Ο Ιανός και ο (Ευρωπαϊκός)... οιωνός!

ΑΕΚ
Ο Ιανός ήταν ο ύπατος θεός των πυλών, της δυαδικότητας, του περάσματος και του χρόνου στις θρησκευτικές πεποιθήσεις της αρχαίας Ρώμης. Απεικονίζεται (συνήθως) με δύο πρόσωπα και κάνει ποδαρικό στο έτος καθώς "βάπτισε" τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Ως... Ιανός έκανε ποδαρικό στην νέα σεζόν η ΑΕΚ, με δύο πρόσωπα. Διπρόσωπη κόντρα στην Χάποελ Μπερ Σεβά, με ένα (πολύ) κακό στο πρώτο ημίχρονο κι ένα (πολύ) καλύτερο στο δεύτερος μέρος. Στόχος επετεύχθη πάντως. Νίκη έστω και με την μικρότερη δυνατή διαφορά, με μηδέν παθητικό και πάμε στην ρεβάνς, σε ουδέτερη χώρα - έδρα, με (μικρό μεν, σημαντικό δε) προβάδισμα. Τι είδαμε;

Πρώτο ημίχρονο

Μία ομάδα ασύνδετη, χωρίς συγκέντρωση, ασυγχρόνιστη και ασυντόνιστη (αυτή η λέξη νομίζω περιγράφει καλύτερα την εικόνα της ομάδας). Η ΑΕΚ δεν ήταν compact (που λένε και στο χωριό μου). Αδυνατούσε να δημιουργήσει και ανασταλτικά "έμπαζε", κυρίως από τα άκρα (ειδικά από την πλευρά του Ρότα). Δεν ήταν τόσο πρόβλημα ατομικής απόδοσης ποδοσφαιριστών (πλην του εμφανώς ανέτοιμου Πινέδα), όσο (δυσ)λειτουργίας του ποδοσφαιρικού πλάνου και συστήματος. Ο Ζίνι τα είπε όλα με μόλις μία πρόταση:

«Η αλήθεια είναι ότι όταν κάτι δεν πήγαινε καλά στο πρώτο ημίχρονο συζητήσαμε στα αποδυτήρια και εμφανιστήκαμε καλύτεροι στο δεύτερο.»

Λογικό; Εν μέρει ναι, λογικότατο. Νέο τεχνικό επιτελείο, νέο αγωνιστικό στυλ, πρώτο επίσημο (και πολύ κρίσιμο) παιχνίδι και όλα αυτά σε συνθήκες καύσωνα. Όχι πως οι αντίπαλοί μας κυριάρχησαν ή ήταν καλύτεροι (μοιρασμένο ήταν το παιχνίδι), αλλά η εικόνα της ΑΕΚ στο πρώτο 45λεπτο δεν ήταν (όχι ευχάριστη, αλλά ούτε καν) θετική.

Δεύτερο ημίχρονο

Στην ανάπαυλα των δύο ημιχρόνων η ΑΕΚ βρήκε το... μυαλό της (προφανώς οι παίκτες ηρέμησαν, χαλάρωσαν και άκουσαν τις διορθωτικές οδηγίες του Μάρκο Νίκολιτς). Μπήκε πιο αποφασισμένη και περισσότερο συμπαγής. Ευτύχησε να βρει και γρήγορο (στο 50ό λεπτό) γκολ και η κατάσταση απλοποιήθηκε περισσότερο.

Έπαιξαν ρόλο οι αλλαγές; Ναι, αλλά όχι όσο νομίζουμε. Μέχρι να γίνει η πρώτη αλλαγή (Λιούμπισιτς αντί Πινέδα) η ΑΕΚ είχε δημιουργήσει τρεις - τέσσερις (υπερ)κλασικές ευκαιρίες για γκολ με τον Πιερό (δύο φορές), τον (σκόρερ) Ρέλβας και τον Ρότα.

Όλα βέβαια έγιναν πιο εύκολα μόλις μπήκε το γκολ. Η ΑΕΚ είχε την δυνατότητα να μαζευτεί λίγο πιο πίσω και να "χτυπά" στις αντεπιθέσεις. Εκεί θα μπορούσε να επιτευχθεί και ένα δεύτερο τέρμα (στις τουλάχιστον πέντε καλές στιγμές που είχε μετά το γκολ).

Τι (και ποιους) ξεχώρισα...

Προφανώς τους Μάνταλο, Περέιρα, το κεντρικό αμυντικό δίδυμο, τον Ζίνι, τον Κοϊτά και τον "Γκάτσι". "Έδεσε" το κέντρο μόλις μπήκε ο "Λιούμπι" (παρότι δεν έκανε καμία φοβερή εμφάνιση). Δεν... έπεισαν οι Πινέδα, Πιερό, Μαρσιάλ. Αγωνισθήκαμε με "αυτό το κάτι σαν ρόμβος" ή 4-3-1-2 αν προτιμάτε.

