Πολύ κακή εμφάνιση, συνεχίζουμε...

ΑΕΚ
Δεν ξέρω αν θα έπρεπε να περιμένω την εμφάνιση της ΑΕΚ στην Κρήτη. Δεν ήταν παρά η φυσική συνέχεια του τέλους του αγώνα με τον Ατρόμητο. Από εκεί που τελείωσε το προηγούμενο παιχνίδι ξεκίνησε τούτο. Η εικόνα της ΑΕΚ στο δεύτερο ημίχρονο, ιδιαίτερα μετά το 70ό λεπτό, ήταν και αυτή που αντικρύσαμε στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον ΟΦΗ.

Θα μπορούσε κάποιος να χαρακτηρίσει την εμφάνιση ως την χειρότερη επί ημερών Αλμέιδα, για έναν και μόνο λόγο: για πρώτη φορά η κακή εικόνα της ομάδας διαρκεί σε ολόκληρο το παιχνίδι. Στα υπόλοιπα, όταν η ομάδα δεν ήταν καλά, έβγαλε κάποια καλά διαστήματα.

Στο χθεσινό παιχνίδι όμως η ΑΕΚ... ξέχασε να μπει στο γήπεδο! Έλλειψη ενέργειας, έλλειψη φρεσκάδας, έλλειψη συγκέντρωσης, έλλειψη σε όλα! Έγραφα στην προαναγγελία της αναμέτρησης:

«Όταν σε έξι ημέρες δίνεις τρία παιχνίδια (με ταξίδι στην Κρήτη) πότε κάνεις χαλάρωμα, πότε αποκατάσταση και πότε "κανονική" προπόνηση; Δευτέρα βράδυ με τον ΟΦΗ στην Κρήτη, Πέμπτη βράδυ με τον Άγιαξ και Κυριακή βράδυ το εξ αναβολής παιχνίδι της 1ης αγωνιστικής με τον Παναιτωλικό.

Και όταν πηγαίνεις ξεκούραστος ίσως και να "παλεύεται" η τριάδα αγώνων σε έξι ημέρες.

Όταν όμως έχουν προηγηθεί τρία ντέρμπι (Ολυμπιακός, Μπράιτον, Παναθηναϊκός) σε διάστημα οκτώ ημερών και ακολούθησε (την περασμένη Πέμπτη) το ματς με τον Ατρόμητο αναρωτιέμαι πόσο "φρέσκια" μπορεί να είναι η ομάδα για να ανταπεξέλθει στην νέα τριάδα αγώνων.

Εκεί εστιάζω τις περισσότερες δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει η ΑΕΚ στην Κρήτη σήμερα το βράδυ, ο Ατρόμητος έδειξε τον τρόπο (και τον δρόμο).»

Νομίζω ότι αυτό σε συνδυασμό με τις πολλές απουσίες (Γκαρσία, Βίντα, Γιόνσον, Άμραμπατ, Μάνταλος, Χατζισαφί, Σιντιμπέ) οδήγησε στην πρώτη ήττα στο φετινό πρωτάθλημα. Σε αυτό συνετέλεσε (και) η αγωνιστική ταυτότητα του ΟΦΗ. Το 3-5-2 του Νταμπράουσκας μου θυμίζει έντονα την Εθνική του Ρεχάγκελ.

Μία Εθνική που απέναντι στους "μεγάλους" είχε τον τρόπο της, αλλά δυσκολευόταν όταν αντιμετώπιζε ομάδες του ιδίου βεληνεκούς ή ασθενέστερες από αυτήν. Κάτι αντίστοιχο δείχνει και ο ΟΦΗ στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος.

Η Κρητική ομάδα έχει τρεις νίκες και τις πέτυχε απέναντι σε ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Άρη. Στα υπόλοιπα ματς (με ομάδες στα μέτρα της) έχει μία ήττα (στην Τρίπολη) και τρεις ισοπαλίες (με Ατρόμητο, Λαμία, Παναιτωλικό). Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ βλέπω ομοιότητες.

Δεν ξέρω τι με στεναχώρησε περισσότερο: η ήττα ή η κακή απόδοση; Μάλλον το πρώτο υποθέτω. Αργή, ασύνδετη και χωρίς φαντασία η ομάδα απείλησε ελάχιστα (σε δώδεκα τελικές προσπάθειες). Πάλι δέχθηκε γκολ (το έχει "πάθει" σε όλα τα παιχνίδια) και μάλιστα στην πρώτη επίσκεψη των αντιπάλων στην περιοχή της, πάλι βρέθηκε να "κυνηγά" το σκορ (αυτή την φορά χωρίς επιτυχία).

