Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη...

ΠΑΟΚ - ΑΕΚ
Στο 1-1 της Τούμπας (δεύτερος γύρος κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος) ο ΠΑΟΚ ισοφαρίζει στο 89ο λεπτό. Στο 2-2 της Νέας Φιλαδέλφειας (πρώτος γύρος των play off) ο ΠΑΟΚ ισοφαρίζει στο 89ο λεπτό. Στο (χθεσινό) ματς ο ΠΑΟΚ επικρατεί με 3-2 με γκολ στο 90ό λεπτό (κι αφού πρώτα είχε ισοφαρίσει σε 2-2 στο 81ο).

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση. Το έγραφα και στην προαναγγελία του αγώνα: ο ΠΑΟΚ σκοράρει στο φινάλε. Το έκανε και στις δύο προηγούμενες αγωνιστικές (στην Λαμία στο δέκατο λεπτό των καθυστερήσεων και στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων).

Όμως το θέμα δεν είναι τι κάνει ο ΠΑΟΚ, αλλά εμείς. Ή για την ακρίβεια τι ΔΕΝ κάναμε εμείς. Πρώτον: δεν δημιουργήσαμε. Μόλις έξι (6) τελικές προσπάθειες (σε 103 λεπτά αγώνα) είναι αρνητικό ρεκόρ της ΑΕΚ για την φετινή αγωνιστική περίοδο, πιθανότατα και από την ημέρα που ανέλαβε ο Αλμέιδα! Δεύτερον: δεν "κλειδώσαμε" την νίκη (κι εν τέλει ούτε την ισοπαλία) όταν προηγηθήκαμε (για πολλοστή φορά) στο 75ο λεπτό.

Η ΑΕΚ ήταν πολύ καλή στο πρώτο ημίωρο (παρά την ψυχρολουσία του 3ου λεπτού). Ήταν η φυσική συνέχεια της ΑΕΚ που είδαμε την περασμένη Κυριακή στο "Κλεάνθης Βικελίδης" και την Τετάρτη κόντρα στον Παναθηναϊκό. Μετά το ημίωρο "έσβησε". Ο ΠΑΟΚ την απονεύρωσε κι έφερε το ματς στα μέτρα του.

Να οφείλεται στο ότι η ομάδα δεν μπορούσε να αποδώσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε αυτό το τέμπο σε τρίτο ντέρμπι μέσα σε μία εβδομάδα; Να οφείλεται στο ότι ανέβηκε ο ΠΑΟΚ και μας περιόρισε (στο να κάνουμε το παιχνίδι μας); Να είναι συνδυασμός και των δύο; Δεν έχω ιδέα.

Αυτό που ξέρω είναι ότι ο ΠΑΟΚ προχώρησε σε rotation μεσοβδόμαδα στην Λαμία (και το πλήρωσε), ενώ ο Ματίας επέλεξε την ίδια ακριβώς ενδεκάδα για δεύτερο συνεχόμενο ντέρμπι σε διάστημα μόλις τεσσάρων ημερών (και μάλιστα στα τελειώματα Απριλίου, ίσως μιλούσαμε διαφορετικά αν ήταν πχ φθινόπωρο).

Δεν έχεις παρακολουθήσει το παιχνίδι και βλέπεις την σύνθεση της ΑΕΚ. Παρατηρείς ότι στο 78ο λεπτό μπαίνει ο Λιβάι στην θέση του Ρότα (και ο Τσούμπερ αντί του Πόνσε). Τι υποθέτεις; Ότι σε εκείνο το χρονικό σημείο είτε η ΑΕΚ ηττάται, είτε είναι ισόπαλη και σε κάθε περίπτωση κυνηγά γκολ.

Και σου λένε ότι προηγείται με 2-1 (από το 75')! Όσο κι αν γνωρίζεις την αγωνιστική φιλοσοφία και λογική του Αλμέιδα, δεν σου έρχεται μία... κεραμίδα στο κεφάλι; Αυτό έχει να κάνει με το ότι η ΑΕΚ του Αλμέιδα δεν παίζει ποδόσφαιρο σκοπιμότητας. Δεν θέλει, δεν μπορεί;

Βασικά το συγκεκριμένο στυλ ποδοσφαίρου δεν είναι στο ρεπερτόριο του Αλμέιδα, είναι "ξένο" προς την αισθητική του με όσα (βραχυπρόθεσμα) μειονεκτήματα και όσα (μακροπρόθεσμα) πλεονεκτήματα (μπορεί να) συνεπάγεται αυτό. Από την άλλη βέβαια κάποιες φορές επιβάλλεται μία τέτοιου είδους προσέγγιση. Ιδιαίτερα όταν η ομάδα δεν βρίσκεται στην αγωνιστική κατάσταση να υπηρετήσει το κυριαρχικό ποδόσφαιρο. Το ξαναέγραψα αρκετές φορές φέτος, ας το επαναλάβω ακόμη μία:

«Δεν είναι ντροπή να βάλεις την ουσία (νίκη) πάνω από το θέαμα. Ακόμη και η Μάντσεστερ Σίτι κατέκτησε το Champions League με συνταγή... Μουρίνιο στον τελικό και όχι με τον κλασικό τρόπο του Γκουαρδιόλα!»