Σε αυτό το στυλ του ενισχυμένου άξονα υπάρχουν και κάποια μειονεκτήματα, τα οποία εστιάζονται κυρίως στα άκρα (καθώς μοναδικοί αποκλειστικά ακραίοι είναι οι δύο αμυντικοί), κάτι που γίνεται εμφανέστερο στην αλλαγή πλευράς του παιχνιδιού των αντιπάλων.

Δείτε για παράδειγμα την πρώτη καλή στιγμή της Χάποελ στο 14ο λεπτό, η επίθεση ξεκινά από δεξιά με μακρινή διαγώνια μπαλιά στα αριστερά (στον αμαρκάριστο Αχμάντ που σέντραρε) στην "άδεια" δεξιά πλευρά της ΑΕΚ δηλαδή, κάτι που μου δείχνει ότι ο τεχνικός της Ισραηλινής ομάδας ήρθε στην Αθήνα "διαβασμένος".

ΑΕΚ - Hapoel Be'er Sheva
Όταν οι εσωτερικοί μέσοι δεν προσφέρουν την ανάλογη στήριξη στα άκρα (όπως πχ ο Πινέδα) τότε είναι λογικό ο (κάθε) Ρότα να "μπάζει", εξού και η διαφορά στην απόδοσή του στα δύο ημίχρονα. Δεν ήταν καλύτερος στο δεύτερο, απλά μπήκε ως εσωτερικός μέσος από δεξιά ο Λιούμπισιτς και φάνηκε ο (Ρότα) καλύτερος. Ο Πήλιος πχ ήταν πιο σταθερός (και στα δύο ημίχρονα) γιατί εσωτερικός μέσος από αριστερά αγωνιζόταν ο Περέιρα (του οποίου η τακτική αντίληψη είναι από άλλον... πλανήτη)!

Η στατιστική απεικόνιση της αναμέτρησης

Υπερδιπλάσιες (250% περισσότερες!) τελικές προσπάθειες, πενταπλάσιες οι τελικές στην εστία, 50% περισσότερα κερδισμένα κόρνερ. Η στατιστική απεικόνιση της αναμέτρησης της Νέας Φιλαδέλφειας σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της διοργανώτριας αρχής (UEFA):

ΑΕΚ - Χάποελ Μπερ Σεβά 1-0
1 Goals 0
15 Total attempts 6
5 Attempts on target 1
6 Attempts off target 3
2 Blocks 4
1 Assists 0
6 Corners taken 4
1 Offsides 1
4 Yellow cards 3
7 Fouls committed 16

Τι κρατάμε;

Το ποδαρικό με νίκη στην σεζόν. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αμέσως προηγούμενη νίκη της ΑΕΚ (σε επίσημο παιχνίδι) μας γυρίζει σχεδόν τρεις μήνες πίσω. Το μηδέν παθητικό. Την εμφάνιση του δευτέρου ημιχρόνου. Το κοουτσάρισμα του Μάρκο Νίκολιτς (τις αλλαγές, τον χρόνο των αλλαγών και το πως διόρθωσε στην ανάπαυλα τις... ανορθογραφίες του πρώτου μέρου).

Την Ευρωπαϊκή νίκη μετά από σχεδόν έναν χρόνο (η αμέσως προηγούμενη ήταν τον Δεκαπενταύγουστο του 2024!). Ο επαναληπτικός αγώνας είναι προγραμματισμένος για την προσεχή Πέμπτη (31 Ιουλίου 2025) σε ουδέτερο γήπεδο, στην πόλη Ντεμπρέτσεν της Ουγγαρίας.

Διοργάνωση: UEFA Conference League
Φάση: Δεύτερος προκριματικός γύρος
Αγωνιστική: Πρώτη
Ημερομηνία: Πέμπτη 24 Ιουλίου 2025
Αναμέτρηση: ΑΕΚ - Hapoel Be'er Sheva (Χάποελ Μπερ Σεβά) 1-0
Σκόρερ: 50' Ρέλβας (ασίστ Μάνταλος)
Γήπεδο: Νέα Φιλαδέλφεια

ΑΕΚ (Μάρκο Νίκολιτς): Στρακόσα, Ρότα, Μουκουντί, Ρέλβας, Πήλιος, Μάνταλος, Περέιρα, Πινέδα (58′ Λιούμπιτσιτς), Κοϊτά (62′ Γκατσίνοβιτς), Ζίνι (85′ Κουτέσα), Πιερό (58′ Μαρσιάλ).

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίας εβδομάδας

Η «ήπια ανανέωση» της ΑΕΚ...

Καλώς ήρθες Răzvan Marin...

It's (not) time for rock and roll...

Ευχαριστούμε και καλή τύχη Ehsan (Hajisafi)

Ποια είναι η Hapoel Be'er Sheva