Για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι η ΑΕΚ δεν πήρε τίποτα από τις αλλαγές της (πλην Πινέδα). Ούτε ο "Γκάτσι" έδωσε κάτι περισσότερο από τον Πισάρο, ούτε ο Ζίνι σε σχέση με τον Ελίασον, ούτε ο Αραούχο ήταν καλύτερος από τον Τσούμπερ. Δεν απείλησε ο Φαν Βέερτ, αλλά δεν απείλησε και ο Πόνσε.

Θεωρώ ότι είναι δείγμα κόπωσης (από τα συσσωρευμένα παιχνίδια) και προβληματίζει γιατί το παιχνίδι του Αλμέιδα στηρίζεται πολύ στην φρεσκάδα που φέρνουν οι πέντε αλλαγές που κάνει στο τελευταίο ημίωρο.

Οι βασικοί "σκάνε" τους αντιπάλους στο τρέξιμο και μπαίνουν οι ξεκούραστοι στο τελευταίο ημίωρο και η ΑΕΚ κλιμακώνει την πίεση (κόντρα σε κουρασμένους αμυνόμενους). Μόνο που πλέον δεν υπάρχουν "φρέσκοι" στον πάγκο για να υπηρετήσουν το πλάνο.

Ξεχώρισα τον Τσούμπερ του πρώτου ημιχρόνου και τον Πινέδα στο ημίωρο που αγωνίθηκε. Όχι καλός, αλλά με εξάρσεις ο Ελίασον. Κάπου εκεί μου "τελειώνουν" οι διασωθέντες. Ο Πισάρο φαίνεται στα μάτια μου ως παίκτης του άξονα πίσω από τον επιθετικό (στην θέση του Αραούχο ή του Τσούμπερ δηλαδή, αλλά με διαφορετικά τεχνικά χαρακτηριστικά).

Όσον αφορά την χρησιμοποίηση του Ζίνι από δεξιά (ως αντι-Ελίασον) μπορεί να μην "βγήκε" αλλά δεν υπήρχε (στον πάγκο) και κάποια περισσότερο (ορθο)λογική επιλογή. Η στατιστική απεικόνιση της αναμέτρησης της ΑΕΚ στην Κρήτη με βάση την επίσημη ιστοσελίδα της διοργανώτριας αρχής:

ΟΦΗ - ΑΕΚ
2 Γκολ 0
2 Ασίστ 0
7 Τελικές προσπάθειες 12
3 Σουτ εντός μεγάλης περιοχής 4
1 Σουτ εκτός μεγάλης περιοχής 6
3 Κεφαλιές 2
3 Αποκρούσεις 3
21 Επεμβάσεις 7
24 Κλεψίματα 23
9 Φάουλ 19
2 Οφσάιντ 2
2 Κόρνερ 4
45 Λάθη 41
10/16 Γεμίσματα 15/34

Σε ατομικό επίπεδο τις περισσότερες τελικές προσπάθειες είχε ο Τσούμπερ (τέσσερις), χωρίς τελική τα δύο σέντερ φορ (Φαν Βέερτ, Πόνσε). Περισσότερα γεμίσματα (οκτώ) πήρε η ΑΕΚ από τους αναπληρωματικούς (Αραούχο 3/6, Πινέδα 2/2, Γκατσίνοβιτς 2/4, Ζίνι 1/4) παρά από τους βασικούς (επτά).

Στο passing game συνέβαλαν περισσότερο ο Σιμάνσκι (8), ο Πισάρο (6) και ο Πινέδα (5). Στα λάθη πρώτευσαν ο Μοχαμάντι (6), ο Κάλενς (5), ενώ πέντε πρόλαβε να κάνει ο Γκατσίνοβιτς στο ημίωρο που αγωνίσθηκε. Στην κατηγορία "Κλεψίματα" κυμάνθηκαν όλοι σε χαμήλα επίπεδα (από ένα έως τρία).

Στα περισσότερα φάουλ (πέντε) υπέπεσε ο Κάλενς, τα περισσότερα (δύο) κέρδισε ο Πισάρο. Πάντως το ότι οι παίκτες του ΟΦΗ υπέπεσαν σε μόλις εννέα (9) φάουλ είναι ενδεικτικό του πόσο κακή (και αργή) εμφανίσθηκε η ΑΕΚ στο γήπεδο "Θεόδωρος Βαρδινογιάννης"!

Από την ΑΕΚ η τελευταία εντός έδρας ήττα του ΟΦΗ

Ήταν Κυριακή 5 Μαρτίου 2023. 25η αγωνιστική (προτελευταία της κανονικής περιόδου). Η ΑΕΚ επικρατούσε στο Ηράκλειο με το ευρύ 3-0 χάρη σε δύο τέρματα του Άμραμπατ και ένα του Γκατσίνοβιτς. Πρόκειται για την τελευταία εντός έδρας ήττα του ΟΦΗ.

