Δεύτερη επίσκεψη στην Μασσαλία

ΑΕΚ
Αν με ρωτήσετε ποια (Ευρωπαϊκά) παιχνίδια της ΑΕΚ μου έχουν χαραγμένα στην μνήμη ανάμεσα στα τέσσερα - πέντε που θα μου ερχόταν άμεσα στο μυαλό είναι εκείνο στην Μασσαλία το μακρινό 1989. Η τηλεοπτική μετάδοση θα γινόταν με μισή ώρα διαφορά (παρά τέταρτο -αν θυμάμαι καλά- άρχιζε το παιχνίδι και τέταρτο ξεκινούσε η τηλεοπτική μετάδοση).

Περίπτωση να παίζει η ΑΕΚ χωρίς να έχω ενημέρωση "δεν έπαιζε" οπότε το ραδιόφωνο ήταν μονόδρομος. Ο πατέρας μου από την άλλη προτιμούσε να το δει τηλεοπτικά χωρίς να γνωρίζει αποτέλεσμα, οπότε... μετακόμισα, άλλαξα δωμάτιο. Ξάφνου ένα (δικό μου) ΓΚΟΟΛΛΛ!!! τραντάζει συθέμελα την πολυκατοικία για να ακολουθήσει κάτι σαν... μπινελίκι.

Το γιατί το φαντάζεστε: ακυρώθηκε (αδίκως) το γκολ του Πατίκα και στην συνέχεια η εκτέλεση φάουλ (που δόθηκε αντί για γκολ) του "Όκο" αποκρούσθηκε από το δεξί κάθετο δοκάρι! Μπαίνει "πατητός" ο πατέρας μου στο δωμάτιο. "Τι έγινε;" μου λέει. Δεν σου λέω, του απαντώ, δεν είπες ότι θες να δεις το παιχνίδι χωρίς να γνωρίζεις;

Εν τέλει του είπα... Κι επειδή ενός κακού μύρια έπονται, πέραν του αρνητικού (ή "στημένου";) διαιτητή ήρθε και το αυτογκόλ του Μανωλά λίγο πριν το φινάλε για να γίνει το 2-0 (υπέρ της Μαρσέιγ) και ουσιαστικά να "κλειδώσει" η πρόκριση της Γαλλικής ομάδας και ο αποκλεισμός ο δικός μας.

Την ρεβάνς στην Ελλάδα ούτε που την θυμόμουν, με αφορμή το σημερινό ματς έψαξα και βρήκα ότι είχαμε έρθει ισόπαλοι με 1-1.

Μαρσέιγ - ΑΕΚ μέρος δεύτερο, 34 έτη μετά. Σήμερα το βράδυ (26 Οκτωβρίου 2023, 19:45) για την 3η αγωνιστική της φάσης των ομίλων του UEFA Europa League. Τί προσδοκώ από την αναμέτρηση; Κυριολεκτικά δεν έχω ιδέα.

Στην Αγγλία (κόντρα στην Μπράιτον) δεν έβλεπα κάτι περισσότερο από... ήττα, πιθανή ισοπαλία την θεωρούσα ως "μεγάλο" αποτέλεσμα (και τελικά νικήσαμε). Κόντρα στον Άγιαξ το έβλεπα "ανοιχτό" σε όλα και τελικά έτσι ήταν το ματς. Θα μπορούσαν να είχαν νικήσει και οι δύο, αλλά τελικά η "μπίλια" έκατσε στο "χ".

Σήμερα; Ας δούμε τα δεδομένα. Η Μαρσέιγ αναζητά την παρθενική της νίκη στον όμιλο. Έχει ξεκινήσει με δύο ισοπαλίες σε ισάριθμα παιχνίδια με πολλά γκολ (3-3 με Άγιαξ, 2-2 με Μπράιτον). Σκοράρει πολύ, αλλά δέχεται κιόλας. Η ΑΕΚ προπορεύται (στον όμιλο). Έχει μία νίκη (στην Αγγλία) και μία ισοπαλία (με τον Άγιαξ). Ουσιαστικά ένα γκολ χωρίζει τις δύο ομάδες, αλλά αυτό το γκολ μεταφράζεται σε δύο βαθμούς.

Αν με ρωτήσεις τώρα, πριν την έναρξη του αγώνα, αν μου αρκεί ο βαθμός της ισοπαλίας βροντοφωνάζω ΝΑΙ (με κεφαλαία γράμματα). Μεγάλο μείον οι πολλές (και άκρως σημαντικές) απουσίες: Γκαρσία, Γκατσίνοβιτς, Αραούχο, Πισάρο (συν αυτούς που δεν είναι δηλωμένοι στην Ευρωπαϊκή λίστα).

