Ποδαρικό στο 2024 με νίκη και τώρα ντέρμπι

AEK
Κατανοώ ότι πολύς κόσμος (πιθανολογώ η πλειοψηφία) εστιάζει στο αποτέλεσμα και κρίνει με αυτό ως (βασικό) κριτήριο την εικόνα μίας ομάδας. Δεν σκόραρε ο αντίπαλος στις δύο - τρεις πολύ καλές ευκαιρίες που δημιούργησε και νίκησες με 2-0 ή 3-0; Καλή (έως πολύ καλή) η ομάδα.

Σκόραρε ο αντίπαλος και δεν νίκησες; Σέρνεται η ομάδα, θέλει μεταγραφές και όλα τα συναφή. Δεν έχει σημασία αν η ομάδα σου είχε την ίδια εικόνα στα δύο παιχνίδια. Σημασία έχει το αποτέλεσμα.

Η ΑΕΚ κόντρα στον Βόλο δεν ήταν καλή, όπως δεν ήταν και στο Αγρίνιο ή στις Σέρρες. Σκόραρε, προηγήθηκε, αλλά δέχθηκε γκολ και ήρθε ισόπαλη. Χθες δεν δέχθηκε γκολ (ελέω Στάνκοβιτς) και πανηγύρισε τρίποντο. Τόσο απλά.

Ιδιαίτερα το πρώτο ημίωρο πρέπει να είναι το χειρότερο φετινό της ΑΕΚ σε επίπεδο δημιουργίας. Με όλα αυτά δεν υπονοώ ότι η νίκη της δεν ήταν δίκαιη, κάθε άλλο. Η ΑΕΚ είχε τριπλάσιες (συν μία) τελικές, διπλάσια γεμίσματα, τριπλάσια κόρνερ κλπ.

Για του λόγου το αληθές η στατιστική απεικόνιση της αναμέτρησης στην Νέα Φιλαδέλφεια με βάση την επίσημη ιστοσελίδα της διοργανώτριας αρχής:

ΑΕΚ - Βόλος 3-0
3 Γκολ 0
1 Ασίστ 0
13 Τελικές προσπάθειες 4
8 Σουτ εντός μεγάλης περιοχής 1
3 Σουτ εκτός μεγάλης περιοχής 1
2 Κεφαλιές 2
3 Αποκρούσεις 2
13 Επεμβάσεις 32
19 Κλεψίματα 19
12 Φάουλ 22
2 Οφσάιντ 1
9 Κόρνερ 3
36 Λάθη 32
13/34 Γεμίσματα 5/17

Είναι εντυπωσιακό το ότι ο Βόλος σε μόλις τέσσερις τελικές προσπάθειες είχε τρεις μεγάλες ευκαιρίες. Άλλα πράγματα που μου έκαναν εντύπωση; Το ότι η ΑΕΚ (λόγω έλλειψης φρεσκάδας και έντασης) περιμένει τον αντίπαλο. Δεν πιέζει στην αντίπαλη περιοχή για να "πνίξει" και να "σκάσει" τον αντίπαλο, όπως συνήθιζε να κάνει πέρυσι.

Σε κάποια φάση (στο πρώτο ημίχρονο) βλέπω τους ποδοσφαιριστές του Βόλου να κυκλοφορούν την μπάλα στην άμυνά τους και ο μόνος παίκτης της ΑΕΚ που ήταν κάτω από την σέντρα (στο μισό του Βόλου) ήταν ο Λιβάι Γκαρσία. Όλοι οι υπόλοιποι ήταν από το κέντρο και πίσω περιμένοντας. Κι επειδή μου έκανε εντύπωση περίμενα να δω αν θα ξανασυμβεί στην συνέχεια του παιχνιδιού ή απλά ήταν τυχαίο. Τελικά δεν ήταν (τυχαίο).

Ένα ακόμη που μου έκανε (αρνητική) εντύπωση ήταν το άμεσο παιχνίδι της ΑΕΚ. Σχεδόν όσες φορές πήγαν να αλλάξουν γρήγορα (και με μία επαφή) την μπάλα γινόταν (φθηνό) λάθος. Σαν να μην μπορούσε η ομάδα να το υποστηρίξει (αυτό που πέρυσι ήταν το μεγάλο της όπλο).

Όλα αυτά αποτελούν (καλόπιστες) διαπιστώσεις και όχι "μουρμούρα" ή "γκρίνια". Διαβάζω παντού ότι η φετινή ΑΕΚ είναι καλύτερη από την περσινή.

Ξεπερνώντας το ότι δεν μπορεί να υπάρξει ακριβής σύγκριση (πέρυσι δεν υπήρχαν Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και ο Ματίας είχε την ευκαιρία να κάνει ουσιαστικά δύο πλήρεις προετοιμασίες, λόγω της διακοπής των πρωταθλημάτων για το μουντιάλ) αγωνιστικά η ΑΕΚ δεν το δείχνει αυτό στο γήπεδο.

Υστερεί σε όλες τις κατηγορίες και "οπτικά" και στατιστικά. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει τίποτα απολύτως. Η ομάδα βρίσκεται μόλις τρεις βαθμούς μακριά από την κορυφή και έχει επίσης την δυνατότητα να υπερασπιστεί (και) το κύπελλο.

Κλείνοντας τα της αναμέτρησης με τον Βόλο οφείλω να σταθώ στην παρουσία τριών ποδοσφαιριστών οι οποίοι (κατά την γνώμη μου) ξεχώρισαν. Πρόκειται για τον Στάνκοβιτς με τις τρεις εντυπωσιακές και καθοριστικές επεμβάσεις (νομίζω ότι θα είχαμε αποφύγει τις "γκέλες" σε Αγρίνιο και Σέρρες αν τον είχαμε κάτω από τα δοκάρια), τον Λιβάι (όταν βάζεις δύο γκολ και σκοράρεις σε τέταρτο συνεχόμενο παιχνίδι λογικό είναι να ενδεικνύεσαι MVP) και τον Σιμάνσκι, ο οποίος για ένα ακόμη παιχνίδι ήταν ΠΑΝΤΟΥ (μα... παντού όμως)!

Το ότι οι δύο (από τους τρεις) διακριθέντες σου είναι τερματοφύλακας και ανασταλτικός μέσος και αγωνίζεσαι στο γήπεδό σου με τον Βόλο επιβεβαιώνει αυτό που λέγαμε για την όχι καλή εμφάνιση. Να κάνουμε και μία αναφορά στο (θετικότατο) ντεμπούτο (υπό την έννοια ότι ήταν το πρώτο παιχνίδι στην αρχική ενδεκάδα) του Πήλιου. Με την απουσία των δύο Ιρανών θα τον δούμε αρκετά στους προσεχείς αγώνες...

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίας εβδομάδας

Super League 2022-23: Το πρόγραμμα της ΑΕΚ

Επιστροφή στην αγωνιστική δράση...

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη...

Από τον Μάνταλο στον Ελίασον, μία... επταετία δρόμος!

ΚΑΕ ΑΕΚ: Περαστικά κυρία Πέπη