Συνεχίζουμε... αγκομαχώντας!!! (videos)

ΑΕΚ - Παναθηναϊκός
Γλυκόπικρη η γεύση που μου άφησε το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Σε αυτό συνετέλεσε τόσο το αποτέλεσμα (ισοπαλία), όσο (κυρίως) η γενικότερη εικόνα της ομάδας ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα (γενικότερα, όχι του εν λόγω παιχνιδιού). Τί κρατώ από το παιχνίδι;

Τον (on fire) Λιβάι Γκαρσία που πήγε να πάρει το ματς σχεδόν μόνος του και την εικόνα - αντίδραση της ΑΕΚ στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα που είχα να την δω κάτι... μήνες!

Μίας ομάδας δηλαδή να μην "σβήνει" στο φινάλε, να μην συμβιβάζεται με την ήττα και να προσπαθεί να πάρει ότι καλύτερο μπορεί μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο των καθυστερήσεων.

Και δεν αναφέρομαι τόσο στην ισοφάριση, όσο στην διπλή ευκαιρία που χάθηκε (από Μάνταλο και Αραούχο) για την νίκη, δηλαδή η ομάδα δεν αρκέστηκε στο ότι ισοφάρισε (και έσωσε -υπό μία έννοια- την παρτίδα) αλλά κυνήγησε το τρίποντο.

Μία "κανονική" ΑΕΚ (η περσινή δηλαδή) αυτόν τον Παναθηναϊκό, στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται και με τον τρόπο που αγωνίστηκε στην Νέα Φιλαδέλφεια (που πίεσε ψηλά δηλαδή) θα τον είχε "καθαρίσει σαν αβγό".

Μέτριο ποιοτικά το ντέρμπι, με τις δύο ομάδες (που δεν διανύουν καλό "φεγγάρι") να υπερβαίνουν τους εαυτούς τους για την νίκη (που τελικά δεν ήρθε για κανέναν). Ένταση, πάθος, αγωνία μέχρι τέλους, αλλά και χαμηλής ποιότητας ποδόσφαιρο με (σχετικά) αργό ρυθμό.

Αστεία (και απαράδεκτα) και τα δύο γκολ που δέχθηκε η ΑΕΚ, με τον Παναθηναϊκό να έχει δύο τελικές στην εστία και ισάριθμα γκολ (το έχω ξαναδεί πολλάκις το σενάριο). Το ότι οι Γκατσίνοβιτς, Τσούμπερ, Ελίασον, Σιντιμπέ, Πινέδα (σε καλύτερη πάντως κατάσταση από τους άλλους προαναφερθέντες) είναι "σκασμένοι" (ντεφορμέ που λένε και στο χωριό μου) είναι γνωστό.

Το ότι οι Αραούχο, Φερνάντες, Γιόνσον εκτός ρυθμού είναι επίσης γνωστό. Όπως και το ότι η ΑΕΚ δεν έχει πάρει σχεδόν τίποτα από τους νεοφερμένους Πόνσε, Πισάρο. Συνυπολογίστε και τις απουσίες (σπανίως θυμάμαι φετινή αποστολή με λιγότερες από πέντε απουσίες) και... έδεσε το γλυκό!

Τί και ποιους ξεχώρισα; Τον (δικαίως MVP) Λιβάι Γκαρσία. Σκόραρε τρεις φορές (αν και μέτρησαν τα δύο γκολ), κέρδισε πέναλτι και ταλαιπώρησε (όσο κανένας άλλος) την άμυνα του Παναθηναϊκού. Πόσα περισσότερα να κάνει σε ντέρμπι κορυφής;

Από κοντά σε απόδοση ο Σιμάνσκι που εξελίσσεται σε MVP της (μισής μέχρι τώρα) σεζόν. "Σέρβιρε" με τρομερή μπαλιά το πρώτο γκολ του Λιβάι και... μαντέψτε, είναι ο κορυφαίος της ΑΕΚ σε ασίστ στο φετινό πρωτάθλημα. Έχει τέσσερις, όσες και ο Ελίασον.

Σε αυτούς που ξεχώρισα θα βάλω και τον Μάνταλο (παρότι πέρασε ως αλλαγή). "Γλύκανε" το παιχνίδι της ΑΕΚ στο τελευταίο ημίωρο που αγωνίσθηκε, έγινε πιο "ήρεμο" και ορθολογικό. Γενικότερα η ΑΕΚ πήρε πράγματα από τις αλλαγές της (μετά από καιρό).