Έκτοτε η ομάδα της Κρήτης έχει μόνο νίκες (με Λαμία, Άρη, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ) και ισοπαλίες (με Λεβαδειακό, Αστέρα Τρίπολης, Ιωνικό και Ατρόμητο). Σχεδόν πέντε μήνες (μαζί με την διακοπή του καλοκαιριού βέβαια) ο ΟΦΗ διατηρεί απόρθητο το "κάστρο" του.

Το 2019 η αμέσως προηγούμενη ήττα

Η ΑΕΚ δεν είχε ηττηθεί στις τέσσερις προηγούμενες επισκέψεις της στην Κρήτη. Εκτός από την περσινή της νίκη με 3-0, υπάρχει η ισοπαλία με 3-3 του 2021-22 (με το 0-3 να γίνεται 3-3) και δύο διαδοχικές νίκες της με 2-0. Η αμέσως προηγούμενη νίκη του ΟΦΗ εντός έδρας ήταν στις 30 Νοεμβρίου 2019, όταν επικράτησε με 1-0 χάρη στο γκολ του Σεμέδο στο 52ο λεπτό.

Έκλεισε ένας κύκλος

Η ΑΕΚ στην αναμέτρηση με τον ΟΦΗ έκλεισε έναν κύκλο εννέα εκτός έδρας αγώνων χωρίς ήττα, οι οποίοι είχαν ξεκινήσει από το Ηράκλειο και ολοκληρώθηκαν σε αυτό.

Οι "κιτρινόμαυροι" ηττήθηκαν στην Τούμπα από τον ΠΑΟΚ με 2-0 στις 19 Φεβρουαρίου 2023 και το επόμενο εκτός έδρας παιχνίδι τους ήταν στις 5 Μαρτίου 2023 με τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο, όπου επικράτησαν με 3-0.

Το σερί τους κράτησε συνολικά για εννέα παιχνίδια, στα οποία πέτυχαν οκτώ νίκες και είχαν μια λευκή ισοπαλία με τον Παναθηναϊκό στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Ανίκητος ο Λαμπρόπουλος κόντρα στην ΑΕΚ

Ο Βασίλης Λαμπρόπουλος αντιμετώπισε για τρίτη φορά την ΑΕΚ στην καριέρα του και έφυγε από το γήπεδο νικητής, όπως συνέβη και με τις δύο προηγούμενες.

Ο Έλληνας αμυντικός έχει 125 συμμετοχές στην Super League και οι περισσότερες από τις μισές είναι με τα χρώματα της ΑΕΚ (71), ενώ έχει σημειώσει και τα δύο από τα πέντε γκολ της καριέρας του στην μεγάλη κατηγορία με τους "κιτρινόμαυρους".

Πριν την μεταγραφή του στην ΑΕΚ, το καλοκαίρι του 2014, την είχε αντιμετωπίσει δύο φορές. Η πρώτη ήταν στις 20 Δεκεμβρίου 2009 ως ποδοσφαιριστής του Αστέρα Τρίπολης, με την ομάδα της Αρκαδίας να επικρατεί με 2-0 και τον Έλληνα αμυντικό να μπαίνει στο γήπεδο ως αλλαγή δύο λεπτά πριν συμπληρωθούν τα ενενήντα.

Η δεύτερη ήταν με τον Πανιώνιο, στις 29 Σεπτεμβρίου 2012, όταν επικράτησε με 1-0 και ο Βασίλης Λαμπρόπουλος αγωνίστηκε σε ολόκληρη την αναμέτρηση. Το βράδυ της Δευτέρας (02/10) ήταν η τρίτη φορά που βρέθηκε αντιμέτωπος με την ΑΕΚ και πρώτη μετά το πέρασμά του από τους "κιτρινόμαυρους". Πέρασε ως αλλαγή στο 55ο λεπτό στην θέση του Πασαλίδη.

Το παρελθόν των δύο ομάδων με γηπεδούχο τον ΟΦΗ:

Αναμετρήσεις: 47
Νίκες ΟΦΗ: 17
Ισοπαλίες: 12
Νίκες ΑΕΚ: 16
Τέρματα: 54-53

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίας εβδομάδας

Οι μεταγραφές της ΑΕΚ (2022)

Μία... "ξεζουμισμένη" ΑΕΚ!

Επιστροφή στην αγωνιστική δράση...

Στέψη ή παράταση αγωνίας;

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη...