«Μερικές φορές... καλύτερα να μασάς!»

ΑΕΚ
Την τελευταία ημέρα του Αυγούστου έγραψα ένα κείμενο με τίτλο «Πάει η ΑΕΚ για πρωτάθλημα φέτος;» και ξεκινούσε κάπως έτσι: «Η απάντηση στο ερώτημα που θέτει ο τίτλος είναι μεγαλοπρεπέστατο και ηχηρότατο ΟΧΙ!»

Από το (δικό μου) ΟΧΙ φθάσαμε όχι μόνο στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, αλλά στο νταμπλ (μετά από 45 έτη)! Νομίζω ότι η έκφραση «μερικές φορές είναι καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς (εν προκειμένω να γράφεις)» βρήκε την πλήρη της εφαρμογή.

Το άρθρο έλεγε (μέσες - άκρες) ότι μετά από μία τετραετία όπου επιβεβαιώσαμε το «κάθε πέρυσι και καλύτερα» πρωταρχικός στόχος θα έπρεπε να είναι το «να καλυφθεί το χαμένο έδαφος και τα "πίσω βήματα" που έγιναν την τελευταία τετραετία. Να θέσεις τις βάσεις και τα θεμέλια (σε όλα τα επίπεδα) όπου σταδιακά, χρόνο με τον χρόνο, θα προστίθενται κομμάτια και θα ανεβαίνει αγωνιστικό επίπεδο ο σύλλογος (σε Ελλάδα και Ευρώπη).»

Τελικά μέσα σε μόλις μία (ονειρική) σεζόν έγιναν και τα δύο, με την ΑΕΚ (στην ιστορική επιστροφή στο σπίτι της) να καταγράφει μία από τις σημαντικότερες σεζόν στην ιστορία της! Για την κατάκτηση του πρωταθλήματος δεν υπάρχουν πολλά που να μην έχουν ακόμη ειπωθεί.

Στον τελικό του κυπέλλου όμως δεν μπορώ να μην κάνω ειδική αναφορά κι αυτό γιατί είδαμε μία... διαφορετική ΑΕΚ! Και πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά όταν αγωνίσθηκε για 96 λεπτά (από τα 102 συνολικά) με παίκτη λιγότερο;

Αυτή την φορά η ΑΕΚ δεν νίκησε με τον τρόπο της και το ποδόσφαιρό της. Νίκησε με την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα της. Έκανε κατάθεση ψυχής και ομαδικού - μαχητικού πνεύματος. Θυμάμαι το παιχνίδι των δύο ομάδων στα play off με τον ΠΑΟΚ να μένει από νωρίς με δέκα παίκτες. Το "κοντέρ" σταμάτησε στα τέσσερα.

Τώρα η ΑΕΚ έμεινε ακόμη πιο νωρίς με παίκτη λιγότερο, αλλά νίκησε εκ νέου. Μετά τον πρώτο παιχνίδι κυπέλλου με τον Ολυμπιακό, όταν η ΑΕΚ αγωνίσθηκε με την δεύτερη ομάδα και επικράτησε με 3-0, είχα αναφέρει πως κάπως έτσι γράφονται τα ποδοσφαιρικά έπη!

Το ίδιο μπορώ να πω και για τον τελικό. Ναι, έτσι γράφονται τα ποδοσφαιρικά έπη! Κι από ότι φαίνεται η ΑΕΚ βρίσκεται στον δρόμο να μας προσφέρει και άλλα «ποδοσφαιρικά έπη» στο άμεσο μέλλον! Στο αμιγώς αγωνιστικό κομμάτι η ΑΕΚ υπέφερε στο πρώτο ημίχρονο μετά την αποβολή του Ρότα. Θα μπορούσε να είχε δεχθεί γκολ. Ο ΠΑΟΚ κυριάρχησε, δημιούργησε και έχασε ευκαιρίες.

Στο δεύτερο μέρος η ΑΕΚ μπήκε πιο προετοιμασμένη στις συνθήκες του αγώνα (προφανώς αυτό οφείλεται στις οδηγίες του Αλμέιδα στα αποδυτήρια), ισορρόπησε, πήρε (κάποια) μέτρα στο γήπεδο και δέχθηκε λιγότερη πίεση. Μετά το παιχνίδι του πρωταθλήματος στην Τούμπα τον Φεβρουάριο είχα γράψει «Υπάρχουν και αυτές οι ήττες στο πρόγραμμα».

Πλέον μπορώ να το πω (και) από την... ανάποδη! Υπάρχουν και αυτές οι νίκες στο πρόγραμμα. Με μία μεγάλη (όχι απλά μεγάλη, αλλά τεράστια) διαφορά βέβαια, το ότι έπαιζες με δέκα ποδοσφαιριστές από το έκτο λεπτό!

Το να αναζητήσεις τον πολυτιμότερο ποδοσφαιριστή εμπεριέχει συντελεστή δυσκολίας μεγαλύτερο από το να ψάξεις παραθεριστή στον... Βόρειο Πόλο! MVP βγήκε ο Μουκουντί. Πληρέστατος ανασταλτικά και με το καθοριστικό γκολ! Μήπως όμως δεν ξεχώρισε ο Στάνκοβιτς; Ο "πασπαρτού" Πινέδα; Ο Χατζησαφί (όπως πάντα); Ο Γκατσίνοβιτς (ειδικά του δευτέρου ημιχρόνου) σε διαφορετικό ρόλο (λόγω της αποβολής, πέρασε στον άξονα, δίπλα στον αμυντικό χαφ).

Ακόμη και οι αλλαγές πρόλαβαν να διακριθούν. Εντυπωσιακός Γιόνσον, τανκ ο Άμραμπατ, ηρεμία (στην κυκλοφορία κι όχι μόνο) ο Μάνταλος, Πάολο τί "αλήτικο" γκολ έβαλες; Δεν μπορώ όμως να μην κάνω μία ειδική αναφορά στον συγκλονιστικό Τσούμπερ!

Ξεκίνησε ως περιφερειακός επιθετικός (με τον Λιβάι στην κορυφή), συνέχισε αριστερά (όταν μετατοπίστηκε στον άξονα ο Γκατσίνοβιτς για να πάει στο δεξί άκρο της άμυνας ο Πινέδα λόγω της αποβολής του Ρότα) και ολοκλήρωσε το ματς ως σέντερ φορ!

Πέρυσι έγραφα «Βήμα στην σωστή κατεύθυνση» για την αγορά των δικαιωμάτων του και προ μηνός έγραφα σχετικό κείμενο με τίτλο «Ο αξιότιμος κύριος Steven Zuber!» Νομίζω ότι έκλεψε την παράσταση στο τελευταίο τρίτο της αγωνιστικής περιόδου...

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίας εβδομάδας

Οι «ντοπιέτες» του Levi Garcia

ΚΑΕ ΑΕΚ: Περαστικά κυρία Πέπη

Η στατιστική απεικόνιση της νίκης στην Λαμία

Επιστροφή στην αγωνιστική δράση...

Τεσσάρα, πρωτιά και συνεχίζουμε...