Ντέρμπι «δικεφάλων» και ντέρμπι κορυφής

ΑΕΚ
Υπάρχει φαβορί σε ένα ντέρμπι κορυφής; Τις περισσότερες φορές, όχι! Είναι ένα παιχνίδι ανάμεσα σε ισοδύναμες (θεωρητικά τουλάχιστον) ομάδες, στο οποίο όλα τα αποτελέσματα είναι "ανοιχτά". Τι θα βρει απέναντί της απόψε η ΑΕΚ στο γήπεδο της Τούμπας;

Την ομάδα με τις περισσότερες νίκες στο φετινό πρωτάθλημα (16), με την καλύτερη επίθεση επίθεση (57 γκολ) και την καλύτερη άμυνα (15), που είναι αήττητη στο γήπεδό της με δέκα (10) νίκες και μία ισοπαλία (με τον Άρη). Μία ομάδα που παραμένει εντός και των τριών της στόχων - διοργανώσεων. Πρώτη στο πρωτάθλημα, στα ημιτελικά του κυπέλλου Ελλάδος, ενώ συνεχίζει και στην Ευρώπη.

Μία ομάδα που έχει υπέρ της (και) την παράδοση καθώς οι νίκες του ΠΑΟΚ είναι διπλάσιες (και βάλε) σε σχέση με τις αντίστοιχες της ΑΕΚ (33-15). Αυτά όσον αφορά τα "πριν" της αναμέτρησης. Τί θα κρίνει το σημερινό ντέρμπι; Τα πάντα και τίποτα (κυριολεκτικά)!

Δεν έχω παρακολουθήσει τον ΠΑΟΚ (στον βαθμό που θα έπρεπε) για να έχω άποψη των τεχνικών του χαρακτηριστικών, των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων του οπότε θα εστιάσω στα της ΑΕΚ. Τον σχηματισμό - διάταξη που θα δούμε στην Τούμπα τον γνωρίζουμε, δεν αλλάζει.

4-4-2 (ή όπως αλλιώς θα μπορούσε το αποκαλέσει κάποιος). Αυτό που αποτελεί ερωτηματικό είναι το που θα "στηθούν" οι παίκτες. Από που δηλαδή θα αρχίζει η (πρώτη) γραμμή άμυνας. Θα επιλέξει ο Ματίας την πίεση σε ολόκληρο το γήπεδο, μέχρι και τον αντίπαλο τερματοφύλακα; Θα προτιμήσει να περιμένει η ΑΕΚ τον ΠΑΟΚ στα 3/4α (ή ακόμη και στο μισό) του γηπέδου;

Ενδιαφέρον ερώτημα, του οποίου την απάντηση γνωρίζει μόνο ο Αργεντινός τεχνικός. Αυτός προπονεί καθημερινά τους ποδοσφαιριστές (άρα γνωρίζει τα επίπεδα των αντοχών και των φυσικών τους δυνάμεων την δεδομένη χρονική περίοδο) και παράλληλα έχει μελετήσει (εξαντλητικά) τον αντίπαλο ψάχνοντας τα αδύναμα σημεία του.

Ας κάνουμε μία απόπειρα να μαντέψουμε την αρχική ενδεκάδα. Στην εστία ο Στάνκοβιτς. Στην άμυνα η μόνη θέση που θεωρώ σίγουρη είναι του Βίντα (δεξί στόπερ). Έχω την εντύπωση ότι η ΑΕΚ θα παραταχθεί με την λογική των πρόσφατων ντέρμπι με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό στα άκρα, δηλαδή Σιντιμπέ δεξιά και Ρότα αριστερά (με ανάποδο πόδι).

Για παρτενέρ του Βίντα βλέπω τον Μουκουντί παρότι ο Κάλενς (με την παρουσία του το διάστημα που έλειπε στην Αφρική ο Μουκουντί) θέτει σοβαρή υποψηφιότητα. Ανασταλτικός μέσος ο Γιόνσον (με την απουσία του Σιμάνσκι δεν τίθεται δίλημμα). Δίπλα του ο Πινέδα (για τον Λιούμπισιτς είναι νωρίς ακόμη για να ξεκινήσει).

Αριστερά ο Γκατσίνοβιτς, δεξιά ο Ελίασον (και οι δύο παίζουν χωρίς... αντίπαλο, όταν ο Άμραμπατ είναι εκτός και ο Φερνάντες όχι έτοιμος ακόμη για να ξεκινήσει). Στην κορυφή της επίθεσης υπάρχει το μεγάλο δίλημμα. Λιβάι ή Έκι; Και οι δύο είναι ετοιμοπόλεμοι και σε πολύ καλή κατάσταση, από όσα είδαμε στο τελευταίο παιχνίδι.

Η λογική λέει Λιβάι, αλλά πως αφήνεις στον πάγκο έναν επιθετικό που σκόραρε επτά φορές στα τρία τελευταία ματς; Θεωρώ ότι θα εξαρτηθεί και από την προσέγγιση του αγώνα. Αν η ΑΕΚ κάνει άμυνα στα 4/4α έχουν ρόλο και οι δύο (όχι μαζί). Αν η ΑΕΚ κάνει άμυνα στα 3/4α (ή και στο μισό γήπεδο) ο Γκαρσία έχει ξεκάθαρο προβάδισμα να ξεκινήσει λόγω της κίνησής του στον χώρο.