Ακόμη και ο Πισάρο ήταν καλύτερος από προηγούμενες εμφανίσεις του (χωρίς βέβαια να ξεχωρίσει, αλλά τουλάχιστον δεν ήταν αρνητικός όπως στα προηγούμενα ματς). Η στατιστική απεικόνιση της αναμέτρησης στο γήπεδο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" με βάση την επίσημη ιστοσελίδα της διοργανώτριας αρχής:

ΑΕΚ - Παναθηναϊκός 2-2
2 Γκολ 2
1 Ασίστ 2
14 Τελικές προσπάθειες 8
6 Σουτ εντός μεγάλης περιοχής 5
5 Σουτ εκτός μεγάλης περιοχής 1
3 Κεφαλιές 2
0 Αποκρούσεις 3
14 Επεμβάσεις 33
23 Κλεψίματα 26
18 Φάουλ 12
1 Οφσάιντ 2
8 Κόρνερ 2
42 Λάθη 31
19/40 Γεμίσματα 8/15

Σε ατομικό επίπεδο, Λιβάι Γκαρσία ο σκόρερ (και των δύο γκολ), στον Σιμάνσκι ανήκει η μοναδική ασίστ της ΑΕΚ στο παιχνίδι. Τις περισσότερες τελικές προσπάθειες είχε ο Λιβάι (πέντε), τις υπόλοιπες εννέα είχαν ισάριθμοι ποδοσφαιριστές. Δηλαδή δεν υπήρξε παίκτης της ΑΕΚ στο ντέρμπι με δύο (και πλέον) τελικές πλην του Λιβάι.

Τα περισσότερα γεμίσματα επιχείρησε ο Άμραμπατ (8/13), 3/7 είχε ο Μάνταλος, 2/3 ο Γιόνσον, 2/4 ο "Γκάτσι". Στο passing game μεγαλύτερη συνεισφορά είχαν ο Σιμάνσι (έξι πάσες), ο Πινέδα (πέντε) και ο Γκαρσία (τέσσερις). Από τρεις κατέγραψαν ο Μάνταλος και ο Γιόνσον παρότι ήρθαν από τον πάγκο (τρεις είχαν επίσης ο Ρότα και ο Γκατσίνοβιτς).

Στα περισσότερα λάθη υπέπεσε ο Λιβάι (εννέα), από πέντε είχαν οι Σιντιμπέ, Πινέδα, Γκατσίνοβιτς. Στην κατηγορία "Αποκρούσεις" η στατιστική της ΑΕΚ καταγράφει... μηδέν (είπαμε, ότι πήγε μέσα "έγραψε"). Μεγαλύτερος "κλέφτης" ο Βίντα (έξι), ένα λιγότερο (πέντε κλεψίματα) είχε ο Σιμάνσκι.

Κορυφαίοι σε επεμβάσεις ο Σιμάνσκι, ο Βίντα και ο Ρότα (από τρεις). Στα περισσότερα φάουλ υπέπεσε ο Σιμάνσκι (τέσσερα), από τρία είχαν ο Άμραμπατ και ο Βίντα. Περισσότερα κερδισμένα φάουλ (τέσσερα) είχε ο Μάνταλος, ακολουθεί ο Σιμάνσκι με δύο (ο οποίος είναι μέσα σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ολόκληρη η επιθετική γραμμή της ΑΕΚ -είτε ξεκίνησαν, είτε πέρασαν ως αλλαγή ("Γκάτσι", Λιβάι, Άμραμπατ, Τσούμπερ, Αραούχο, Πισάρο, Ελίασον)- κέρδισε όλα κι όλα... τρία φάουλ σε εκατό αγωνιστικά λεπτά!!!

Συνεχίζουμε. Υπάρχει το (κυριολεκτικά) δίχως αύριο παιχνίδι της ΑΕΚ με τον (ανεβασμένο) Άρη στο γήπεδο "Κλεάνθης Βικελίδης" στην ρεβάνς του ισόπαλου 0-0 στην Νέα Φιλαδέλφεια για το κύπελλο Ελλάδος. Πέμπτο συνολικά παιχνίδι μέσα στο 2024 και τέταρτο (συνεχόμενο) ντέρμπι σε διάστημα μόλις δέκα ημερών:

➺ Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2024: Ολυμπιακός - ΑΕΚ 1-2 (πρωτάθλημα)
➺ Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024: ΑΕΚ - Άρης 0-0 (κύπελλο)
➺ Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024: ΑΕΚ - Παναθηναϊκός 2-2 (πρωτάθλημα)
➺ Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024: Άρης - ΑΕΚ (κύπελλο)

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίας εβδομάδας

Super League 2022-23: Το πρόγραμμα της ΑΕΚ

Επιστροφή στην αγωνιστική δράση...

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη...

Από τον Μάνταλο στον Ελίασον, μία... επταετία δρόμος!

ΚΑΕ ΑΕΚ: Περαστικά κυρία Πέπη