Για τους (μέχρι τώρα) τέσσερις «κομμένους»...

ΑΕΚ
Με την προπόνηση της Κυριακής (13 Ιουλίου 2025) ξεκίνησε η τρίτη φάση της καλοκαιρινής προετοιμασίας της ΑΕΚ. Σε αυτό (το τρίτο στάδιο) δεν μετέχουν τέσσερις ποδοσφαιριστές, ο Ντάμιαν Σιμάνσκι, ο Σίμος Μήτογλου, ο Πάολο Φερνάντες και ο Σωτήρης Τσιλούλης, οι οποίοι τέθηκαν σε καθεστώς παραχώρησης και προπονούνται ξεχωριστά. Αυτό σημαίνει ότι οι εν λόγω τέσσερις ποδοσφαιριστές (και θα ακολουθήσουν κι άλλοι):

1) Είτε θα πωληθούν
2) Είτε θα παραχωρηθούν δανεικοί
3) Είτε θα παραμείνουν στην ομάδα

Στην τρίτη περίπτωση τι θα συμβεί; Θα τους εμπιστευθεί ο Νίκολιτς (που τους "έκοψε") και θα υπολογίζονται ή θα συνεχίσουν να προπονούνται μόνοι τους μέχρι να βρεθεί (αν τελικά βρεθεί) λύση αποχώρησης (όπως έγινε με τον Στάνκοβιτς και τον Αθανασιάδη δηλαδή);

Το συμβόλαιο του Μήτογλου ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του 2026, του Σιμάνσκι το καλοκαίρι του 2027, του Φερνάντες επίσης το καλοκαίρι του 2027 και του Τσιλούλη το καλοκαίρι του 2026.

25 ποδοσφαιριστές ακολούθησαν τον Μάρκο Νίκολιτς στην Ολλανδία (Μπουργκ Χάαμσταντ) για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Στην πορεία προστέθηκαν ο Μαρσιάλ με τον Γκατσίνοβιτς, οι δύο ακόμη μεταγραφές (Ρέλβας, Πενράις) και οι διεθνείς Στρακόσα, Κοϊτά, Ρότα, Ζίνι, Πιερό (και αναμένεται και ο Πινέδα).

35 ποδοσφαιριστές στο σύνολο δηλαδή (και αναμένονται κι άλλοι!). Τριάντα αν δεν υπολογίσουμε τα πέντε παιδιά από την ΑΕΚ Κ19 και ΑΕΚ Β (Χρήστο Κοσίδη, Μπαλαμώτη, Γκολφίνο, Βαλκάνη και Κολιμάτση), αν και κάποιοι ίσως μείνουν λόγω κυπέλλου (όπου με το νέο format θα πρέπει να υπάρχει στην ενδεκάδα σε ολόκληρη την διάρκεια του αγώνα τουλάχιστον ένας παίκτης κάτω των 21 ετών).

Από τους υπάρχοντες αποχώρησε μονάχα ο Μιχάλης Κοσίδης που πήρε μεταγραφή στην Πολωνία. Είναι προφανές πως πρέπει να υπάρξουν και άλλες αποχωρήσεις για να μείνει ένας αριθμός ποδοσφαιριστών διαχειρίσιμος (όχι μόνο από τον Νίκολιτς, αλλά από κάθε προπονητή).

Ο Σίμος Μήτογλου

ΑΕΚ
Ας σταθούμε όμως στην πρώτη τετράδα των "κομμένων"... Για τον Σίμο Μήτογλου κάναμε σχετική αναφορά μόλις προχθές. Ακόμη και αν δεν "κοβόταν" (θεωρώ πως έγινε για οικονομικούς και όχι αγωνιστικούς λόγους) θα λογιζόταν ως τέταρτος κεντρικός αμυντικός στην ιεραρχία.

Με αυτό το δεδομένο (και συνυπολογίζοντας και την ηλικία του - τον Οκτώβριο "κλείνει" τα 26 έτη) ένα νέο περιβάλλον ίσως του έκανε καλό. Το ζήτημα είναι πως αν φύγει φέτος η μόνη του ουσιαστικά διέξοδος είναι το εξωτερικό. Δεν νομίζω ότι θα ενδιαφερόταν να αγωνισθεί σε ομάδα εκτός του big-5 και εκεί δεν υπάρχει πιθανότητα να τον δώσει η ΑΕΚ (ακόμη κι αν υπάρξει ενδιαφέρον). Οι επιλογές του είναι τρεις:

➺ 1) Ή φεύγει στο εξωτερικό (χρόνος υπάρχει για να βρει κάτι που του ταιριάζει).