Παρότι και ο Ματίας δήλωνε χθες ότι δεν αποφασίσει ακόμη εικάζω πως θα δούμε Λιβάι στο αρχικό σχήμα. Και υπάρχει και η θέση του περιφερειακού επιθετικού (πίσω από τον φορ) με ξεκάθαρο φαβορί τον Τσούμπερ. Μήπως όμως δούμε κάποια έκπληξη εκεί με τον Μάνταλο; Το έχει ξανακάνει (αρκετές φορές) ο Αλμέιδα προσθέτοντας με αυτόν τρόπο έναν ακόμη χαφ. Εξάλλου ο Ματίας πάντα επιφυλάσσει μία έκπληξη στον αντίπαλο προπονητή (και σε εμάς).

Διαβάστε το παρελθόν των αναμετρήσεων των δύο ομάδων σε επίπεδο πρωταθλήματος και άλλα ενδιαφέροντα ιστορικά και στατιστικά στοιχεία όπως τα καταγράφει -μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της- η Super League. Σύμφωνα με την προαναγγελία της διοργανώτριας αρχής:

Τρεις διαδοχικές νίκες έχει η ΑΕΚ στις τελευταίες αναμετρήσεις της με τον ΠΑΟΚ για το πρωτάθλημα εντός και εκτός έδρας, αφού επικράτησε στα δύο περσινά παιχνίδια των δύο ομάδων για τα Playoffs και στον Α’ Γύρο της φετινής Super League. Μάλιστα σε αυτές τις τρεις αναμετρήσεις ο ΠΑΟΚ δεν έχει καταφέρει να σκοράρει.

Ο ΠΑΟΚ είχε επικρατήσει στη μεταξύ τους αναμέτρηση στην Τούμπα για την περσινή περίοδο με 2-0 στις 19 Φεβρουαρίου 2023 και αυτή είναι η τελευταία του νίκη επί των Κιτρινόμαυρων.

Αυτό το σερί της ΑΕΚ έρχεται μετά από εννέα διαδοχικά παιχνίδια χωρίς ήττα για τον ΠΑΟΚ στις συναντήσεις των δύο ομάδων για το πρωτάθλημα και στις δύο έδρες.

Αυτή θα είναι η 73η φορά που θα συναντηθούν οι δύο ομάδες με γηπεδούχο τον ΠΑΟΚ, με την ομάδα της Θεσσαλονίκης να έχει 33 νίκες, την ΑΕΚ να έχει φύγει 15 φορές νικήτρια και 24 από τις αναμετρήσεις να έχουν ολοκληρωθεί με ισοπαλία.

Η πρώτη αναμέτρηση που έγινε ποτέ για την Α’ Εθνική / Super League ήταν στις 13 Δεκεμβρίου 1959 με την ΑΕΚ να επικρατεί στην Τούμπα με 2-1 χάρη σε δύο γκολ του Κώστα Νεστορίδη, ενώ για τον ΠΑΟΚ σκόραρε ο Νικολαΐδης.

Ο Κώστας Νεστορίδης εκείνα τα πρώτα χρόνια κατάφερε να βρει δίχτυα έξι φορές στο γήπεδο της Τούμπας και έτσι βρίσκεται στην πρώτη θέση των σκόρερ όλων των εποχών για τα ντέρμπι του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ. Οι Σαράφης, Γκουερίνο, Χρήστος Δημόπουλος, Βασιλάκος, Μπλάνκο και Βιεϊρίνια έχουν από τέσσερα γκολ.

Η ευρύτερη νίκη της ομάδας της Θεσσαλονίκης είναι το 5-0 της σεζόν 1982-83 (11’ Κούδας, 50 Κωστίκος, 61’ Χρ. Δημόπουλος, 70’ Χρ. Δημόπουλος, 85’ Χρ. Δημόπουλος). Από την άλλη πλευρά, η ΑΕΚ έχει καταφέρει να επικρατήσει με 4-0 στην Τούμπα στις 14 Απριλίου 2008 με τους Παπασταθόπουλο, Μπλάνκο, Λυμπερόπουλο και Καλόν να σημειώνουν τα γκολ.

Το παρελθόν των δύο ομάδων σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της διοργανώτριας Super League:

Αναμετρήσεις: 72
Νίκες ΠΑΟΚ: 33
Ισοπαλίες: 24
Νίκες ΑΕΚ: 15
Τέρματα: 96-62

Πρωτάθλημα: Super League
Αγωνιστική περίοδος: 2023-24
Αγωνιστική: 22η
Αναμέτρηση: ΠΑΟΚ - ΑΕΚ
Ημερομηνία: Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024
Ώρα έναρξης: 20:00
Γήπεδο: Τούμπας

Διαιτητής: Αγκάγεφ (Αζερμπαϊτζάν)
Βοηθοί: Ζεϊνέλοφ, Εμιρέλι (Αζερμπαϊτζάν)
4ος διαιτητής: Διαμαντόπουλος (Αρκαδίας)
VAR: Μασίγεφ (Αζερμπαϊτζάν)
AVAR: Μπουξμπάουμ (Ανατολικής Αττικής)
Παρατηρητής: Μπριάκος (Ηπείρου)

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίας εβδομάδας

Με κεκτημένη ταχύτητα από το «Βικελίδης» (videos)

Ο τελικός, των τελικών, ω... τελικέ!

Νίκη επί του Άρη και (επί) των... ημίψηλων παραγόντων!

ΚΑΕ ΑΕΚ: Περαστικά κυρία Πέπη

Επιστροφή στην αγωνιστική δράση...