Όλες οι αλλαγές (και) στο παιχνίδι της Τούμπας έχουν να κάνουν με το (μεσο)επιθετικό κομμάτι: Γκαρσία, Άμραμπατ, Τσούμπερ, Γκατσίνοβιτς. Καμία για το μεσοαμυντικό (πχ Λιούμπισιτς) ή το αμυντικό κομμάτι! (Προσπερνώ το ότι δεν έγινε καν η πέμπτη -και τελευταία- αλλαγή).

Το δίδυμο Σιμάνσκι - Γιόνσον αγωνίσθηκε 95 λεπτά την Τετάρτη με Παναθηναϊκό και 103 λεπτά στην Τούμπα. Μία εβδομάδα πριν (στο "Κλεάνθης Βικελίδης") ο Γενς έπαιξε σε ολόκληρο τον αγώνα (108 λεπτά) και ο Ντάμιαν 71 λεπτά. Όλα αυτά σε διάστημα μίας εβδομάδας.

Περίμενε κανείς να κρατήσουν το κέντρο στην Τούμπα μέχρι τέλους; 306 λεπτά ο Γιόνσον, 269 ο Σιμάνσκι σε τρία άκρως απαιτητικά παιχνίδια (τα δύο εκτός έδρας) σε διάστημα επτά ημερών κι όλα αυτά στο φινάλε της σεζόν (που οι "μπαταρίες" τείνουν να... αδειάσουν πλήρως)!

Ο ΠΑΟΚ δεν κάνει πολλές τελικές προσπάθειες (προσοχή τελικές, όχι ευκαιρίες που είναι σαφώς λιγότερες) στην εστία της ΑΕΚ. Μόλις τριάντα (30) στο σύνολο στα τέσσερα φετινά μεταξύ τους παιχνίδια. 7,5 ανά αγώνα δηλαδή. Κι όμως βρήκε έξι τέρματα. Στον αντίποδα η ΑΕΚ παρότι σκόραρε δύο φορές (και ισάριθμες ανάγκασε τον Κοτάρσκι σε πολύ δύσκολες επεμβάσεις) δεν δημιούργησε.

Μέχρι και χθες το λιγότερο παραγωγικό ματς ήταν κόντρα στον Ολυμπιακό στην Νέα Φιλαδέλφεια στις αρχές της σεζόν. Ήταν το μοναδικό παιχνίδι της ΑΕΚ με μονοψήφιο αριθμό τελικών (μόλις οκτώ). Πλέον το... συντρίψαμε το ρεκόρ, έξι (6) σε 103 λεπτά αγώνα! Το ότι (πχ) ο Πόνσε ή ο Ελίασον έμειναν χωρίς τελική κάτι δείχνει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα τρία προηγούμενα παιχνίδια (με Άρη εντός - εκτός και Παναθηναϊκό) η ΑΕΚ δημιούργησε εξήντα (60) τελικές προσπάθειες, είκοσι (20) μέσο όρο ανά παιχνίδι!

Είναι εντυπωσιακό το πόσο διαφορετικά μπορείς να εκτιμήσεις ένα παιχνίδι ανάλογα με το αν το έχεις παρακολουθήσει ή όχι. Αν δεν έχεις πληρη εικόνα του αγώνα και απλά παρακολουθείς τα στιγμιότυπα και τα ρεπορτάζ, τι αντιλαμβάνεσαι; Πως επρόκειτο για ματσάρα. Και ποιος να σε αδικήσει; Πέντε γκολ με ανατροπή στην ανατροπή και αγωνία μέχρι τέλους. Ποιος δεν θέλει να βλέπει τέτοια παιχνίδια;

Επί της ουσίας όμως ήταν ένα (συμβατικά) καλό πρώτο ημίχρονο και λίγο πάνω - λίγο κάτω του μετρίου δεύτερο μέρος. Αγώνας με μόλις 14 τελικές στο σύνολο δεν μπορεί (σε καμία περίπτωση) να χαρακτηριστεί ως ματσάρα. Διαβάστε την στατιστική απεικόνιση της αναμέτρησης της όγδοης αγωνιστικής των play off στο γήπεδο της Τούμπας με βάση την επίσημη ιστοσελίδα της διοργανώτριας αρχής:

ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 3-2
3 Γκολ 2
2 Ασίστ 0
8 Τελικές προσπάθειες 6
3 Σουτ εντός μεγάλης περιοχής 3
1 Σουτ εκτός μεγάλης περιοχής 1
4 Κεφαλιές 2
2 Αποκρούσεις 3
24 Επεμβάσεις 25
27 Κλεψίματα 25
16 Φάουλ 17
0 Οφσάιντ 2
13 Κόρνερ 4
53 Λάθη 41
7/30 Γεμίσματα 1/20

Δεν θα μπω (αυτή την φορά) στην διαδικασία της στατιστικής απεικόνισης και παρουσίας των ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ (όπως κάνoυμε συνήθως στα post game άρθρα μας). Πάμε στην διακοπή ως πρωτοπόροι, θα ξεκουρασθούμε, θα δούμε τι θα μας φέρει το εξ αναβολής παιχνίδι του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό και εν συνεχεία πάμε για την τελευταία δυάδα αγώνων.

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίας εβδομάδας

Επιστροφή στην αγωνιστική δράση...

Η στατιστική απεικόνιση της νίκης στην Λαμία

Super League 2022-23: Το πρόγραμμα της ΑΕΚ

Δεν (θα) είναι εύκολο παιχνίδι...