Νίκη επί του Άρη και (επί) των... ημίψηλων παραγόντων!

Τζιμπρίλ Σιντιμπέ
Υπάρχουν δύο επίπεδα ανάγνωσης της αναμέτρησης στο «Κλεάνθης Βικελίδης» και της νίκης της ΑΕΚ με 2-1. Η πρώτη προσέγγιση είναι κάποιων... ημίψηλων παραγόντων (και των ακολούθων τους) και η δεύτερη αφορά το (πραγματικό) ποδόσφαιρο. Το έχουμε αναφέρει πολλάκις το παραποδόσφαιρο δεν είναι το... "φόρτε" μας (αν και κάποιες φορές διασκεδάζω με τους υποψήφιους γκαιμπελίσκους, κάποιες -ευτυχώς λίγες- εκνευρίζομαι).

Στο παιχνίδι της 6ης αγωνιστικής των play off, στο γήπεδο "Κλεάνθης Βικελίδης" είδα (κυρίως στο δεύτερο ημίχρονο) αυτό (που αποκαλούμε σχηματικά ως) "περσινή ΑΕΚ" με όλα τα θετικά (γρήγορο επιθετικό - θεαματικό ποδόσφαιρο, με παραγωγή -πολλών- ευκαιριών) και τα αρνητικά της (πολλές τελικές και φάσεις και -δυσανάλογα- λίγα γκολ).

Μόλις δύο τέρματα σε 27 τελικές προσπάθειες, ναι, αυτό είναι κάτι που χαρακτήριζε την περσινή ΑΕΚ. Ακούω και διαβάζω για την (καταιγιστική ΑΕΚ) του δευτέρου ημιχρόνου. Και στο πρώτο η ομάδα ήταν πολύ καλή (δέκα τελικές σε 45 λεπτά είχε), απλά είχε κάποια θέματα στην σχέση "άμυνας / επίθεσης".

Τα έλυσε και έφθασε στην νίκη. Τέτοια ΑΕΚ είχα να δω από... δεν θυμάμαι πότε. Ορμητική, καταιγιστική να "σφυροκοπά" ανηλεώς την αντίπαλη εστία. Να "γκαζώνει" να "μαρσάρει" και να "σκάει" τον αντίπαλο. Οι 27 τελικές προσπάθειες είναι ρεκόρ της ΑΕΚ στο εφετινό πρωτάθλημα (για πέρυσι δεν το έψαξα) σε εκτός έδρας παιχνίδι.

Πιθανά να είναι ρεκόρ συνολικά στο πρωτάθλημα (από όλες τις ομάδες, όχι μόνο την ΑΕΚ δηλαδή). Περισσότερες τελικές προσπάθειες η ΑΕΚ είχε μόνο σε (δύο) εντός έδρας παιχνίδια της: με Πανσερραϊκό (34) και Κηφισιά (28). Να αποτελεί άραγε το χθεσινό ματς μήνυμα ότι επιστρέψαμε στις υψηλές "πτήσεις";

Μακάρι, ιδιαίτερα τούτη την περίοδο που κρίνονται τα πάντα. Το εν λόγω παιχνίδι αποτελεί και μία απάντηση σε όσους λένε ότι η ΑΕΚ με δίδυμο στον άξονα Γιόνσον - Σιμάνσκι δεν είναι δημιουργική. Ο Δανός αγωνίσθηκε σε ολόκληρο το παιχνίδι και ο Πολωνός στην μεγαλύτερη διάρκειά του (71 λεπτά). Να σημειωθεί ότι όλα αυτά έγιναν χωρίς Στάνκοβιτς, Μουκουντί, Λιβάι και Γκατσίνοβιτς (συν τον Πισάρο), ενώ εκτός αρχικής ενδεκάδας ήταν ο Πινέδα!

Ποιους ξεχώρισα; Τον (τιτάνα) Άμραμπατ (από τις ιδιαίτερες συμπάθειες της ιστοσελίδας μας) που ήταν και "τούρμπο" και "πυραυλοκίνητος" και ανάγκασε τον Μάντζιο να αλλάξει από νωρίς τους ακραίους του (μπας και, αλλά δεν...) και πέτυχε και το νικητήριο γκολ! Το έχω ξαναγράψει (πολλές φορές) μακάρι να ανανεώσει και να μείνει.

