήκε η ανακοίνωση δηλαδή), αλλά δεν έχει και καμία σημασία. Ούτως ή άλλως η πρόκριση του Παναθηναϊκού και του Άρη δεν επηρεάζει σε κάτι όσα είχα (και έχω) να γράψω.

Και η ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό να προκρινόταν στην επόμενη φάση του κυπέλλου Ελλάδος δεν θα έγραφα κάτι διαφορετικό. Σε σημείο της ανακοίνωσης αναφέρεται:

«Μέσα στην τοξικότητα που κάποιοι έχουν επιβάλλει στο Ελληνικό ποδόσφαιρο, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός έχει επιλέξει στρατηγικά όχι μόνο να απέχει από τέτοιες πρακτικές αλλά και να προσπαθεί να αποτελεί μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.

Όμως, όταν πραγματοποιείται τέτοια αλλοίωση του πρωταθλήματος οφείλει όχι μόνο να αντιδρά αλλά και να προτείνει λύσεις. Το τελευταίο διάστημα οι διαιτησίες υπέρ της ΑΕΚ και κατά των ανταγωνιστών της έχουν γίνει ο κανόνας, αποτελώντας πρόκληση για τον φίλαθλο κόσμο, ειδικά σε καιρούς VAR.»

Αρχή της ιστοσελίδας μας (AEKology) είναι να αναφέρεται στο ποδόσφαιρο (και μόνον σε αυτό) στον βαθμό και στο μέτρο του εφικτού. Ποδοσφαιρικές συζητήσεις και ποδοσφαιρικές αναλύσεις στον βαθμό που αντιλαμβανόμαστε πράγματα και μπορούμε να τα επικοινωνήσουμε.

Το... παραποδόσφαιρο δεν ήταν ποτέ το φόρτε μας (και δεν πρόκειται να γίνει). Αυτός είναι και ο λόγος που αναφορές σε διαιτησία και διαιτητικές αποφάσεις, κατά κανόνα, δεν γίνονται στο κείμενα μετά από κάθε παιχνίδι. Φράσεις (και φάσεις) του τύπου "αν έπρεπε να δοθεί πέναλτι το τάδε" ή "αν ήταν κάρτα το δείνα μαρκάρισμα" δεν υπάρχουν στο... ρεπερτόριό μας (πλην "χτυπητών" εξαιρέσεων βεβαίως).

Ακόμη κι αν κάποια στιγμή εστιάσουμε στην διαιτησία θα είναι για τον τρόπο που "σφυρίζει" (αν το κάνει με τον ίδιο τρόπο και για τις δύο ομάδες δηλαδή), παρά για κάποια (ή κάποιες) συγκεκριμένη φάση. Αυτά ως πρόλογος και ας μπούμε στο (κυρίως) θέμα.

Ευνοείται η ΑΕΚ από την διαιτησία σε σύγκριση με τον Παναθηναϊκό; Μία ανακοίνωση οφείλει να στηρίζεται σε γεγονότα για να είναι αξιόπιστη (εκτός κι αν σκοπός της δεν είναι αυτός). Μπορεί να θεωρηθεί αδικημένη μία ομάδα έναντι μίας άλλης όταν έχει (μέχρι τώρα) περισσότερα πέναλτι (στο +8 ο Παναθηναϊκός, στο +5 η ΑΕΚ); (Να σημειωθεί ότι πέρυσι ο Παναθηναϊκός ήταν στο +7 στα πέναλτι και η ΑΕΚ στο +4, σχεδόν διπλάσια δηλαδή!)

Δικαιούσαι να δηλώνεις αδικημένος όταν έχουν "σφυρίξει" λιγότερα φάουλ εις βάρος σου; Όταν έχεις αντικρίσει λιγότερες κίτρινες κάρτες; Πως; Γιατί; Με στοιχεία, όχι αερολογίες και "σε μία φάση έγινε αυτό ή το άλλο". Τέτοιες φάσεις -που (πιστεύουν ότι) αδικούνται- έχουν όλες οι ομάδες.

