Κάποτε θα συνέβαινε κι αυτό...

ΑΕΚ
Μέχρι και την περασμένη Τετάρτη η μόνη ήττα που είχε η ΑΕΚ στις εγχώριες φετινές διοργανώσεις ήταν εκείνη στην Κρήτη από τον ΟΦΗ στις αρχές Οκτωβρίου και η αμέσως προηγούμενη (στο πρωτάθλημα) μας γυρίζει στην τελευταία αγωνιστική της κανονικής διάρκειας του περσινού πρωταθλήματος (3-1 από τον Ολυμπιακό στην Νέα Φιλαδέλφεια). Κυριακή 12 Μαρτίου 2023 ήταν.

Αναμενόμενο ήταν να συμβεί κάποια στιγμή, ιδιαίτερα στην διαδικασία των play off (όπου σχεδόν όλα τα ματς είναι ντέρμπι), αν και πέρυσι βγάλαμε τα play off αήττητοι. Ακούω και διαβάζω διάφορα για τα ατομικά λάθη του Μουκουντί (στα δύο γκολ), για τις επιλογές του Αλμέιδα στον καταρτισμό της αρχικής ενδεκάδας, αλλά και για κάποιες από τις αλλαγές του (πχ γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε ο Λιούμπισιτς).

Τα ακούω, τα διαβάζω και τα υπολογίζω όλα, αλλά για εμένα δεν είναι ο βασικός λόγος της ήττας. Η ΑΕΚ για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι αδυνατεί να δημιουργήσει. Παρότι δεν υστερεί αγωνιστικά του αντιπάλου της (σε ποσοστό κατοχής, τελικές προσπάθειες, πάσες κλπ) δεν μπορεί να βγάλει "καθαρές" φάσεις.

Δημιουργεί ελάχιστα και σκοράρει το minimum (από ένα γκολ σε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό). Αν δεν δεχθεί γκολ (όπως με τον Ολυμπιακό) θα νικήσει, αν δεχθεί η κατάσταση είναι δύσκολη. Επιτρέψατέ μου να υπενθυμίσω ότι τέτοια ήταν η εικόνα της ΑΕΚ και στο παιχνίδι της κανονικής διάρκειας στην Τούμπα κόντρα στον ΠΑΟΚ (το ισόπαλο 1-1).

Πολλοί εστιάζουν στο ότι ξεκινούν στην αρχική ενδεκάδα δύο ανασταλτικοί μέσοι (και ο Σιμάνσκι και ο Γιόνσον) κι ότι αυτό περιορίζει δημιουργικά την ΑΕΚ χωρίς παράλληλα να την κάνει πιο συμπαγή αμυντικά. Δεν νομίζω ότι βρίσκεται εκεί το πρόβλημα (έχουν ξαναπαίξει πολλάκις μαζί, ακόμη και στο περσινό -κατακτημένο- πρωτάθλημα).

Το γιατί το κάνει όμως ο Αλμέιδα ίσως δείχνει το πρόβλημα. Και δεν είναι η μόνο η συνύπαρξη των δύο αμυντικών χαφ. Η ΑΕΚ στα δύο τελευταία παιχνίδια αγωνίσθηκε με τρεις κεντρώους ποδοσφαιριστές. Στους Γιόνσον - Σιμάνσκι προστέθηκε ο Πινέδα (στο ματς με τον Ολυμπιακό) και ο Μάνταλος (κόντρα στον Παναθηναϊκό).

Ο Ματίας προτίμησε τρίτο χαφ αντί δεύτερου επιθετικού, με το σύστημα να φέρνει περισσότερο σε 4-2-3-1 (παρά σε εκείνο το ιδιότυπο 4-4-2 που είχαμε συνηθίσει) όταν επιτίθεται η ΑΕΚ. Γιατί δύο ανασταλτικοί μέσοι και τρεις χαφ συνολικά; Καλή ερώτηση, αλλά απάντηση δεν έχω. Ο Ματίας και το επιτελείο του είναι οι μόνοι που γνωρίζουν.