Πιθανή ενδεκάδα; Ας κάνουμε μία απόπειρα. Τερματοφύλακας ο Στάνκοβιτς (δεν αλλάζει αυτό), στο κέντρο της άμυνας ο Βίντα με τον Μουκουντί (κλασικά).

Από δεξιά μεταξύ Ρότα και Σιντιμπέ θεωρώ πιθανότερο να ξεκινήσει ο δεύτερος για αρκετούς λόγους. Πρώτον γιατί αυτός παίζει (μέχρι τώρα) στα ματς του ομίλου, δεύτερον γιατί δεν αγωνίσθηκε στην Τρίπολη (εν εντιθέσει με τον Ρότα), τρίτον γιατί υπερτερεί σε εμπειρία τέτοιων αγώνων και τέταρτον γιατί το να αγωνισθεί στην πατρίδα του έχει πολλά πλεονεκτήματα.

Αριστερά; Χατζισαφί ή Μοχαμάντι; Πολύ καλή ερώτηση. Υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπαιζε ο Χατζισαφί (η εμπειρία που αναφέραμε προηγουμένως). Κάτι όμως το ότι ξεκίνησε στην Τρίπολη, κάτι το ότι έκανε ίσως την χειρότερη εμφάνισή του με την φανέλα της ΑΕΚ και κάτι το ότι αντικαταστάθηκε λόγω ενοχλήσεων θαρρώ πως ο Μοχαμάντι (προερχόμενος και από το πρώτο γκολ με την φανέλα της ΑΕΚ) είναι το πιθανότερο να καλύψει το αριστερό άκρο της άμυνας.

Στην μεσαία γραμμή το δίδυμο Σιμάνσκι - Γιόνσον έχουν τον πρώτο λόγο με δεδομένο πως οι ελλείψεις μπροστά θα αναγκάσουν τον Πινέδα να αγωνισθεί αλλού.

Μπροστά, από δεξιά υπάρχει πληρότητα (και Ελίασον και Άμραμπατ). Ο Ελίασον είναι σε συνεχώς ανοδική πορεία στα τελευταία ματς και γνωρίζει την ατμόσφαιρα στα Γαλλικά γήπεδα. Αγωνιζόμενος όμως σε ολόκληρο το παιχνίδι της Τρίπολης (98 αγωνιστικά λεπτά) νομίζω ότι θα μείνει στον πάγκο, άρα βασικός Άμραμπατ.

Από αριστερά λείπουν και οι τρεις επιλογές της ΑΕΚ, ο Γκατσίνοβιτς (τραυματίας), ο Πισάρο (τραυματίας) και ο Ζίνι (δεν είναι δηλωμένος στην Ευρωπαϊκή λίστα). Η... σίγουρη λύση ακούει στον όνομα του Πινέδα.

Στην κορυφή της επίθεσης θα είναι ο Πόνσε (δεν υπάρχει και άλλος σέντερ φορ στην αποστολή).

Περιφερειακός επιθετικός (εν τη απουσία του Σέρχιο)... μάλλον ο Τσούμπερ. Γιατί "μάλλον"; Διότι (όπως και ο Ελίασον) έβγαλε ολόκληρο το παιχνίδι στην Τρίπολη (και σημειωτέον ακολουθεί την Δευτέρα ο ΠΑΟΚ).

Σε περίπτωση που τον κρατήσει στον πάγκο ο Ματίας (σε μία πλήρη ΑΕΚ θα είχε αυτή την "πολυτέλεια"); Ίσως ο Μάνταλος, ίσως ο Πινέδα (με Μάνταλο ή Άμραμπατ από αριστερά), ίσως και ο Άμραμπατ (βέβαια στην περίπτωση που δεν παίξει δεξιά ο "Άμρα" θα πρέπει να ξεκινήσει ο Ελίασον, ο οποίος έπαιξε επίσης την Κυριακή "φουλ" παιχνίδι).

Λίγες ώρες μας απέμειναν, ίδωμεν...

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίας εβδομάδας

Οι μεταγραφές της ΑΕΚ (2022)

Μία... "ξεζουμισμένη" ΑΕΚ!

Επιστροφή στην αγωνιστική δράση...

Στέψη ή παράταση αγωνίας;

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη...