Η ανατροπή και ο ρόμβος που δεν ήταν... ρόμβος!

Πήλιος - Ζίνι
Με νίκη ολοκλήρωσε τα φιλικά παιχνίδια στην Ολλανδία και ολοκλήρωσε το βασικό στάδιο της προετοιμασίας η ΑΕΚ. 2-1 επί της Κόρτραϊκ (KV Kortrijk) και μάλιστα με ανατροπή. Και αν το πρώτο (η νίκη) δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία σε φιλικό προετοιμασίας, το δεύτερο (η ανατροπή) έχει! Τι ξεχώρισα:

Την ανατροπή (έστω και σε φιλικό)

Ευνόητο το γιατί. Είναι σημαντικό για μία ομάδα να βγάζει αντίδραση όταν της "στραβώνει" το παιχνίδι. Δείχνει τον χαρακτήρα της ομάδας που "χτίζεται" και δημιουργεί νοοτροπία, "μέταλλο" και ψυχολογία. Μέχρι εκεί όμως γιατί βρισκόμαστε σε περίοδο προετοιμασίας και ο αντίπαλος δεν ήταν και κανένα... φόβητρο.

Ο Πέτρος Μάνταλος

Αυτή την φορά όχι ως (ο τυπικός) deep lying playmaker. Εκκινούσε από το "έξι", αλλά είχε πιο ελεύθερο ρόλο με πολλές προωθήσεις, παίζοντας σε πιο "ψηλά" μέτρα σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο φιλικό με την Beerschot (όπου ο Νίκολιτς του ζητούσε να κινείται στους χώρους ευθύνης του και να μην φεύγει από εκεί, τουλάχιστον με βάση όσα μας μετέφερε ο ρεπόρτερ του αγωνιστικού χώρου στην τηλεοπτική μετάδοση).

Αυτή την φορά η εμφάνισή του δεν ήταν τόσο επιβλητική (όσο με την Beerschot), αλλά είχε (πολύ ωραίο) γκολ (έστω κι αν ακυρώθηκε για επιθετικό φάουλ του Πιερό), τρομερή τριαντάρα διαγώνια μπαλιά - πάσα κλειδί στον Πήλιο (που έβγαλε την ασίστ στο νικητήριο γκολ) και θα μπορούσε να δώσει "αέρα" δύο τερμάτων στην νίκη της ΑΕΚ αν δεν αστοχούσε σε εκτέλεση πέναλτι στο φινάλε.

Αξίζει να σημειωθεί το ότι ήταν ένας από τρεις ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ που έβγαλε ολόκληρο τον αγώνα και δεν αντικαταστάθηκε (Μπρινιόλι, Μουκουντί οι άλλοι δύο). Να σημειωθεί επίσης πως ο "Πετράν" αγωνίσθηκε 64 λεπτά μόλις τρια 24ωρα πριν και συνολικά σχεδόν διακόσια (200) λεπτά σε διάστημα μόλις μίας εβδομάδας (και αυτό σε φάση προετοιμασίας, όπου τα πόδια είναι "βαριά" και οι παίκτες δεν είναι έτοιμοι).

Ο Ρομπέρτο Περέιρα

Δεν χρειάζεται να επαναλαμβανόμαστε. Τα έχουμε γράψει πολλάκις για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του Αργεντινού μέσου. Η πιο πρόσφατη φορά ήταν στο post game άρθρο για το φιλικό με την Beerschot. Αφήνοντας στην άκρη το σκοράρισμα (δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι που βρίσκει δίχτυα), παρατηρήστε την (υψηλοτάτου επιπέδου) τακτική του παιδεία και τις κινήσεις του (που ήταν -για ακόμη μία φορά- για σεμινάριο).

Πότε γυρνούσε στην άμυνα (μετατρεπόμενος σε τρίτος στόπερ από αριστερά - η ΑΕΚ παίζει συνήθως με τριάδα στην άμυνα όταν επιτίθεται) καλύπτοντας τα ανεβάσματα του Πενράις (με την ΑΕΚ σε φάση δημιουργίας), πότε ανέβαινε ψηλά από αριστερά δίνοντας πλάτος στην επίθεση, πότε κάλυπτε τον Μάνταλο στο "έξι" (όταν ο "Πετράν" προωθούνταν) και πότε πατούσε περιοχή (όπως στην φάση του γκολ της ισοφάρισης). Μπάλα από τα πόδια δεν του έπαιρνες με τίποτε, μόνο με φάουλ.

