Ώρα κυπέλλου...

ΑΕΚ
Όπως μας αποχαιρέτησε το 2023 (με τρία εκτός έδρας παιχνίδια -Άμστερνταμ, Αγρίνιο, Σέρρες- σε διάστημα μίας εβδομάδας) έτσι μας υποδέχθηκε και το 2024. Με μεγάλο όγκο αγώνων σε μικρό χρονικό διάστημα. Έγραφα μετά το (ισόπαλο) παιχνίδι των Σερρών στο λυκόφως του περασμένου έτους:

«Το πρόβλημα (αν το έχω διαβάσει σωστά) είναι ξεκάθαρα φυσικής κατάστασης. Είναι η κατάσταση αναστρέψιμη ή "κάηκαν" οι (περισσότεροι) παίκτες και θα τους πάρει μεγάλο χρονικό διάστημα για να επανέλθουν στα γνωστά τους στάνταρ;

Απάντηση δεν έχω. Ούτε γυμναστής είμαι, ούτε γνωρίζω τις μετρήσεις και την καταπόνηση των παικτών. Εικάζω (ή έστω ελπίζω) πως, ναι, είναι αναστρέψιμη, ιδιαίτερα από την στιγμή που η ΑΕΚ θα έχει μόνο "ντόπιες" υποχρεώσεις.»

Στο ξεκίνημα του 2024 αυτή η "πολυτέλεια" δεν υπάρχει, το αντίθετο ισχύει. Η ΑΕΚ καλείται σε διάστημα δέκα ημερών να δώσει (ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά) τέσσερα παιχνίδια και είναι όλα ντέρμπι. Δύο εντός και δύο εκτός έδρας. Για του λόγου το αληθές:

➺ Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2024: Ολυμπιακός - ΑΕΚ 1-2 (πρωτάθλημα)
➺ Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024: ΑΕΚ - Άρης (κύπελλο)
➺ Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024: ΑΕΚ - Παναθηναϊκός (πρωτάθλημα)
➺ Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024: Άρης - ΑΕΚ (κύπελλο)

Η ομάδα του Ματσίας Αλμέιδα καλείται να σταθεί "όρθια" σε ένα τόσο απαιτητικό πρόγραμμα και σε μία περίοδο όπου δεν είναι "καλά" αγωνιστικά (όπως αναλύσαμε ήδη μετά τα παιχνίδια με Βόλο και Ολυμπιακό). Σήμερα ριχνόμαστε στην "μάχη" του κυπέλλου (πρώτο ματς στον φετινό θεσμό) υποδεχόμενοι τον Άρη.

Σε πρώτη φάση αναζητείται νίκη, σε δεύτερη ίσως και σκορ πρόκρισης (αν προκύψει από την εικόνα και την εξέλιξη του αγώνα). Υπενθυμίζω ότι στο παιχνίδι πρωταθλήματος η ΑΕΚ είχε επικρατήσει στο φινάλε του πρώτου γύρου (δύσκολα) με 1-0 με το γκολ του Βίντα. Βέβαια το σημερινό παιχνίδι είναι τελείως διαφορετικό (είναι και διαφορετική η διοργάνωση άλλωστε).

Στο κύπελλο αν ο αντίπαλός σου δεχθεί γκολ είναι πολύ πιθανό να μην βγει μπροστά για την ισοφάριση (όπως ίσως θα έκανε σε παιχνίδι πρωταθλήματος) γιατί υπάρχει και επαναληπτικός όπου έχει την δυνατότητα να ανατρέψει το αποτέλεσμα (ενώ αν ανοιχτεί για την ισοφάριση και δεχθεί και δεύτερο γκολ θα έχει πολύ δυσκολότερο έργο στην ρεβάνς).

Στο κύπελλο υπάρχει και επαναληπτικός, ενώ στο πρωτάθλημα η... κατάσταση είναι ότι πάρεις στο ενενηντάλεπτο. Στα αγωνιστικά, ο Άρης προέρχεται από μία πολύ μεγάλη νίκη επί του ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ από την επικράτηση εκτός έδρας επί του Ολυμπιακού.

Ως προς τις απουσίες, οι δεδομένες (γιατί δεν ανακοινώθηκε αποστολή) είναι οι διεθνείς (Μουκουντί, Χατζισαφί, Μοχαμάντι, Ζίνι) και ο Μάνταλος. Εικασία ενδεκάδας; Νομίζω Στάνκοβιτς στο τέρμα χωρίς να αποκλείω την επιλογή του Αθανασιάδη. Στην παρούσα φάση πάντως εγώ δεν θα τον προτιμούσα (τον Αθανασιάδη), αλλά δεν αποφασίζω εγώ.

Στο κέντρο της άμυνας πιθανολογώ ότι θα ξεκινήσει ο Μήτογλου. Στην θέση του Βίντα ή του Κάλενς άραγε; Μάλλον του πρώτου (αν και ο ρόλος του στην ομάδα είναι περισσότερο κομβικός από ότι ίσως φαίνεται με γυμνό μάτι στο γήπεδο) για να βγάλει το δύσκολο πρόγραμμα που ακολουθεί (ντέρμπι κορυφής για να μην ξεχνιόμαστε).

