Αν είχε αναλάβει ο Χιμένεθ από τον Οκτώβριο...

Άρθρο για τον προπονητή της ΑΕΚ, Μανόλο Χιμένεθ
Διαβάζω σημερινό ρεπορτάζ που "κυκλοφορεί" σε όλες τις αθλητικές ιστοσελίδες για την δυνατότητα που υπήρχε να αναλάβει ο Μανόλο Χιμένεθ την ΑΕΚ από τον Οκτώβριο (αντί για Ιανουάριο που ήρθε). Και η (καθολική) εντύπωση που επικρατεί είναι πως αν είχε αναλάβει νωρίτερα, η ΑΕΚ θα ήταν σε τροχιά τίτλου.

Τύποις, έχει μία λογική βάση η παραπάνω άποψη. Αφελής κι απλοϊκή μεν, αλλά λογική υπάρχει. Σου λέει: "αήττητη η ΑΕΚ με Χιμένεθ, έστρωσε η ομάδα, άρα αν είχε αναλάβει νωρίτερα...". Ολόσωστη θα ήταν αν δεν παρέβλεπε ορισμένες σημαντικές παραμέτρους.

Πρώτον: το τι παρέλαβε ο Χιμένεθ από τον Μοράις τον Ιανουάριο, εν συγκρίσει με το τι θα παραλάμβανε από τον Κετσπάγια τον Οκτώβριο.

Δεύτερον: τον Ιανουάριο η ΑΕΚ, πέραν της έλευσης Χιμένεθ, είχε και την έλευση τριών ποδοσφαιριστών (Αραούχο, Αϊντάρεβιτς, Βράνιες), οι οποίοι όχι μόνο έπαιξαν αμέσως, αλλά κάνουν και την διαφορά. Τον Οκτώβριο δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα.

Θα ήθελα όμως να σταθώ λίγο περισσότερο στο πρώτο. Ο Μοράις παρέλαβε -κατά γενική ομολογία- ένα "σκορποχώρι" και προσπάθησε να βάλει τάξη. Δούλεψε πάνω στην φυσική κατάσταση (στο μέτρο του εφικτού, γιατί μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου δεν μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα) και κυρίως πάνω στην τακτική. Στο να έχει η ομάδα ένα πλάνο όταν αμύνεται κι όταν επιτίθεται. Αυτό παίρνει χρόνο και (μεσούσης πάντα της αγωνιστικής περιόδου) "κοστίζει" σε αποτελέσματα μέχρι να "ρολάρει" η ομάδα.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ο Χιμένεθ βρήκε μία "έτοιμη", καλοδουλεμένη ομάδα (κι έβαλε τις δικές του πινελιές). Ο Μοράις όχι (και πέρασε όλο το "λούκι"). Αν ο Χιμένεθ είχε αναλάβει μετά τον Κετσπάγια θα χρειαζόταν επίσης ένα διάστημα ενός - δύο μηνών για να "στρώσει" την κατάσταση.

Το ίδιο δεν έγινε στον Παναθηναϊκό με τον Ουζουνίδη; Στην αρχή πήγαιναν από γκέλα σε γκέλα, τώρα δείχνει να έχουν βρει οι "πράσινοι" ένα μπούσουλα κι ένα πλάνο που το εφαρμόζουν.

Όσο για το αν πρέπει να μείνει ο Χιμένεθ και την νέα αγωνιστική περίοδο; Δεν έχω άποψη ακόμη. Πρέπει αφενός να δούμε πως θα τελειώσει η ΑΕΚ την σεζόν σε πρωτάθλημα (κυρίως) - κύπελλο και αφετέρου τις εναλλακτικές που υπάρχουν.

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίας εβδομάδας

Επιστροφή στην αγωνιστική δράση...

Αυτές οι τάσεις αυτοκτονίας...

Καλή ΑΕΚ, κακός Άρης, άνετη νίκη (videos)

Τα στατιστικά της ΑΕΚ στον 1ο γύρο των play off

Έπιασε τον Χόκαν Σάντμπεργκ ο Πόνσε