Το πρώτο ντέρμπι της χρονιάς...

Ολυμπιακός - ΑΕΚ
Άκρως ενδιαφέρουσα η 17η αγωνιστική. Ο πρωτοπόρος ΠΑΟΚ θα φιλοξενηθεί από τον Άρη στο κλασικό ντέρμπι της συμπρωτεύουσας και η ΑΕΚ (που απέχει τρεις βαθμούς από την κορυφή) θα φιλοξενηθεί από τον Ολυμπιακό που βρίσκεται τρεις βαθμούς πίσω της (και έξι μακριά από την κορυφή).

Παρότι είναι πολύ νωρίς για να θεωρούμε ότι μπορεί να κριθεί κάτι, αν ο ΠΑΟΚ περάσει νικηφόρα από το "Κλεάνθης Βικελίδης" και η ΑΕΚ ηττηθεί θα μείνει έξι βαθμούς πίσω, ενώ αν νικήσει θα μείνει ο Ολυμπιακός εννέα βαθμούς μακριά από την κορυφή.

Οπότε σε κάθε περίπτωση το παιχνίδι στο γήπεδο "Γεώργιος Καραϊσκάκης", αν και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως "τελικός", σίγουρα είναι καθοριστικό και για τις δύο ομάδες. Εννοώ και σε βαθμολογικό επίπεδο, πέραν του πρεστίζ.

Διαβάστε το παρελθόν των αναμετρήσεων των δύο ομάδων σε επίπεδο πρωταθλήματος και άλλα ενδιαφέροντα ιστορικά και στατιστικά στοιχεία όπως τα καταγράφει -μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της- η Super League. Σύμφωνα με την προαναγγελία της διοργανώτριας αρχής:

Μόλις στα τρία από τα δέκα τελευταία τους παιχνίδια έχει επικρατήσει ο γηπεδούχος, ενώ τα τέσσερα από αυτά έχουν ολοκληρωθεί ισόπαλα. Η ΑΕΚ με την περσινή της νίκη στην έδρα του Ολυμπιακού με 3-1 στις 23 Απριλίου 2023 για τα Playoffs έσπασε ένα σερί που την ήθελε να μην έχει νίκη σε 16 διαδοχικές αναμετρήσεις με τους Ερυθρόλευκους.

Από τις 4 Φεβρουαρίου 2018 που επικράτησε με 2-1 στο Στάδιο Καραϊσκάκης υπήρξαν 11 νίκες του Ολυμπιακού και πέντε ισοπαλίες. Ο Ολυμπιακός στο σύνολο των αναμετρήσεων τους έχει 38 νίκες ως γηπεδούχος, με τις περισσότερες από αυτές να είναι με 3-0 και 2-0, σκορ που έχουν επαναληφθεί 9 φορές.

Μεταξύ τους υπάρχουν μόλις τρία ματς που έχουν τελειώσει χωρίς να σημειωθεί τέρμα, ενώ το πιο συχνό σκορ στις ισοπαλίες τους είναι με 1-1. Η τελευταία φορά που δε σημειώθηκε γκολ σε Ολυμπιακός - ΑΕΚ ήταν στις 30 Μαΐου 1999.

Η πρώτη αναμέτρηση με γηπεδούχο τον Ολυμπιακό στο πλαίσιο της Α' Εθνικής / Super League έγινε στις 12 Ιουνίου 1960 κι η ΑΕΚ επικράτησε 1-0 με γκολ του Ανδρέα Σταματιάδη. Την επόμενη σεζόν ο Ολυμπιακός επικράτησε με 3-1, ενώ μια χρονιά μετά (1961-62) σημειώθηκε η πρώτη από τις τρεις μεταξύ τους λευκές ισοπαλίες.

Ο Μάικ Γαλάκος στις 8 Φεβρουαρίου 1981 και ο Ολέγκ Προτάσοφ την 1η Σεπτεμβρίου 1991 είναι οι μόνοι ποδοσφαιριστές που έχουν σημειώσει χατ τρικ σε αναμέτρηση Ολυμπιακός - ΑΕΚ.

Από την πλευρά της ΑΕΚ, ο Μίμης Παπαϊωάννου έχει βρει δίχτυα 9 φορές σε εκτός έδρας αγώνες με τον Ολυμπιακό και είναι στην κορυφή του σχετικού πίνακα των σκόρερ των αναμετρήσεων, με μεγάλη απόσταση από τον δεύτερο που είναι ο Κώστας Φορτούνης με 5 γκολ.


Το παρελθόν των δύο ομάδων σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της διοργανώτριας Super League:

Αναμετρήσεις: 67
Νίκες Ολυμπιακού: 38
Ισοπαλίες: 13
Νίκες ΑΕΚ: 16
Γκολ: 122-50

Πρωτάθλημα: Super League
Αγωνιστική περίοδος: 2023-24
Αγωνιστική: 17η (κανονική σεζόν)
Αναμέτρηση: Ολυμπιακός - ΑΕΚ
Ημερομηνία διεξαγωγής: Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024
Ώρα έναρξης: 21:00
Γήπεδο: "Γεώργιος Καραϊσκάκης"

Διαιτητής: Μαρέφκα (Σλοβακίας)
Βοηθοί: Χρμο (Σλοβακίας, Ζέμκο (Σλοβακίας)
4ος διαιτητής: Βεργέτης (Αρκαδίας)
VAR: Μίκελ (Σλοβακίας)
AVAR: Μεϊντανάς (Αχαΐας)
Παρατηρητής: Καλογερόπουλος (Αθηνών)

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίας εβδομάδας

Super League 2022-23: Το πρόγραμμα της ΑΕΚ

Επιστροφή στην αγωνιστική δράση...

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη...

Από τον Μάνταλο στον Ελίασον, μία... επταετία δρόμος!

ΚΑΕ ΑΕΚ: Περαστικά κυρία Πέπη