Ξεκινάμε τα play off ως δεύτεροι...

ΑΕΚ - Ολυμπιακός
Δεν νομίζω ότι η (σοκαριστική) εντός έδρας ήττα από τον Ολυμπιακό μας έκανε σε κάτι σοφότερους. Μία "κλασική" φετινή ΑΕΚ είδαμε με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της. Αυτά που θα ήθελα να γράψω σήμερα τα έχω ήδη αναφέρει σε παλαιότερα άρθρα στο AEKology.

Για παράδειγμα, ο τίτλος του άρθρου μετά την ήττα στην Τούμπα ("Υπάρχουν και αυτές οι ήττες στο πρόγραμμα"). Ναι, υπάρχουν και αυτές οι ήττες στο πρόγραμμα. Ήττες σε ένα παιχνίδι που θα "έπρεπε" (βάσει αγωνιστικής εικόνας των δύο ομάδων) να το έχεις "καθαρίσει" προτού βρεθείς πίσω στο σκορ.

Αναρωτιόμουν πριν το παιχνίδι στο Περιστέρι με τον Ατρόμητο (αυτό που αναβλήθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου) αν ζαλίζει η κορυφή καθώς θα ήταν το πρώτο παιχνίδι της ΑΕΚ στο φετινό πρωτάθλημα ως πρωτοπόρος! Έγραφα χαρακτηριστικά:

«Πρόκειται για το πρώτο παιχνίδι της ΑΕΚ ως πρωτοπόρου στο πρωτάθλημα και το ερώτημα αν "ζαλίζει" η κορυφή, αν σε φορτώνει με νευρικότητα και άγχος μένει να απαντηθεί στο γήπεδο. Αλήθεια πότε ήταν η αμέσως προηγούμενη φορά που η ΑΕΚ βρέθηκε μόνη στην κορυφή της βαθμολογίας (και μάλιστα σε προχωρημένο στάδιο της πρωταθλήματος);»

Τελικά η αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό στο φινάλε της κανονικής περιόδου ήταν η πρώτη της ΑΕΚ ούσα στην κορυφή, οπότε το ερώτημα (αν ζαλίζει η κορυφή) απαντήθηκε. Ναι, ζαλίζει (την ΑΕΚ τουλάχιστον)! Έγραφα μετά το ματς στους "Ζωσιμάδες" με τον ΠΑΣ Γιάννινα:

«Όταν η ΑΕΚ μένει πίσω στο σκορ δείχνει να χάνει την ψυχραιμία και την αυτοσυγκέντρωσή της. Είχαμε την ΑΕΚ του (πρωταθληματικού) 2018 που έβγαζε αντίδραση (δηλαδή "έπαιρνε μπρος" όταν βρισκόταν πίσω στο σκορ) και ελάχιστη δράση, έχουμε και την ΑΕΚ του 2022 που δείχνει να κάνει ακριβώς το αντίθετο.»

Πέντε φορές στο φετινό πρωτάθλημα βρέθηκε η ΑΕΚ να "κυνηγά" το σκορ, με Βόλο (στην Ριζούπολη), με ΠΑΣ Γιάννινα, με Ιωνικό, με ΠΑΟΚ και με Ολυμπιακό. Από τις πέντε μόνο σε μία (στην Τούμπα) προσπάθησε ορθολογικά να ανατρέψει την εις βάρος της κατάσταση (χωρίς να τα καταφέρει) και επίσης μόνο σε μία (στην Νίκαια) ανέτρεψε το εις βάρος της σκορ.

Ένα άλλο θέμα που σηκώνει συζήτηση (από εμάς και βελτίωση από την ομάδα) είναι το πόσο εύκολα δέχεται γκολ η ΑΕΚ. Θα μου πείτε «μα έχουμε την δεύτερη καλύτερη άμυνα, τί μας λές;». Εννοώ ότι δέχεται πολλά γκολ σε σχέση με τις τελικές προς την εστία (μας) που κάνει ο αντίπαλος.

Δύο τελικές στην εστία ο ΠΑΣ Γιάννινα ισάριθμα γκολ, δύο τελικές στην εστία ο ΠΑΟΚ στην Τούμπα, ισάριθμα γκολ, τρεις τελικές στην εστία ο Ολυμπιακός ισάριθμα γκολ (η στατιστική δεν θεωρεί ως τελική στην εστία το αυτογκόλ του Μουκουντί).

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση. Ένα ακόμη σημείο που πρέπει να "δουλευθεί" από το τεχνικό επιτελείο και τους ποδοσφαιριστές. Για το παιχνίδι δεν υπάρχουν πολλά να ειπωθούν. Στις ώρες / ημέρες που μεσολάβησαν ακούσθηκαν όλες (μα όλες) οι απόψεις (και ο καθένας κρατά αυτή που του ταιριάζει).

Μία απορία όμως θα την εκφράσω, γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε (ως αλλαγή) ο Μάνταλος; Νομίζω ότι η παρουσία του θα ήταν πιο χρήσιμη από τον Λιβάι ή τον Πάολο (πχ) την δεδομένη χρονική στιγμή. Και μία δεύτερη (απορία): ο Ολυμπιακός ήρθε στην Νέα Φιλαδέλφεια έχοντας σκοράρει 15 γκολ στις τέσσερις προηγούμενες αναμετρήσεις του (6 με Λεβαδειακό, 6 με Παναιτωλικό, 3 στην Λαμία - μόνο κόντρα στον Παναθηναϊκό δεν σκόραρε).

Όχι απλά εντυπωσιακά, ασύλληπτα νούμερα. Δηλαδή αντιμετωπίζεις την πιο φορμαρισμένη επιθετικά ομάδα στο πρωτάθλημα και παίζεις άμυνα στην σέντρα; Γιατί; Με τον Παναθηναϊκό που δεν διακρίνεται για τις επιθετικές του αρετές έπαιξες πιο συντηρητικά.

Να αναφέρουμε συμπληρωματικά ότι με την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος η καλύτερη ΑΕΚ των τελευταίων ετών (συν το πολύ μεγάλο πλεονέκτημα της επιστροφής στο σπίτι της) έχει χειρότερη άμυνα και την ίδια επίθεση με τον Ολυμπιακό, ο οποίος δεν διανύει και την καλύτερη σεζόν του.

Αυτό για όσους έλεγαν ότι βλέπουμε την καλύτερη ΑΕΚ των τελευταίων δεκαετιών και έκαναν σύγκριση όχι απλά με την πρωταθληματική του 2018, όχι απλά με την ομάδα του Φερέρ, αλλά ακόμη και με εκείνη της δεκαετίας του ενενήντα. Υπομονή, στα "μπετά" βρισκόμαστε ακόμη.

Η στατιστική εικόνα της αναμέτρησης με βάση την επίσημη ιστοσελίδα της διοργανώτριας αρχής:

AEK - Ολυμπιακός
1 Γκολ 3
0 Ασίστ 2
17 Τελικές προσπάθειες 6
4 Σουτ εντός μεγάλης περιοχής 4
8 Σουτ εκτός μεγάλης περιοχής 2
5 Κεφαλιές 0
1 Αποκρούσεις 4
2 Επεμβάσεις 39
16 Κλεψίματα 25
10 Φάουλ 16
1 Οφσάιντ 0
11 Κόρνερ 1
33 Λάθη 26
21/47 Γεμίσματα 2/3

Πλέον, play off. Εκεί όπου θα κριθούν τα πάντα. Ευελπιστώ (σε κάποια από τις προσεχείς ημέρες) να προλάβουμε να πούμε δύο - τρία πράγματα...

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίας εβδομάδας

Επιστροφή στην αγωνιστική δράση...

Καλή ΑΕΚ, κακός Άρης, άνετη νίκη (videos)

Τα στατιστικά της ΑΕΚ στον 1ο γύρο των play off

Έπιασε τον Χόκαν Σάντμπεργκ ο Πόνσε

Η γιορτή για τα 100 χρόνια της ΑΕΚ (video)