Κακό (μα πολύ κακό όμως) παιχνίδι (μέρος δεύτερο)

Πραγματικά πολύ κακό παιχνίδι στην Τούμπα. Είμαι σίγουρος ότι αν έκατσε κάποιος ουδέτερος (ούτε φίλος της ΑΕΚ, ούτε φίλος του ΠΑΟΚ δηλαδή) ποδοσφαιρόφιλος να το παρακολουθήσει είτε δεν θα άντεχε να το δει μέχρι τέλους, είτε θα... έβριζε για τις δύο "χαμένες" ώρες από την ζωή του.

Κάτω του μετρίου ρυθμός, μηδενική δημιουργία (και από τις δύο ομάδες), ελάχιστες καλές στιγμές, λογική του τύπου "φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη", κακό (κάκιστο για την ακρίβεια) θέαμα.

Διάβασα για "παιχνίδι τακτικής" ή ότι υπερίσχυσε η τακτική του θεάματος. Κάτι τέτοια λέμε όταν το ματς είναι κακό! Λες και στους αγώνες με ωραίο θέαμα η τακτική... μειονεκτεί! Παιχνίδι "κομμένο και ραμμένο" για ισοπαλία (με βάση και την στατιστική απεικόνιση της αναμέτρησης) και το 1-1 κρίνεται δίκαιο.

Πως "πήγε" το ματς


Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε (πολύ) δυνατά στο πρώτο δεκάλεπτο. Πίεσε ψηλά (και αποτελεσματικά) την ΑΕΚ και δεν επέτρεψε να βγάλει τη μπάλα από την άμυνά της. Πάντως δεν κατάφερε να απειλήσει. Από το 10ο έως το 15ο λεπτό οι παίκτες της ΑΕΚ βρήκαν τα πατήματά τους, έβγαλαν αντίδραση και ισορρόπησαν το παιχνίδι.

Από το 15ο λεπτό και μετά η ΑΕΚ ήταν αφεντικό του αγώνα, κυκλοφόρησε τη μπάλα, είχε την (συντριπτική) κατοχή της μπάλας, έκλεισε τον ΠΑΟΚ στο μισό γήπεδο. Κι αυτή όμως με την σειρά της δεν κατάφερε να απειλήσει. Δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη υποψία ευκαιρίας στο παιχνίδι καταγράφηκε στο 40ό λεπτό (με τον Γκατσίνοβιτς).

Ο ΠΑΟΚ πήρε μέτρα και ανέβασε την απόδοσή του κυρίως στο τελευταίο ημίωρο (λόγω και της πίεσης του 0-1). Μέχρι τότε αναρωτιόμουν (έχοντας παρακολουθήσει μόνο ένα ολόκληρο παιχνίδι του, αυτό του πρώτου γύρου με την ΑΕΚ) πως είναι δυνατόν να είναι πρώτος και να μοιράζει δεξιά και αριστερά τεσσάρες με την εικόνα που έβλεπα στο γήπεδο (την πρώτη ώρα του αγώνα). Βέβαια ένα κομμάτι ενός αγώνα δεν είναι αντιπροσευτικό δείγμα της γενικότερης εικόνας μίας ομάδας στο πρωτάθλημα, αλλά εκείνη την ώρα η απορία (μου) δημιουργήθηκε.

Μηδέν τελικές προσπάθειες οι επιθετικοί!


Ήταν ένα παιχνίδι φτωχό σε τελικές προσπάθειες (και κατ' επέκταση ακόμη πιο φτωχό σε ευκαιρίες). Μονοψήφιο αριθμό ο ΠΑΟΚ (μόλις εννέα), μία περισσότερη η ΑΕΚ (δέκα). Πρόκειται για την δεύτερη χειρότερη επίδοση της ΑΕΚ στο φετινό πρωτάθλημα.

Λιγότερες (οκτώ) είχε στο εντός έδρας παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, ενώ δέκα επίσης είχε στο εντός έδρας ματς με την Λαμία. Το οξύμωρο όμως δεν είναι αυτό, αλλά το ότι το επιθετικό δίδυμο της ομάδας είχε ΜΗΔΕΝ τελικές! Ούτε μία, ανεξάρτητα από το ποιοί αγωνίσθηκαν.

Εξηγούμαι: όταν λέω επιθετικό δίδυμο αναφέρομαι στον σέντερ φορ και στον περιφερειακό επιθετικό. Φουνταριστός έπαιξε ο Λιβάι και αργότερα (στην θέση του) ο Πόνσε. Πίσω από τον σέντερ φορ αγωνίσθηκαν αρχικά ο Τσούμπερ, εν συνεχεία ο Μάνταλος και ο Αραούχο.

Και οι πέντε είχαν ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ τελικές προσπάθειες. Ούτε μία σε 98 αγωνιστικά λεπτά!!! Τα ξαναγράφω (μπας και το εμπεδώσω), οι δύο πρώτοι σκόρερ της ΑΕΚ (ο Λιβάι και ο Έκι, με 17 γκολ στο σύνολο) είχαν ΜΗΔΕΝ τελικές! Να σημειωθεί ότι τις περισσότερες τελικές (μόλις δύο βέβαια) είχαν ο αριστερός μπακ (Πήλιος) και ο (κεντρικός χαφ και δεξί μπακ στο φινάλε) Πινέδα.

Δεν πήραμε (σχεδόν) τίτοτα από τις αλλαγές


Οι αλλαγές είναι αναπόσπαστο κομμάτι της αγωνιστικής εικόνας της ΑΕΚ. Δεν πρόκειται για αναπληρωματικούς παίκτες που απλά θα καλύψουν όποιο κενό μπορεί να δημιουργηθεί. Ο τρόπος που αγωνίζεται η ΑΕΚ στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις πέντε αλλαγές που "φρεσκάρουν" την ομάδα στο τελευταίο ημίωρο.

Κατά κανόνα ο Ματίας ανοίγει τον κύκλο των αλλαγών γύρω στο 60ό λεπτό. Χθες στην Τούμπα έκανε την πρώτη στο 72ο λεπτό και τις περισσότερες (τρεις) στο 82'. Προφανώς έπαιξαν τον ρόλο τους οι απουσίες, ειδάλλως θα είχε παρέμβει νωρίτερα. Αλλά με Σιμάνσκι, Άμραμπατ, Φερνάντες, Γαλανόπουλο, Μουκουντί, Χατζησαφί εκτός οι επιλογές ήταν περιορισμένες.

Ο ανέτοιμος Αραούχο, ο άπειρος Ζίνι, ο εκτός κλίματος Πισάρο και ο Λιούμπισιτς που βρίσκεται ακόμη στην περίοδο προσαρμογής. Στον πάγκο ήταν ακόμη ένας τερματοφύλακας (Αθανασιάδης), δύο αμυντικοί (Μήτογλου, Σιντιμπέ) και ο Πόνσε. Με την εξαίρεση του Μάνταλου η ομάδα δεν πήρε κάτι από τις αλλαγές της και ήταν ο βασικός λόγος της... καθίζησης στο τελευταίο ημίωρο. Ιδιαίτερα ο Πολωνός και ο τρελομαροκινός (μου) έλειψαν πολύ. Είτε για το αρχικό σχήμα, είτε ως αλλαγή.

Τι κρατώ, τι θα ήθελα και τι... αφήνω


Τι κρατώ από το παιχνίδι της Τούμπας; Αρχικά το γκολ. Βγαλμένο από playstation (ή όπως αλλιώς τα λένε τα video games). Από το κλέψιμο και την εκπληκτική βαθιά μπαλιά του Πινέδα, από το πως βγήκε σαν σφαίρα στην πλάτη της άμυνας του ΠΑΟΚ ο Λιβάι και γύρισε με την μία και πως (επίσης με την μία) πλάσαρε και σκόραρε ο Ελίασον.

Άλλες τρεις - τέσσερις τέτοιες επιθέσεις να έβλεπα από την ΑΕΚ στο παιχνίδι και θα ήμουν ικανοποιημένος (ανεξάρτητα από το αν θα έμπαιναν άλλα γκολ ή όχι). Τι άλλο κρατώ; Τον φοβερό και τρομερό Πινέδα! Επίσης την αντίδραση της ΑΕΚ μετά την ισοφάριση. Δεν συμβιβάστηκε με την ισοπαλία και βγήκε μπροστά, αλλά ήταν αργά.