Αριστερά νομίζω ότι θα επιστρέψει ο Πήλιος, δεξιά δίνω προβάδισμα στον Ρότα. Νομίζω ότι θα δούμε Γιόνσον (έχει να ξεκινήσει παιχνίδι από τις Σέρρες, στις 21 Δεκεμβρίου 2023) και ίσως Γαλανόπουλο στον άξονα. Πιθανολογώ ότι θα ξεκινήσει και ο Πισάρο. Στην θέση του Γκατσίνοβιτς (από αριστερά και να συγκλίνει) ή πίσω από τον σέντερ φορ; Θα δείξει.

Στο δεξί άκρο της επίθεσης (νομίζω ότι) ο Ματίας θα πάει με τον Νίκλας Ελίασον (επειδή είναι πιο "φρέσκος" από τον Άμραμπατ που έπαιξε 84 "γεμάτα" λεπτά κόντρα στον Ολυμπιακό την Κυριακή και ήταν εξαιρετικός).

Ερωτηματικό (για εμένα) η επιλογή του σέντερ φορ. Ξεκουράζεις τον Λιβάι και ξεκινάς τον Πόνσε (όπως είναι το λογικό) ή επειδή έχει "ρέντα" στο σκοράρισμα (σκοράρει ανελλιπώς από τότε που επέστρεψε, στα πέντε τελευταία παιχνίδια δηλαδή) τον κρατάς βασικό; Καλή ερώτηση.

Αναφορά - προανναγελία στο παιχνίδι της Νέας Φιλαδέλφειας κάνει (και) η διοργανώτρια ΕΠΟ μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της. Αναλυτικά όσα αναφέρει η ομοσπονδία:

«Ακολουθεί η "κιτρινόμαυρη μάχη" ΑΕΚ - Άρης στην OPAP Arena, όπου οι γηπεδούχοι έδωσαν πέρσι τέσσερα παιχνίδια Κυπέλλου, νικώντας και στα τέσσερα χωρίς να δεχτούν γκολ.

Οι αντίπαλοι προέρχονται από σημαντικές νίκες στο πρωτάθλημα, επί Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ αντίστοιχα, ενώ έχουν και σπουδαία ιστορία στη διοργάνωση: ΑΕΚ και Άρης έπαιξαν στον πρώτο τελικό της διοργάνωσης, 93 χρόνια πριν!

Δεν ξεχνιέται και η τελευταία αναμέτρηση στα ημιτελικά του 2020, μέσα στο κατακαλόκαιρο την εποχή της καραντίνας.

Η ΑΕΚ νίκησε 2-1 στην Αθήνα, ο Άρης το έφτασε στο 2-0 στις καθυστερήσεις της ρεβάνς, αλλά πριν από την ολοκλήρωσή τους ο Λιβάια έστειλε το ζευγάρι στην παράταση, στην οποία με ένα ακόμα δικό του γκολ η ΑΕΚ προκρίθηκε, τελειώνοντας το ματς με οκτώ παίκτες.

Ο προπονητής του Άρη Άκης Μάντζιος δίνει το 40ό παιχνίδι Κυπέλλου στην προπονητική του καριέρα, αντιμετωπίζοντας την ΑΕΚ για 4η φορά. Έχει μια ισοπαλία ως προπονητής του Πανθρακικού σε όμιλο το 2014 και δύο ήττες σε διπλό ματς νοκ άουτ ως προπονητής του Λεβαδειακού το 2016.

Στην άλλη πλευρά, η ΑΕΚ έχει στις τάξεις της τον παίκτη με το «πλουσιότερο βιογραφικό» στον θεσμό (εκ των εν ενεργεία). Αυτός είναι ο Πέτρος Μάνταλος, με 56 αγώνες, 20 γκολ και 11 ασίστ.»

Διοργάνωση: Κύπελλο Ελλάδος
Αγωνιστική περίοδος: 2023-24
Φάση: 6η (των 16)
Αγωνιστική: 1η
Αναμέτρηση: ΑΕΚ - Άρης
Ημερομηνία διεξαγωγής: Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024
Ώρα έναρξης: 19:30
Γήπεδο: Νέα Φιλαδέλφεια

Διαιτητής: Γιουγκ (Σλοβενίας)
Βοηθοί: Ζούνιτς (Σλοβενίας), Βιντάλι (Σλοβενίας)
4ος διαιτητής: Φωτιάς (Πέλλας)
VAR: Καϊτάζοβιτς (Σλοβενίας)
ΑVAR: Φωτοπουλος (Αθηνών)
Παρατηρητής: Τριτσώνης (Αθηνών)

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίας εβδομάδας

Super League 2022-23: Το πρόγραμμα της ΑΕΚ

Επιστροφή στην αγωνιστική δράση...

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη...

Από τον Μάνταλο στον Ελίασον, μία... επταετία δρόμος!

ΚΑΕ ΑΕΚ: Περαστικά κυρία Πέπη