Να διευκρινίσω, φυσικά και γίνονται λάθη. Λιγότερα μεν την εποχή του VAR, αλλά και πάλι λάθη γίνονται (και θα γίνονται). Το (πρώτο) ζητούμενο δεν είναι αυτό. Το βασικό είναι αν γίνονται "τυχαία" και όχι μόνο ως προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Παρατηρείτε τέτοιο φαινόμενο; Πιστεύει κανείς ότι αν η ΑΕΚ ήλεγχε την διαιτησία θα άφηνε βαθμούς στο Αγρίνιο, στις Σέρρες και στην Κηφισιά (και στα τρία ματς προηγήθηκε) ή ότι θα αποκλειόταν από τον Άρη; Πιστεύει κανείς ότι ομάδα που ελέγχει την διαιτησία (και το παρασκήνιο) θα ήταν τρίτη στο πρωτάθλημα και (από νωρίς) εκτός κυπέλλου;

Αφήνω όμως στην άκρη τα ερωτήματα και πάμε στα γεγονότα, στα δεδομένα. Να δούμε (με βάση την στατιστική εικόνα του πρωταθλήματος μέχρι τώρα) τι ισχύει για τις δύο ομάδες (μέχρι τώρα στο φετινό πρωτάθλημα, αλλά και στο περσινό) σε όλες τις "διαιτητικές" κατηγορίες (πέναλτι, φάουλ, κάρτες, αποβολές) με βάση την επίσημη ιστοσελίδα της διοργανώτριας αρχής:

Super League 2023-24 (18 αγώνες)

Πέναλτι (υπέρ - κατά):
➺ Παναθηναϊκός 9-1 (+8)
➺ ΑΕΚ 7-2 (+5)

Φάουλ υπέρ:
➺ Παναθηναϊκός 255 (6ος)
➺ ΑΕΚ 242 (12η)

Φάουλ κατά:
➺ Παναθηναϊκός 258 (11ος)
➺ ΑΕΚ 248 (12η)

Κίτρινες κάρτες (ομάδας - αντιπάλων):
➺ Παναθηναϊκός 33-52
➺ ΑΕΚ 42-66

Κόκκινες κάρτες (ομάδας - αντιπάλων):
➺ Παναθηναϊκός 1-1
➺ ΑΕΚ 2-1

Αποβολές (ομάδας - αντιπάλων):
➺ Παναθηναϊκός 2-2
➺ ΑΕΚ 2-2

Super League 2022-23 (κανονική διάρκεια):

Πέναλτι (υπέρ - κατά):
➺ Παναθηναϊκός 9-2 (+7)
➺ ΑΕΚ 8-4 (+4)

Φάουλ υπέρ:
➺ Παναθηναϊκός 409 (2ος)
➺ ΑΕΚ 367 (9η)

Φάουλ κατά:
➺ Παναθηναϊκός 357 (12ος)
➺ ΑΕΚ 447 (1η)

Κίτρινες κάρτες (ομάδας - αντιπάλων):
➺ Παναθηναϊκός 45-85
➺ ΑΕΚ 50-79

Κόκκινες κάρτες (ομάδας - αντιπάλων):
➺ Παναθηναϊκός 0-3
➺ ΑΕΚ 0-1

Αποβολές (ομάδας - αντιπάλων):
➺ Παναθηναϊκός 2-8
➺ ΑΕΚ 0-4

Super League 2022-23 (play off):

Πέναλτι (υπέρ - κατά):
➺ Παναθηναϊκός 1-1
➺ ΑΕΚ 2-2

Φάουλ υπέρ:
➺ Παναθηναϊκός 159 (2ος)
➺ ΑΕΚ 112 (7η)

Φάουλ κατά:
➺ Παναθηναϊκός 151 (2ος)
➺ ΑΕΚ 167 (1η)

Κίτρινες κάρτες (ομάδας - αντιπάλων):
➺ Παναθηναϊκός 25-35
➺ ΑΕΚ 23-25

Κόκκινες κάρτες (ομάδας - αντιπάλων):
➺ Παναθηναϊκός 2-1
➺ ΑΕΚ 0-2

Αποβολές (ομάδας - αντιπάλων):
➺ Παναθηναϊκός 2-2
➺ ΑΕΚ 0-2

Ειλικρινά, σας δείχνουν οι παραπάνω αριθμοί ότι (ανάμεσα στους δύο, μιας και ο Παναθηναϊκός είναι σήμερα το θέμα μας) υπάρχει ομάδα που ευνοείται και μάλιστα... σκανδαλωδώς; Αν η ΠΑΕ ΑΕΚ (και ο μεγαλομέτοχός της) ελέγχει πλήρως την διαιτησία, τότε συγνώμη αλλά κάποιος... πιάστηκε κορόιδο και πληρώνει (την... παράγκα ντε) τσάμπα.

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίας εβδομάδας

Super League 2022-23: Το πρόγραμμα της ΑΕΚ

Επιστροφή στην αγωνιστική δράση...

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη...

Από τον Μάνταλο στον Ελίασον, μία... επταετία δρόμος!

ΚΑΕ ΑΕΚ: Περαστικά κυρία Πέπη