Τι θα ήθελα από την ΑΕΚ (στο συγκεκριμένο παιχνίδι); Να κάνει δύο - τρεις ευκαιρίες στην αντεπίθεση το διάστημα (μετά το 60') που ο ΠΑΟΚ ανέβηκε αναζητώντας την ισοφάριση. Εκεί κυνηγάς στην "κόντρα" ένα δεύτερο γκολ και το "καθαρίζεις" το ματς. Τι αφήνω; Την οπισθοχώρηση μετά το 60ό λεπτό, την έλλειψη δημιουργίας, τις λιγοστές τελικές και τις απειροελάχιστες ευκαιρίες.

Εκεί στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ άλλο παιχνίδι βλέπατε; (μέρος 2ο)


Τον περασμένο Απρίλιο, μετά το παιχνίδι των δύο ομάδων στην Τούμπα για τα play off, είχα γράψει κείμενο υπό τον τίτλο «Εκεί στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ άλλο παιχνίδι βλέπατε;» Για την περιέργεια του πράγματος (και μόνο) μπήκα στην επίσημη ιστοσελίδα τους για να διαβάσω το match report. Φέρει τον τίτλο «Κυριάρχησε αλλά δεν νίκησε» και στην πρώτη παράγραφο μου έρχεται και η... χαριστική βολή:

«Είναι κάποια βράδια που ακολουθείς πίστα το πλάνο σου, παλεύεις με όλες σου τις δυνάμεις, αλλά οι λεπτομέρειες είναι εναντίον σου. Ένα τέτοιο βράδυ έζησε ο ΠΑΟΚ στο γήπεδο της Τούμπας κόντρα στην ΑΕΚ. Η ομάδα του Ράζβαν Λουτσέσκου ήταν σαφώς ανώτερη για 90 λεπτά αλλά αρκέστηκε στον βαθμό της ισοπαλίας, αποτέλεσμα που την κρατάει στην κορυφή.»

Τι λέτε; Είναι άστοχο το ερώτημα «Εκεί στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ άλλο παιχνίδι βλέπατε»; Έχω πραγματική περιέργεια και θα ήθελα να μου την εξηγήσει ο συντάκτης του κειμένου πως γίνεται να είσαι κυρίαρχος με... μονοψήφιο αριθμό τελικών προσπαθειών!

Πως γίνεται να (αυτοαποκαλείσαι) κυρίαρχος και να έχει ο αντίπαλος περισσότερες τελικές (μόλις μία, αλλά και πάλι...)! Πως γίνεται να θεωρείς τον εαυτό σου ως κυρίαρχο όταν δεν υπερτερείς (συντριπτικά τουλάχιστον) σε καμία κατηγορία. Το έγραψα πέρυσι και θα το επαναλάβω «σε καλό δρόμο βρίσκεστε, αλλά για το βραβείο "Γκαίμπελς" θέλετε δουλίτσα, έχετε δρόμο ακόμη».

Δείτε την στατιστική απεικόνιση της αναμέτρησης στο γήπεδο της Τούμπας με βάση την επίσημη ιστοσελίδα της διοργανώτριας αρχής:

ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 1-1
1 Γκολ 1
1 Ασίστ 1
9 Τελικές προσπάθειες 10
5 Σουτ εντός μεγάλης περιοχής 3
1 Σουτ εκτός μεγάλης περιοχής 5
3 Κεφαλιές 2
5 Αποκρούσεις 4
19 Επεμβάσεις 18
39 Κλεψίματα 35
17 Φάουλ 17
2 Οφσάιντ 2
5 Κόρνερ 4
56 Λάθη 54
8/24 Γεμίσματα 2/17

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίας εβδομάδας

Με κεκτημένη ταχύτητα από το «Βικελίδης» (videos)

Ο τελικός, των τελικών, ω... τελικέ!

Επιστροφή στην αγωνιστική δράση...

Νίκη επί του Άρη και (επί) των... ημίψηλων παραγόντων!

ΚΑΕ ΑΕΚ: Περαστικά κυρία Πέπη