Ντέρμπι «δικεφάλων» και ντέρμπι κορυφής (μέρος 2ο)

Την 11η Φεβρουαρίου γράφαμε άρθρο - προαναγγελία της αναμέτρησης ΠΑΟΚ - ΑΕΚ με τίτλο «Ντέρμπι "δικεφάλων" και ντέρμπι κορυφής». Δύο μήνες αργότερα ο τίτλος παραμένει το ίδιο επίκαιρος. Η ΑΕΚ φιλοξενεί το βράδυ τον ΠΑΟΚ, ο οποίος προπορεύεται με έναν βαθμό περισσότερο.

Τι θα βρει απέναντί της απόψε η ΑΕΚ στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας; Την ομάδα με τις περισσότερες νίκες στο φετινό πρωτάθλημα (21), με την καλύτερη επίθεση επίθεση (72 γκολ ενεργητικό), την καλύτερη άμυνα (25 τέρματα παθητικό) και (προφανώς) την καλύτερη διαφορά τερμάτων (+47).

Τι θα ήθελα να παρουσιάσει η ΑΕΚ κόντρα στον ΠΑΟΚ; Την περσινή της εικόνα στα δύο εντός έδρας παιχνίδια του πρωταθλήματος με τον ΠΑΟΚ (2-0 και 4-0 θυμίζω) ή (κάτι πιο ρεαλιστικό με βάση τα τωρινά δεδομένα) την εικόνα που είδαμε στο παιχνίδι του πρώτου γύρου της κανονικής διάρκειας του φετινού πρωταθλήματος (είχε νικήσει η ΑΕΚ με 2-0).

Εντελώς διαφορετικό είναι το ερώτημα, τι περιμένω να δω; Με βάση το (όχι λιγότερο ανταγωνιστικό από τους αντιπάλους τους, αλλά όχι καλό) αγωνιστικό πρόσωπο της ΑΕΚ κόντρα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, όχι τίποτε διαφορετικό μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα (και μακάρι να διαψευστώ). Υπενθυμίζω τι γράφαμε αμέσως μετά την ήττα από τον Παναθηναϊκό:

«Η ΑΕΚ για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι αδυνατεί να δημιουργήσει. Παρότι δεν υστερεί αγωνιστικά του αντιπάλου της (σε ποσοστό κατοχής, τελικές προσπάθειες, πάσες κλπ) δεν μπορεί να βγάλει "καθαρές" φάσεις. Δημιουργεί ελάχιστα και σκοράρει το minimum (από ένα γκολ σε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό). Αν δεν δεχθεί γκολ (όπως με τον Ολυμπιακό) θα νικήσει, αν δεχθεί η κατάσταση είναι δύσκολη. Επιτρέψατέ μου να υπενθυμίσω ότι τέτοια ήταν η εικόνα της ΑΕΚ και στο παιχνίδι της κανονικής διάρκειας στην Τούμπα κόντρα στον ΠΑΟΚ (το ισόπαλο 1-1).»

Διαβάστε το παρελθόν των αναμετρήσεων των δύο ομάδων σε επίπεδο πρωταθλήματος και άλλα ενδιαφέροντα ιστορικά και στατιστικά στοιχεία όπως τα καταγράφει -μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της- η Super League. Σύμφωνα με την προαναγγελία της διοργανώτριας αρχής:

Η ΑΕΚ έχει διατηρήσει το αήττητο στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια πρωταθλήματος με τον ΠΑΟΚ ανεξάρτητα έδρας και μετρά τρεις νίκες και μια ισοπαλία με 1-1, στο τελευταίο τους χρονικά παιχνίδι, το οποίο έγινε στην Τούμπα.

Ως γηπεδούχος μετρά τρεις διαδοχικές νίκες, οι οποίες ξεκίνησαν από την περσινή περίοδο που επικράτησε με 2-0 στην κανονική διάρκεια και 4-0 στα Super League Playoffs και συνεχίστηκε με την επικράτηση με 2-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια στην κανονική διάρκεια του φετινού πρωταθλήματος.

Στη διαδικασία των Super League Playoffs στα τέσσερα τελευταία χρόνια, ο ΠΑΟΚ έχει δύο νίκες στην έδρα της ΑΕΚ, υπάρχει μια ισοπαλία 0-0 και η περσινή νίκη των Κιτρινόμαυρων με 4-0.

Το πιο συχνό σκορ στις μεταξύ τους αναμετρήσεις με γηπεδούχο την ΑΕΚ είναι το 2-0, το οποίο έχει εμφανιστεί 13 φορές, ενώ ακολουθεί το 1-0 με 10 παρουσίες και το 0-0 έχει σφραγίσει τις προσπάθειές τους 9 φορές.

Το παρελθόν των δύο ομάδων σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της διοργανώτριας Super League:

Αναμετρήσεις: 73
Νίκες ΑΕΚ: 49
Ισοπαλίες: 15
Νίκες ΠΑΟΚ: 9
Τέρματα: 143-50

Πρωτάθλημα: Super League
Αγωνιστική περίοδος: 2023-24
Αγωνιστική: 4η (play off)
Αναμέτρηση: ΑΕΚ - ΠΑΟΚ
Ημερομηνία: Κυριακή 7 Απριλίου 2024
Ώρα έναρξης: 20:30
Γήπεδο: Νέας Φιλαδέφειας

Διαιτητής: Στίλερ (Γερμανίας)
Βοηθοί: Γκίτελαμν, Λουπ (Γερμανίας)
4ος διαιτητής: Περράκης (Αθηνών)
VAR: Κριστιάν (Γερμανίας)
AVAR: Μπουξμπάουμ (Ανατολικής Αττικής)
Παρατηρητής: Σταθόπουλος (Αχαΐας)

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίας εβδομάδας

Με κεκτημένη ταχύτητα από το «Βικελίδης» (videos)

Ο τελικός, των τελικών, ω... τελικέ!

Επιστροφή στην αγωνιστική δράση...

Νίκη επί του Άρη και (επί) των... ημίψηλων παραγόντων!

ΚΑΕ ΑΕΚ: Περαστικά κυρία Πέπη