Ο εξαιρετικός κύριος Λιβάι Γκαρσία

Levi Garcia
Είχα κατά νου να γράψω κείμενο για τον Λιβάι Γκαρσία (Levi Garcia) το καλοκαίρι του 2022 όταν διαβάζαμε ότι ο Ματίας Αλμέιδα τον προετοίμαζε για σέντερ φορ. Το είχα σχεδιάσει, το είχα "πλάσει" στο μυαλό μου, αλλά για κάποιον λόγο δεν το έγραψα ποτέ.

Μέσες - άκρες αυτό που ήθελα να πω (και πλέον δεν έχει και πολύ σημασία καθώς τον βλέπουμε - απολαμβάνουμε και πέρυσι και φέτος ως φουνταριστό) είναι πως του ταίριαζε η θέση (κάτι που είχαμε δει και με τον Οφρυδόπουλο στον πάγκο). Έχει όλα τα (τεχνικά) χαρακτηριστικά ενός μοντέρνου φορ.

Στο μυαλό μου είχα (τότε) την περίπτωση του Ντανιέλ Μπατίστα. Θεωρούσα (και θεωρώ) ότι ομοιάζουν (πολύ). Συν του ότι του ότι ο Λιβάι είναι πιο εκρητικός και (πολύ) πιο γρήγορος, στα πρώτα μέτρα τουλάχιστον. Θυμάμαι ότι ο Ντούσαν Μπάγεβιτς αφιέρωσε ένα καλοκαίρι για να "μετατρέψει" τον Ντανιέλο σε κλασικό φορ.

Μέχρι τότε ο Μπατίστα ήταν κάτι ανάμεσα σε επιθετικό χαφ και περιφερειακό επιθετικό που έπαιζε με πρόσωπο προς την εστία. Εκείνο το καλοκαίρι έμαθε να παίζει (και) με πλάτη, να "μετακινεί" τα αντίπαλα στόπερ (δημιουργώντας χώρους για τους συμπαίκτες του), να "σπάει" την μπάλα (παίζοντας με πλάτη) και γενικότερα να κινείται σε μικρούς χώρους (εντός περιοχής δηλαδή).

Κάπως έτσι, με τρεις παίκτες σε "λάθος" θέσεις: τον Μπατίστα από περιφερειακό επιθετικό σε κλασικό φορ, τον Κωστή από δεξιόδαρο μεσοεπιθετικό σε αριστερό χαφ - εξτρέμ και τον Τσιάρτα (αριστεροπόδαρος και κλασικό δεκάρι) σε δεξί χαφ - εξτρέμ, απολαύσαμε μπαλάρα!

Ίδια αίσθηση είχα το καλοκαίρι του 2022 και για την μετατόπιση του Λιβάι στην κορυφή της επίθεσης. Ο Λιβάι αποκτήθηκε από την ΑΕΚ το καλοκαίρι του 2020 από την Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ με ένα ποσό που "άγγιζε" τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ (2.300.000 αν δεν με απατά η μνήμη). Για την ακρίβεια με αυτό το ποσό αγοράσθηκε το 60% των δικαιωμάτων του ποδοσφαιριστή.

Ήρθε ως ακραίος μεσοεπιθετικός (κυρίως από δεξιά). Έκανε ντεμπούτο στις 24 Σεπτεμβρίου 2020 στην αναμέτρηση Σεντ Γκάλεν - ΑΕΚ 0-1 (με το γκολ του Νέλσον Οιβέιρα) για τα προκριματικά του Europa League. Το ντεμπούτο του στο πρωτάθλημα της Super League έγινε τρεις ημέρες αργότερα (27 Σεπτεμβρίου 2020) στο παιχνίδι ΑΕΚ - Λαμία 3-0, όπου σημείωσε και το ένα (το πρώτο για την ακρίβεια) από τα (τρία) τέρματα του αγώνα.

Πέρυσι -παρά την καταπληκτική σεζόν που πραγματοποίησε- ήταν θέμα συζήτησης μεταξύ των φίλων της ΑΕΚ. Το αν χρειάζεται η ομάδα έναν "παστελωτή"! Ο Λιβάι ολοκλήρωσε την περσινή σεζόν σκοράροντας 18 φορές, 14 στο πρωτάθλημα και 4 στο κύπελλο. 18 τέρματα στη σεζόν, θυμίζω, ότι πέτυχε και ο Μπακαμπού που ήταν στο μεταγραφικό στόχαστρο της ΑΕΚ.

Η απλοϊκή ποδοσφαιρική προσέγγιση λέει πως ο φορ κρίνεται (μόνο) από τα τέρματα που σημειώνει. Σκόραρε; Ήταν σούπερ. Δεν σκόραρε; Ήταν μία κακή ημέρα στην δουλειά.

Έπρεπε να λείψει (για μεγάλο χρονικό διάστημα) φέτος ο Λιβάι για να γίνει κατανοητό τι κάνει στο γήπεδο και τι προσφέρει στην ομάδα, ανεξάρτητα από τα γκολ που πετυχαίνει. Λένε ότι η περσινή σεζόν ήταν η χρονιά της "έκρηξης" του Λιβάι.

Διαφωνώ, η χρονιά της "έκρηξης" είναι (για την ακρίβεια θα ήταν αν δεν είχε τόσους τραυματισμούς) η φετινή. Φέτος (δείχνει να) είναι πιο "άνετος" στον (νέο) ρόλο του. Κάνει όλες τις δουλειές που έκανε και πέρυσι, αλλά σκοράρει με μεγαλύτερη συχνότητα.

Προσέξτε τα (εκπληκτικά) στατιστικά του: εννέα (9) παιχνίδια στο πρωτάθλημα (655 αγωνιστικά σύμφωνα με την Super League, 618 σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ΠΑΕ ΑΕΚ) - ισάριθμα (9) γκολ! Εννέα τέρματα σε 28 τελικές προσπάθειες! Πρώτος σκόρερ της ΑΕΚ, ενώ είναι τέταρτος σε τελικές και 16ος σε χρόνο συμμετοχής.

Δεν μπορώ παρά να αναρωτιέμαι τι αριθμούς και στατιστικά θα είχε καταγράψει την φετινή αγωνιστική περίοδο αν δεν αντιμετώπιζε τόσους τραυματισμούς! Αν είχε δηλαδή (για παράδειγμα) τον χρόνο συμμετοχής του Στίβεν, του Νίκλας, του Ορμπελίν ή του Μιγιάτ...

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίας εβδομάδας

Με κεκτημένη ταχύτητα από το «Βικελίδης» (videos)

Ο τελικός, των τελικών, ω... τελικέ!

Επιστροφή στην αγωνιστική δράση...

Νίκη επί του Άρη και (επί) των... ημίψηλων παραγόντων!

ΚΑΕ ΑΕΚ: Περαστικά κυρία Πέπη