Θα αντιπαρατάξει κάποιος (και δικαίως): «μα, δεν είναι προφανές, με τόσους παίκτες μπροστά ντεφορμέ»; Όντως η ΑΕΚ έχει αρκετούς ποδοσφαιριστές που είναι κατώτεροι των δυνατοτήτων τους. Ο Τσούμπερ, ο Αραούχο, ο Γκατσίνοβιτς, ο Πισάρο (που ήρθε και δεν... ακούμπησε μέχρι τώρα).

Ακόμη και ο Πινέδα (που κάνει καλή σεζόν) είναι κατώτερος από την αντίστοιχη περσινή του εικόνα. (Βέβαια με τόσα παιχνίδια σε ΑΕΚ και Εθνική Μεξικού, συν του ότι δεν ξεκουράσθηκε καθόλου το καλοκαίρι, αναμενόμενο ήταν.) Τολμώ να πω ότι από όλους τους μεσοεπιθετικούς της ΑΕΚ οι μόνοι που βρίσκονται σε καλή αγωνιστική κατάσταση είναι ο Ελίασον και ο Άμραμπατ.

Θέλω να κάνω ένα σχόλιο και για τους δύο σέντερ φορ. Στα δύο τελευταία ματς τόσο ο Λιβάι (περισσότερο, γιατί αυτός ξεκινά), όσο και ο Πόνσε δείχνουν αποκομμένοι από την υπόλοιπη ομάδα και κάνουμε λόγο για μέτριες εμφανίσεις. Μήπως όμως αυτό οφείλεται στο ότι έχασαν το στήριγμά τους στην επίθεση;

Ναι, η ΑΕΚ κερδίζει ένα έξτρα χαφ όταν παίζει ο Πινέδα ή ο Μάνταλος πίσω από τον φορ, αλλά η ομάδα παράλληλα στερείται ενός επιθετικού αφήνοντας μόνο τον εκάστοτε σέντερ φορ με τα αντίπαλα στόπερ. Νομίζω ότι το ζήτημα είναι απλό. Η ΑΕΚ δεν έχει την "φρεσκάδα" και τις εντάσεις στο παιχνίδι της, όπως την απολαύσαμε πέρυσι (σε ένα μεγάλο κομμάτι της σεζόν) και ίσως αυτό οδηγεί τον Αλμέιδα σε πιο "συντηρητικές" και περισσότερο "συμβατικές" επιλογές.

Επειδή το βλέπουμε σε μεγάλο κομμάτι της φετινής σεζόν δεν είναι κάτι που διορθώνεται μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου είμαι σίγουρος ότι έλαβε τα μηνύματα των (αυξημένων, λόγω Ευρώπης) φετινών απαιτήσεων και θα δουλέψει ανάλογα το καλοκαίρι (και μεταγραφικά και ως προς την προετοιμασία).

Ως προς το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό δεν (νομίζω ότι) υπάρχουν πολλά δεν έχουν ειπωθεί - γραφτεί - αναλυθεί. Το θέμα -κατ εμέ- δεν είναι η χαμένη ευκαιρία του Τσούμπερ (τι θέλαμε, 100% ποσοστό ευστοχίας στις ευκαιρίες για γκολ;), ούτε τα δύο (χοντρά) λάθη του Μουκουντί.

Το σημαντικότερο θέμα (για εμένα τουλάχιστον) είναι ότι η ΑΕΚ μετά το 2-1 (στο 34ο λεπτό), για 68 αγωνιστικά λεπτά μαζί με τις καθυστερήσεις, δεν κατάφερε -όχι να "γυρίσει" το ματς ή έστω να ισοφαρίσει, αλλά ούτε- να απειλήσει (με εξαίρεση ίσως την εκτέλεση φάουλ του Γκατσίνοβιτς στις καθυστερήσεις) απέναντι σε μία ομάδα που έπαιζε "ταμπούρι" και "κλεφτοπόλεμο" αμυνόμενη μαζικά στο δικό της 1/3ο του γηπέδου.