Το ότι δεν πήραν χρόνο συμμετοχής Μήτογλου και Σιμάνσκι

Για τον Έλληνα κεντρικό αμυντικό μάλιστα ήταν το δεύτερο συνεχόμενο φιλικό που δεν αγωνίσθηκε. Να σημαίνει άραγε κάτι αυτό; Θα φανεί. Επίσης το ότι ο Χρυσόπουλος δεν χρησιμοποιήθηκε καθόλου και στα τέσσερα φιλικά (βέβαια ήταν τραυματίας) επί Ολλανδικού εδάφους ίσως είναι ένα μήνυμα ότι δεν υπολογίζεται για την τετράδα των στόπερ τουλάχιστον.

Το δίδυμο Μουκουντί - Ρέλβας...

...δείχνει να "κλειδώνει" για το κέντρο της άμυνας (όπως είχαμε προβλέψει στην παρουσίαση του Πορτογάλου στόπερ). Δεν το θεωρώ δεδομένο όμως ότι θα το δούμε στο πρώτο επίσημο (Ευρωπαϊκό) παιχνίδι της σεζόν, ίσως προτιμηθεί το δίδυμο που παίζει τρία χρόνια μαζί (για ευνόητους λόγους - πιθανά για αυτό ξεκίνησε ο Βίντα χθες), ίσως και όχι.

Η εικόνα του αγώνα και η "διπρόσωπη" ΑΕΚ

Κατά γενική ομολογία η ΑΕΚ του δευτέρου ημιχρόνου και ιδιαίτερα του τελευταίου ημιώρου ήταν καλύτερη από την αντίστοιχη εμφάνιση του πρώτου μέρους. Όλοι (μα όλοι) στάθηκαν στην αλλαγή της διάταξης. Μπορεί να είναι κι έτσι, μπορεί και όχι γιατί δεν άλλαξε μόνο ο σχηματισμός αλλά και τα πρόσωπα.

Τι θέλω να πω; Δεν γίνεται να εφαρμόσεις πίεση στα 3/4α ή ακόμη και στα 4/4α (high press που λένε και στο χωριό μου) με ποδοσφαιριστές που δεν μπορούν να την υποστηρίξουν λόγω (διαφορετικών) τεχνικών χαρακτηριστικών. Πως θα παίξεις high press με Πιερό, Μαρσιάλ και Ελίασον (παρότι το ζητούσε ο Νίκολιτς);

Από την εξάδα της ΑΕΚ, από το κέντρο και μπροστά, μονάχα ο Λιούμπισιτς μπορεί να υποστηρίξει τέτοιου τύπου ποδόσφαιρο. Με σαφώς πιο ταχυδυναμικούς ποδοσφαιριστές όπως ο Ζίνι, ο Κοϊτά ή ο Γκατσίνοβιτς ήταν λογικό να αλλάξει η εικόνα της ομάδας (ως προς το κομμάτι της πίεσης τουλάχιστον).

Πιθανά βοήθησε και η αλλαγή διάταξης, δεν μπορεί να είναι τυχαίο ότι τις ασίστ στα δύο γκολ τις βγάζουν οι δύο ακραίοι αμυντικοί (Οντουμπάτζο και Πήλιος), ενώ πριν την αλλαγή του σχηματισμού οι μπακ δεν είχαν ουσιαστική συμμετοχή - συνεισφορά στο (δημιουργικό - επιθετικό) παιχνίδι παρά τις (πολλές) προωθήσεις τους.

Ο ρόμβος και το "Χριστουγεννιάτικο δένδρο"

Στο post game άρθρο για το νικηφόρο φιλικό με την Beerschot γράφαμε χαρακτηριστικά:

«Δυσκολεύομαι να πω με σιγουριά αν αυτό που παρακολούθησα στο πρώτο ημίχρονο από την ΑΕΚ ήταν σχηματισμός 4-4-2 με ρόμβο ή 4-3-2-1 (το αποκαλούμενο και ως... "Χριστουγεννιάτικο δένδρο" που ομοιάζει κάπως με το 4-3-3, απλά -ως προν την διάταξη- οι δύο ποδοσφαιριστές πίσω από τον σέντερ φορ παίζουν πιο εσωτερικά και δεν ξεκινούν τις προσπάθειές του από τα άκρα - όπως δηλαδή έκαναν ο Λαμέλα και ο Μαρσιάλ πέρυσι).

Ο λόγος ήταν η τηλεοπτική μετάδοση με την κάμερα χαμηλά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πανοραμική εικόνα του αγώνα (και κατά συνέπεια να μην διακρίνεται ο σχηματισμός).»
Στο ματς με την Κόρτραϊκ οι συνθήκες της τηλεοπτικής μετάδοσης ήταν (σαφώς) καλύτερες κι έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα. Αυτό που έπαιξε χθες η ΑΕΚ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ρόμβος. Βαρέθηκα από χθες να διαβάζω πόσο δεν δούλεψε ο ρόμβος, πως μόλις τον άλλαξε (τον ρόμβο) μεταμορφώθηκε η ομάδα, για το αν ο ρόμβος είναι συμβατός με τους παίκτες που διαθέτει η ομάδα και διάφορα άλλα παρόμοια. Διά του λόγου το αληθές (ενδεικτικό δείγμα από ιστοσελίδες υψηλής αναγνωσιμότητας):

ΜΜΕ

ΜΜΕ

ΜΜΕ

ΜΜΕ

ΜΜΕ

ΜΜΕ

Αυτό που είδαμε κόντρα στην Kortrijk ήταν το "Χριστουγεννιάτικο δένδρο" (παρότι... κατακαλόκαιρο, Σεφερλίδικο χιούμορ - sorry). Ξαναβλέποντας σήμερα το παιχνίδι (τι βίτσιο κι αυτό, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για φιλικά) επιβεβαίωσα αυτό που είχα προσέξει και στην "ζωντανή" μετάδοση.

Ξεχώρισα και συγκράτησα επτά (χαρακτηριστικά) στιγμιότυπα (ήταν πολύ περισσότερα, αλλά δεν νομίζω ότι θα είχε νόημα να παραθέσω περισσότερα) από διαφορετικές χρονικές στιγμές του πρώτου ημιχρόνου και τα παραθέτω (όλα) γιατί μία ή δύο φορές μπορεί να τύχει στην εξέλιξη ενός αγώνα και να είναι συμπτωματικό, (πολλές) περισσότερες όμως; Η ΑΕΚ τόσο σε φάση άμυνας, όσο και σε φάση δημιουργίας...

AEK - KV Kortrijk
AEK - KV Kortrijk
AEK - KV Kortrijk
AEK - KV Kortrijk
AEK - KV Kortrijk
AEK - KV Kortrijk
AEK - KV Kortrijk
Βλέπετε πουθενά κανέναν ρόμβο; Που τον είδαν όλοι οι δημοσιογράφοι και μας λένε κιόλας ότι δεν δούλεψε; Η ΑΕΚ παρατάχθηκε με τρεις επιθετικούς: τον Πιερό στην κορυφή και τους Μαρσιάλ - Ελίασον λίγο πιο πίσω αριστερά και δεξιά του αντίστοιχα (σε σχετικά ελεύθερο ρόλο).

Ίσως κάνω ένα ξεχωριστό - αναλυτικό άρθρο για το 4-3-2-1 (αν επιμείνει σε αυτό ο Νίκολιτς) και τις διαφορές του από το 4-4-2 (με ρόμβο) και το 4-3-3. Πάντως ρόμβο στο εν λόγω παιχνίδι δεν είδαμε (εν αντιθέσει πχ με το ματς με την Zulte Waregem που σας το παρουσιάσαμε, πάλι με στιγμιότυπο).

Το γκολ που δεχθήκαμε

Είμαι σίγουρος πως ο Μάρκο Νίκολιτς θα εστιάσει πολύ περισσότερο στο γκολ που δεχθήκαμε, παρά στην γενικότερη εικόνα. Στο 37ο λεπτό η Kortrijk άνοιξε στο σκορ με κεφαλιά του Λάμπερτ μετά από εκτέλεση κόρνερ από δεξιά. «Απαγορεύεται να δεχθεί γκολ η ΑΕΚ»; (Θα ρωτήσει κάποιος.) Φυσικά και όχι, ιδιαίτερα σε φιλικό παιχνίδι.