➺ 2) Ή ανανεώνει (και λογικά θα υπολογίζεται εκ νέου με τα δεδομένα που έχουμε αναφέρει).

➺ 3) Ή θα γίνει ο Στάνκοβιτς της σεζόν 2025-2026, δηλαδή θα "κάτσει" έναν χρόνο στο συμβόλαιο για να πάει μετά όπου θέλει ως ελεύθερος.

Τι θα επιλέξει; Θα δούμε. Η άλλη απορία μου είναι στην περίπτωση που δεν ξαναμπεί στην αγωνιστική εξίσωση, τι θα πράξει η ΑΕΚ; Θα αποκτήσει νέο κεντρικό αμυντικό ή θα προωθήσει ως τέταρτο στην ιεραρχία των στόπερ τον Κώστα Χρυσόπουλο;

Ο Ντάμιαν Σιμάνσκι

ΑΕΚ - ΠΑΟΚ
Στην περίπτωση του Σιμάνσκι είχαμε επίσης αναφερθεί προ ημερών όταν αναρωτιόμασταν γιατί η ΑΕΚ αγωνίζεται χωρίς (κλασικό) ανασταλτικό μέσο στα δύο τελευταία της φιλικά παιχνίδια. Σύμφωνα με την εξειδικευμένη πλατφόρμα στατιστικών FotMbob, ο Σιμάνσκι στο περασμένο πρωτάθλημα ήταν (σε σύγκριση με τους συμπαίκτες του):

Πρώτος (1ος) σε επιτυχημένες μακρινές μπαλιές ανά ενενηντάλεπτο (4,6 με ποσοστό 46,8%)

Δεύτερος (2ος) σε επιτυχημένες πάσες ανά ενενηντάλεπτο (57,3 με ποσοστό 84,8%)

Τρίτος (3ος) σε ασίστ (τρεις)

Τρίτος (3ος) σε αποκρούσεις ανά ενενηντάλεπτο

Τρίτος (3ος) σε απομακρύνσεις ανά ενενηντάλεπτο

Τρίτος (3ος) σε κοψίματα ανά ενενηντάλεπτο

Τρίτος (3ος) σε επιτυχημένα τάκλιν ανά ενενηντάλεπτο

Έκτος (6ος) σε χρόνο συμμετοχής (1.811 αγωνιστικά λεπτά)

Έβδομος (7ος) σε κερδισμένη κατοχή στο 1/3ο του αντιπάλου ανά ενενηντάλεπτο (παρότι αμυντικό χαφ κι ενίοτε στόπερ)

Επίσης ντρίπλαρε με το υψηλότερο ποσοστό από όλους τους συμπαίκτες του (90%) αν και δεν επιχειρούσε πολλές ντρίπλες λόγω θέσης (0,5 ανά ενενηντάλεπτο). Επειδή διαβάζω (κι όχι μόνο τώρα) σχόλια του τύπου «κάνει κοντρόλ με το καλάμι», «δεν προωθεί την μπάλα», «δεν μπορεί να πασάρει ούτε στα πέντε μέτρα», «μόνο για να κόβει είναι» ας δούμε -με βάση την γλώσσα των αριθμών- την δημιουργική του πλευρά στο περασμένο πρωτάθλημα (Super League 2024-2025)...

Επαφές με την μπάλα: 1.550
Ασίστ: 3
Επιτυχημένες πάσες: 1.105
Ακρίβεια πάσας: 85%
Πάσες στην άμυνα: 93%
Πάσες στην επίθεση: 77%
Επιτυχημένες μακρινές μπαλιές: 89
Ακρίβεια μεγάλης μπαλιάς: 47%
Επιτυχημένες λόμπες: 44%
Ακριβείς σέντρες: 33%
Δημιουργημένες ευκαιρίες: 14
Επαφές στην αντίπαλη περιοχή: 28

Και οι αντίστοιχες ανασταλτικές του επιδόσεις πέρυσι...

Επιτυχημένα τάκλιν: 27 (65,9%)
Κερδισμένες μονομαχίες: 79 (50,0%)
Κερδισμένες εναέριες μονομαχίες: 24 (58,5%)
Κοψίματα: 25
Ανακτήσεις: 112
Κερδισμένη κατοχή στο 1/3ο του αντιπάλου: 11

Συνολικά ο Ντάμιαν Σιμάνσκι έχει αγωνισθεί 190 φορές με τα χρώματα της ΑΕΚ με διψήφιο απολογισμό σε γκολ (ένδεκα) και ασίστ (δώδεκα).

Ο Πάολο Φερνάντες

Πάολο Φερνάντες
Και "πιάνουμε" την περίπτωση του Πάολο Φερνάντες. Όταν αποκτήθηκε (από τον Βόλο) ο Ισπανός ποδοσφαριστής είχα την περιέργεια αν θα μπορούσε να σταθεί σε μεγαλύτερη ομάδα με αυξημένες απαιτήσεις ή απλά είναι ένας παίκτης που -λόγω ατομικής τεχνικής κατάρτισης- χαίρεσαι να βλέπεις αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί σε ομάδα με υψηλούς στόχους. Γράφαμε την ημέρα της ανακοίνωσής του από την ΑΕΚ:

«Παρότι δεν συμφωνώ με την (πλειοψηφία;) των (αποθεωτικών) σχολίων σε ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης (δεν εννοώ ότι δεν είναι καλή περίπτωση) εύχομαι να αποδειχθεί μία καλή μεταγραφική προσθήκη.»

Θυμάμαι επίσης και τι είχαμε γράψει για τον Παόλο Φερνάντες μετά την εντός έδρας νίκη (με 1-0) επί του Άρη για το κύπελλο τον περασμένο Οκτώβριο:

«Θα ακουσθεί ως ιεροσυλία (και ίσως να είναι): αυτό που λέγανε για τον (τεράστιο) Χατζηπαναγή (ότι μπορεί να ντριπλάρει και μέσα σε τηλεφωνικό θάλαμο) ισχύει και για τον Πάολο. Αν είχε και άλλα στοιχεία στο παιχνίδι του δεν θα αγωνιζόταν στην Ελλάδα. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο ότι τον είχε επιλέξει η Μάντσεστερ Σίτι...»

Ο Σωτήρης Τσιλούλης

Σωτήρης Τσιλούλης
Και άφησα τελευταίο τον Σωτήρη Τσιλούλη. Η απορία μου ήταν (και παραμένει): γιατί τον αποκτήσαμε; Είδαμε έναν ποδοσφαιριστή να μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά στο (υπάρχον) roster και να μπαίνει στην (αγωνιστική) εξίσωση όταν (και αν) δημιουργηθεί πρόβλημα;

Μέτρησε το ότι ήταν Έλληνας (σε σχέση με τις Ευρωπαϊκές λίστες); Ειλικρινά δεν ξέρω. Ναι, προερχόταν από εξαιρετική σεζόν και ήταν ελεύθερος, αλλά ήρθε στα 29 έτη και σε μία θέση (δεξιός winger κατά βάση) όπου υπήρχαν τουλάχιστον τρεις ποδοσφαιριστές (ο Άμραμπατ, ο Ελίασον και ο Φερνάντες συν τον Λαμέλα ο οποίος έκανε τελικά τα περισσότερα παιχνίδια του με την ΑΕΚ από δεξιά)!

Δεν θα ήμουν (και δεν είμαι) αντίθετος στην απόκτηση του (κάθε) Τσιλούλη αρκεί να υπάρχει (ποδοσφαιρικός) λόγος και πλάνο αξιοποίησής του. Και στην περίπτωση του Σωτήρη δεν (δείχνει να) υπήρχε...

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίας εβδομάδας

Η ανατροπή και ο ρόμβος που δεν ήταν... ρόμβος!

Γιατί η ΑΕΚ αγωνίζεται χωρίς (κλασικό) ανασταλτικό μέσο;

Ποια είναι η Kortrijk που αντιμετωπίζει η ΑΕΚ

Από τον Trevor Ross στον James Penrice...

Super League 2025-2026 | Το πρόγραμμα της ΑΕΚ