Υπό αυτήν την έννοια μου θύμισε τις αναμετρήσεις με την Αντβέρπ στο ξεκίνημα της σεζόν. Έγραφα τότε:

«Τελικά δεν ξέρω τι με "πείραξε" περισσότερο: ο αποκλεισμός ή η αίσθηση της ανημποριάς (το ότι θέλαμε, τα δώσαμε όλα, αλλά αυτό δεν αρκούσε, δεν μπορούσαμε);»

Διαβάστε την στατιστική απεικόνιση της αναμέτρησης της τρίτης αγωνιστικής των play off στο γήπεδο "Απόστολος Νικολαΐδης" με βάση την επίσημη ιστοσελίδα της διοργανώτριας αρχής:

Παναθηναϊκός - ΑΕΚ 2-1
2 Γκολ 1
1 Ασίστ 1
10 Τελικές προσπάθειες 14
7 Σουτ εντός μεγάλης περιοχής 4
3 Σουτ εκτός μεγάλης περιοχής 5
0 Κεφαλιές 5
3 Αποκρούσεις 3
38 Επεμβάσεις 13
34 Κλεψίματα 36
12 Φάουλ 12
2 Οφσάιντ 0
1 Κόρνερ 11
36 Λάθη 38
2/11 Γεμίσματα 19/47

Σε ατομικό επίπεδο, ο (πιθανά κορυφαίος της ΑΕΚ μαζί με τον Ελίασον) Βίντα πέτυχε το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης. Στον Νίκλας πιστώθηκε η μοναδική ασίστ της ΑΕΚ στο παιχνίδι.

Τις περισσότερες τελικές προσπάθειες είχαν ο Τσούμπερ και ο Πόνσε (από τρεις), χωρίς τελική έμεινε ο Λιβάι στα 57 λεπτά που αγωνίσθηκε. Κορυφαίος στα γεμίσματα ο Άμραμπατ (7/12) στην λιγότερο από μισή ώρα που αγωνίσθηκε, εξαιρετικό ποσοστό (3/5) για τον Πινέδα, μόλις 1/8 είχε ο Ελίασον.

Μεγαλύτερη συνεισφορά στο passing game είχε ο Τσούμπερ (πέντε πάσες), από τέσσερις για Μάνταλο, Λιβάι, Μουκουντί, Βίντα και Πινέδα. Στα περισσότερα λάθη υπέπεσε ο Τσούμπερ (έξι), από τέσσερα έκαναν ο Ρότα, ο Χατζισαφί, ο Γκαρσία και ο Γκατσίνοβιτς. Τρία έκανε ο Μουκουντί, αλλά τα δύο εξ αυτών ήταν ολέθρια.

Κορυφαίοι "κλέφτες" ο Μουκουντί και ο Χατζισαφί (από πέντε κλεψίματα), από τέσσερα είχαν ο Αθανασιάδης και ο Βίντα. Περισσότρες επεμβάσεις για τον Βίντα (τέσσερις), τρεις είχε ο Αθανασιάδης (συν τρεις αποκρούσεις). Στα περισσότερα φάουλ υπέπεσε ο Μάνταλος (τρία), τα περισσότερα κέρδισε ο Πινέδα (επίσης τρία).

Συνεχίζουμε, ακολουθεί το ντέρμπι πρωτοπόρων (και "δικεφάλων", για να μην μας ξεφύγει κάποιο κλισέ) το βράδυ της Κυριακής (7 Απριλίου 2024, 20:30) στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Θα επιστρέψουμε στην κορυφή; Θα μείνει ο ΠΑΟΚ πρώτος με έναν βαθμό περισσότερο ή θα αυξήσει την διαφορά (στους τέσσερις);

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίας εβδομάδας

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη...

Επιστροφή στην αγωνιστική δράση...

Δεν (θα) είναι εύκολο παιχνίδι...

Το νέο (αήττητο) σερί της ΑΕΚ με τον Παναθηναϊκό

Νίκη επί του Άρη και (επί) των... ημίψηλων παραγόντων!