Ο τρόπος όμως που το δέχθηκε (τολμώ να πω ότι) δεν επιτρέπεται. Δύο (συνεχόμενα) κόρνερ. Ίδια ακριβώς εκτέλεση κόρνερ, από το ίδιο σημείο (από δεξιά όπως αμυνόταν η ΑΕΚ), ίδια ακριβώς στόχευση (στο πρώτο δοκάρι), με (σχεδόν) ίδιες κινήσεις από τους ποδοσφαιριστές της Beerschot. Και όλα αυτά σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός λεπτού.

Στο πρώτο κόρνερ οι Βέλγοι δεν κατάφεραν να κάνουν επαφή - τελική και ο Μπρινιόλι έβγαλε με τις γροθιές σε νέο κόρνερ. Την δεύτερη φορά έγινε επαφή - τελική και... γκολ. Την πρώτη φορά μπορεί να την "πατήσεις" στην κομπίνα, συμβαίνει (και στις καλύτερες οικογένειες).

Την δεύτερη όμως απαγορεύεται να μην προσαρμοστείς και να μην βγάλεις αντίδραση - άμυνα στην ΙΔΙΑ κομπίνα σε διάστημα λίγων δευτερολέπτων. Ας είμαστε λίγο ελαστικοί βέβαια, σε στάδιο προετοιμασίας βρισκόμαστε ακόμη. Είμαι σίγουρος όμως ότι και οι (δύο) συγκεκριμένες φάσεις θα αναλυθούν πλήρως από το τεχνικό επιτελείο και τους ποδοσφαιριστές.

Ιδού και δύο εικόνες - στιγμιότυπα από τα ισάριθμα κόρνερ της Kortrijk (με το δεύτερο να ολοκληρώνεται με γκολ)...

AEK - KV Kortrijk
AEK -  KV Kortrijk
Διοργάνωση: Φιλικά προετοιμασίας
Ημερομηνία: Σάββατο 28 Ιουνίου 2025
Αναμέτρηση: ΑΕΚ - Βέστοχ / FC de Westhoek 6-0
Σκόρερ: 2' Κουτέσα, 10', 30', 39' Ελίασον, 65' Γκολφίνος, 68' Φερνάντες
Γήπεδο: Αθλητικό κέντρο Burgh-Haamstede (Ολλανδία)

Διοργάνωση: Φιλικά προετοιμασίας
Ημερομηνία: Τετάρτη 2 Ιουλίου 2025
Αναμέτρηση: ΑΕΚ - Ζούλτε Βάρεγκεμ / Zulte Waregem 2-0
Σκόρερ: 8' Οπόκου, 76' Εμέκα
Γήπεδο: Αθλητικό κέντρο Burgh-Haamstede (Ολλανδία)

Διοργάνωση: Φιλικά προετοιμασίας
Ημερομηνία: Κυριακή 6 Ιουλίου 2025
Αναμέτρηση: ΑΕΚ - Μπέερσοτ / Beerschot VA 4-1
Σκόρερ: 10' Λιούμπισιτς, 27' Πιερό, 44' Περέιρα, 88' Γκατσίνοβιτς / 90' Βάργκας
Γήπεδο: Αθλητικό κέντρο Burgh-Haamstede (Ολλανδία)

Διοργάνωση: Φιλικά προετοιμασίας
Ημερομηνία: Τετάρτη 9 Ιουλίου 2025
Αναμέτρηση: ΑΕΚ - Κόρτραϊκ / KV Kortrijk 2-1
Σκόρερ: 67' Περέιρα, 88' Ζίνι / 37' Λάμπερτ
Γήπεδο: Αθλητικό κέντρο Burgh-Haamstede (Ολλανδία)

Διοργάνωση: Φιλικά προετοιμασίας
Ημερομηνία: Πέμπτη 17 Ιουλίου 2025
Ώρα έναρξης: 21:00
Αναμέτρηση: ΑΕΚ - Ομόνοια
Γήπεδο: Νέα Φιλαδέλφεια

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίας εβδομάδας

AEK - Beerschot 4-1 | videos

AEK - Zulte Waregem 0-2 | Videos

Ποια είναι η Beerschot που αντιμετωπίζει η ΑΕΚ

Bem-vindo Filipe Relvas...

Ποια είναι η Kortrijk που αντιμετωπίζει η ΑΕΚ