Δεν μπορώ να μην κάνω ειδική αναφορά στον Αθανασιάδη που κράτησε στο πρώτο μέρος την ΑΕΚ μέσα στο παιχνίδι με δύο - τρεις πολύ δύσκολες επεμβάσεις. Μεγάλο παιχνίδι από Γιόνσον. Άκρως θετικοί ο Ελίασον και ο Χατζισαφί. Ξεχωριστή πρόταση για τον Πόνσε.

Μπορεί να μην φάνηκε ιδιαίτερα (ούτε ή άλλως το όνομά του είναι συνυφασμένο με τα γκολ), αλλά έκανε σπουδαίο παιχνίδι με δουλειά που δεν φαίνεται διά γυμνού οφθαλμού. Αντίστοιχο παιχνίδι είχε κάνει και κόντρα στον ΠΑΟΚ (στην Νέα Φιλαδέλφεια, στον πρώτο γύρο της κανονικής σεζόν).

Τότε κάναμε λόγο για το πρώτο "μεγάλο" παιχνίδι του Πόνσε (παρότι και τότε δεν βρήκε δίχτυα). 27 τελικές, οι 13 εντός περιοχής, οι δώδεκα στην εστία, δέκα οι αποκρούσεις του Χουτεσιώτη. Διαβάστε την στατιστική απεικόνιση της αναμέτρησης της έκτης αγωνιστικής των play off στο γήπεδο "Κλεάνθης Βικελίδης" με βάση την επίσημη ιστοσελίδα της διοργανώτριας αρχής:

Άρης - ΑΕΚ 1-2
1 Γκολ 2
0 Ασίστ 0
7 Τελικές προσπάθειες 27
4 Σουτ εντός μεγάλης περιοχής 7
7 Σουτ εκτός μεγάλης περιοχής 2
0 Κεφαλιές 6
10 Αποκρούσεις 3
34 Επεμβάσεις 10
26 Κλεψίματα 34
14 Φάουλ 16
0 Οφσάιντ 3
2 Κόρνερ 9
46 Λάθη 39
2/8 Γεμίσματα 18/50

Σε ατομικό επίπεδο, Σιντιμπέ και Άμραμπατ πέτυχαν τα δύο τέρματα, Ο Τσούμπερ και ο Ελίασον είχαν τις περισσότερες τελικές προσπάθειες (από πέντε), από τρεις είχαν ο Βίντα, ο Πόνσε και ο Άμραμπατ.

6/18 γεμίσματα για Άμραμπατ (από τα πόδια του ξεκινούσαν σχεδόν τα πάντα), 6/14 ο Ελίασον, υψηλό ποσοστό ευστοχίας για Σιντιμπέ (3/6). Μεγαλύτερη συνεισφορά στο passing game είχαν ο Τσούμπερ (με δέκα πάσες), ο Άμραμπατ (εννέα) και οι Γιόνσον, Χατζισαφί, Σιντιμπέ (από έξι).

Στα περισσότερα λάθη (επτά) υπέπεσε ο Χατζσαφί, έξι είχε ο Σιντιμπέ, από πέντε ο Άμραμπατ και ο Τσούμπερ. Μεγαλύτερος "κλέφτης" ο Σιμάσκι (επτά), από έξι κλεψίματα είχαν ο Κάλενς και ο Χατζησαφί και πέντε ο Σιντιμπέ. Περισσότερες επεμβάσεις για τον Βίντα (τρεις).

Στα περισσότερα φάουλ υπέπεσαν ο Πόνσε (τέσσερα) και ο Άμραμπατ (τρία), τα περισσότερα φάουλ κέρδισαν οι Γιόνσον - Άμραμπατ (από πέντε). Συνεχίζουμε και μάλιστα χωρίς ανάσα. Μας περιμένει ο Παναθηναϊκός, τον οποίο υποδεχόμαστε το βράδυ της Τετάρτης (24 Απριλίου 2024, 20:30) στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας...

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίας εβδομάδας

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη...

Επιστροφή στην αγωνιστική δράση...

Δεν (θα) είναι εύκολο παιχνίδι...

Ο τελικός, των τελικών, ω... τελικέ!