Έτσι γράφονται τα έπη!

Περίμενα την (επική) νίκη της ΑΕΚ στην Αγγλία; Σε καμία περίπτωση. Μία ΑΕΚ που (δεν έδειχνε ότι) είναι ακόμη "καλά", στην έδρα της πιο φορμαρισμένης ομάδας και της κορυφαίας επίθεσης του κορυφαίου πρωταθλήματος του κόσμου (Premier League). Μία ομάδα που ξεκίνησε με τέσσερις νίκες στα πέντε πρώτα παιχνίδια της Premier League, προερχόταν από επιβλητική τριάρα μέσα στο Μάντσεστερ επί της Γιουνάιτεντ και εν έτει 2023 είχε ηττηθεί μόλις τρεις φορές!!!

Ε, ναι, οφείλω να ομολογήσω ότι δεν περίμενα νίκη (ούτε καν ισοπαλία τολμώ να πω). Αντ' αυτού είδα μία ΑΕΚ άκρως ανταγωνιστική να κερδίζει όχι "κλέβοντας" το ματς (πχ με γκολ από κάποια αντεπίθεση ή στατική φάση και προσπαθώντας να το υπερασπιστεί αμυνόμενη με νύχια και με δόντια), να σκοράρει τρεις φορές (και τολμώ να πω ότι αν χρειαζόταν και πετύχαινε και τέταρτο γκολ, αυτή την εντύπωση μου δημιούργησε) και να επιβάλλεται με το παιχνίδι της και την προσωπικότητά της.

Έγραφα μετά την εντός έδρας ήττα (και τον αποκλεισμό) από την Αντβέρπ ότι «η ΑΕΚ "έπεσε" όρθια, με το ποδόσφαιρό της». Ομοίως και τώρα μπορώ να πω ότι «η ΑΕΚ θριάμβευσε με το ποδόσφαιρό της». Αναρωτιόμουν στο pregame κείμενο πως θα παρατάξει την ομάδα ο Αλμέιδα. Εννοώ με ποιους ένδεκα και με τι προσανατολισμό στο γήπεδο. Με την αρχική ενδεκάδα πέρασε (άμεσα) το μήνυμά του ότι στόχος ήταν η νίκη. Ειδάλλως δεν πας κόντρα σε αυτή την ομάδα (τη δεδομένη χρονική στιγμή) με έναν αμυντικό χαφ (Γιόνσον).

Έδειξε επίσης ότι δεν αρκείται στην ισοπαλία (το οποίο θα ήταν σημαντικό σε κάθε περίπτωση αποτέλεσμα). Θα μπορούσε (πχ) αντί του Τσούμπερ να βάλει στην θέση του Αραούχο τον Μάνταλο (ένα χαφ αντί για έναν επιθετικό δηλαδή). Δεν το έκανε. Θα μπορούσε (πχ) αντί του Μάνταλου να βάλει στην θέση του Πινέδα τον Γαλανόπουλο και να αγωνισθεί με δύο αμυντικά χαφ για να "δέσει" καλύτερα ανασταλτικά το κέντρο. Δεν το έκανε επίσης, όπως δεν έκανε και οτιδήποτε άλλο για να "γυρίσει" την ομάδα πίσω.

Το ότι μιλάμε για μία μεγαλειώδη, "μυθική", εμφάνιση είναι τόσο προφανές που δεν χωρά αμφιβολία και ανάλυση. Ναι, κάπως έτσι γράφονται τα (ποδοσφαιρικά) έπη. Να ψάξεις για MVP; Μάταιος κόπος.

Θα μπορούσε να είναι ο Στάνκοβιτς που κατέβασε ρολά, ο Σιμάνσκι (σε ρόλο στόπερ παρακαλώ) που ήταν σκυλί του πολέμου (παρά το λάθος στην φάση του δεύτερου πέναλτι), ο Σιντιμπέ που έβαλε το γκολ της αγωνιστικής (με βάση την επίσημη ψηφοφορία της UEFA), ο Χατζισαφί των δύο ασίστ, ο Μήτογλου που δεν επέτρεψε να φανεί το (μεγάλο) κενό του Βίντα, ο "υπερηχητικός" Γιόνσον, το "μηχανάκι" ο Πινέδα, ο ασταμάτητος Άμραμπατ, ο (εκ των σκόρερ) Γκατσίνοβιτς, το "τεθωρακισμένο" ο Λιβάι, ο Αραούχο που μοίραζε "πάρε - βάλε" κάθετες σαν να ήταν στραγάλια, ο (σκόρερ του νικητήριου γκολ) Πόνσε (ο οποίος φαίνεται να "παίρνει μπρος" σκοράροντας σε δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι), ο Ελίασον με την ασίστ στο νικητήριο γκολ, ο Μάνταλος που έκανε τάκλιν μέσα στην περιοχή σαν έμπειρος στόπερ, ο... (ξέχασα κανέναν; Α, τον Τσούμπερ και τον Μοχαμάντι)!

Τα στατιστικά της αναμέτρησης με βάση την επίσημη ιστοσελίδα της διοργανώτριας αρχής (UEFA):

70 Possession (%) 30
14 Total attempts 12
42 Attacks 14
11 Corners taken 2
87 Passing accuracy (%) 74
545 Passes completed 159
623 Passes attempted 216
25 Balls recovered 35
2 Offsides 2
2 Saves 5
5 Yellow cards 7
0 Red cards 0

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίας εβδομάδας

Super League 2022-23: Το πρόγραμμα της ΑΕΚ

Επιστροφή στην αγωνιστική δράση...

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη...

Από τον Μάνταλο στον Ελίασον, μία... επταετία δρόμος!

ΚΑΕ ΑΕΚ: Περαστικά κυρία Πέπη